Ο Δημήτρης Βουνάτσος σε ημερίδα του επιμελητηρίου Λέσβου

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Αναστασία Αντωνέλλη, την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013, παρέστησαν στην ενημερωτική συνάντηση που οργάνωσε στο Επιμελητήριο Λέσβου το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας & Πρόνοιας, με θέμα: «Κατ’ οίκον φροντίδα και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα.

Η ενημέρωση έγινε από ειδικό κλιμάκιο του Υπουργείο Εργασίας με επικεφαλής το Νομικό Σύμβουλο του Υπουργείου Εργασίας, Δημήτρη Ρόκο και την παρακολούθησαν οι υπάλληλοι του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στη Λέσβο και στη Χίο, καθώς και τοπικοί φορείς από τα δυο νησιά.

Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και η Αντιδήμαρχος, τόνισαν μεταξύ άλλων ότι το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και οι εργαζόμενοι που το υπηρετούν με ευσυνειδησία, έχουν επιτελέσει τα χρόνια αυτά ένα σημαντικό και αξιοσημείωτο προνοιακό έργο, βοηθώντας ανήμπορους συμπολίτες μας, που υπό διαφορετικές συνθήκες θα βρισκόταν σε μεγάλη αδυναμία. Για τους λόγους αυτούς, κάλεσαν τους υπευθύνους του Υπουργείου να μεταφέρουν στους ανωτέρους τους την αγωνία των εργαζομένων και να κρατηθεί το Πρόγραμμα αυτό, που υπό τις σημερινές συνθήκες της πολύπλευρης κρίσης, καθίσταται απαραίτητο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Δήμαρχος, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Αγίας Παρασκευής, Γιώργο Κυριαζή και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αγίας Παρασκευής, Γιώργο Σαπναδέλλη, παρέστη στα εγκαίνια της έκθεσης γελοιογραφιών του Νορβηγού Geir Helgen, με τίτλο «Ο κόσμος των μουσείων: μια χιουμοριστική ματιά», στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στην Αγία Παρασκευή.

Ο Geir Helgen, είναι γλωσσολόγος, ιστορικός και αρχαιολόγος, με μακρόχρονη επαγγελματική εμπειρία από τα μουσεία της Νορβηγίας, αλλά και εξαιρετικός ερασιτέχνης γελοιογράφος. Οι γελοιογραφίες του καταγράφουν και σατιρίζουν με εύστοχο τρόπο πως βλέπουν τα μουσεία οι επισκέπτες τους, αλλά και όσοι εργάζονται σε αυτά.

Η έκθεση, που οργανώθηκε αρχικά το 2009 στην Ιταλία, από τη Διεθνή Επιτροπή Περιφερειακών Μουσείων (International Comimittee for Regional Museum, ICR) του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) , έχει ήδη ταξιδέψει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης (Κροατία 2010, Σλοβενία 2010, Αυστρία 2011, Φινλανδία 2012).

Στην Ελλάδα πραγματοποιείται για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του Γιάννη Μαρκάκη, αντιπροέδρου της Επιτροπής ICR, διευθυντή του Μουσείου Παραδοσιακής Ζωής «Λυχνοστάτης» και συνδιοργανωτές την ICR, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Ο κόσμος των μουσείων: μια χιουμοριστική ματιά», το Σάββατο 2 Μαρτίου 2013, το πρωί, πραγματοποιήθηκε «Ανοικτή συζήτηση για τα Μουσεία με επαγγελματίες των Μουσείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φοιτητές του Τμήματος και κοινό στο αμφιθέατρο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την οποία επίσης παρακολούθησε ο κ. Βουνάτσος.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν και μέλη της επιτροπής του ICR και επαγγελματίες μουσείων από όλο τον κόσμο (Κίνα, Νέα Ζηλανδία, Αμερική, Γερμανία, Αυστρία, Νορβηγία, Ταϊβάν), καθώς και Έλληνες συνάδελφοι τους από μουσεία της Λέσβου και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Δήμαρχος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στη Λέσβο και συνεχάρη τους διοργανωτές. Ο κ. Βουνάτσος, χαρακτήρισε την έκθεση, το συνέδριο και τη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής Περιφερειακών Μουσείων (ICR) του ICOM, πολύ σημαντικά και τιμητικά πολιτιστικά γεγονότα για τη Λέσβο του πολιτισμού και των πολλών Μουσείων, ευελπιστώντας στη συνεργασία των φορέων και φυσικά του το Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που ειδικεύεται στο χώρο αυτό και πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στα μέλη του Δ.Σ. της Διεθνούς Επιτροπής Περιφερειακών Μουσείων.

Σχολιάστε Ελεύθερα