ΕΚΣ: Εκφράζουμε Αλληλεγγύη στα παιδιά του πολέμου, της φτώχιας και της προσφυγιάς

Λέμε ΝΑΙ στην εκπαίδευση τους

Μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και γυναικείων συλλόγων της ΟΓΕ, της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης, εκπαιδευτικών κ.ά, υποδεχτήκαμε στις 5/3 στο Δημοτικό Σχολείο Άνω Βαθέος, όπως και στις 6/2 στο 3ο, τα μικρά προσφυγόπουλα που πήγαν πρώτη μέρα σχολείο.

Με την συμβολική αυτή πράξη μας, με ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά υποδεχτήκαμε τα παιδιά αυτά, όπως με ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά πάμε κάθε χρόνο πρώτη μέρα στο σχολείο και τα δικά μας παιδιά. Συμβολικά υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων των παιδιών απ’ όποια χώρα ή φυλή και αν είναι, ότι χρώμα ή θρησκεία και αν έχουν να απολαμβάνουν το αγαθό της παιδείας σε οποιεσδήποτε συνθήκες και αν ζουν, σε όποια χώρα και αν βρίσκονται.

Με την ίδια αγκαλιά και το ίδιο χαμόγελο καλούμε όλους τους γονείς, όλους τους συλλόγους γονέων, όλο το Σαμιακό λαό να «υποδεχτούν» αυτά τα παιδιά και να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην μόρφωση. Να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην χαρά, το παιχνίδι, τα γράμματα και τη ξενοιασιά που προσφέρει το σχολείο, πολύ περισσότερο σε αυτά τα παιδιά που είναι θύματα του πολέμου, της φτώχιας και της εξαθλίωσης που επικρατεί στις χώρες τους. Ο πόλεμος σημαδεύει τα παιδιά. Από την τρυφερή αυτή ηλικία έχει καταγραφεί στη μνήμη τους ο ξεριζωμός, η καταστροφή, οι διώξεις, ο θάνατος δικών τους ανθρώπων, οι κακουχίες για να φτάσουν εδώ, αλλά και οι άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν καθημερινά στο hotspot του νησιού εγκλωβισμένοι με ευθύνη της κυβέρνησης και της Ε.Ε.. Συνθήκες και γεγονότα που δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να ζήσει κανένα παιδί, κανένας δικός μας  άνθρωπος.

Είναι στρουθοκαμηλισμός, υποκρισία και δειλία κάποιοι να τα βάζουν με τα θύματα, δηλαδή με τα προσφυγόπουλα και όχι με το θύτη που δεν είναι άλλος από τις κυβερνήσεις και τα μονοπώλια που έχουν κηρύξει τον πόλεμο στις παρτίδες τους για τα κέρδη. Πρέπει να στοχεύσουν τον πραγματικό αντίπαλο γιατί αυτός είναι ο εχθρός των λαών: το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε., η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική, όλοι αυτοί που δημιουργούν φτώχια πολέμους και προσφυγιά.

Καλούμε όλους τους γονείς και τους συλλόγους τους, το σαμιακό λαό, να γυρίσει την πλάτη σε όσους βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην αγωνία του καθενός για την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού του και χύνουν το ξενοφοβικό τους δηλητήριο με αφορμή την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Να γυρίσουν την πλάτη και να απομονώσουν όλους όσοι δηλητηριάζουν ακόμη και τα δικά μας παιδιά που πάνε στα σχολεία της πόλης και του νησιού.

Να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι πράξη αλληλεγγύης προς αυτόν που έχει ανάγκη, να του «κλείνεις την πόρτα». Δεν είναι πράξη αλληλεγγύης και σωστής διαπαιδαγώγησης, να μην πηγαίνεις το παιδί σου σχολείο ως αντίποινα για να μην δεχτούν στο σχολείο ένα άλλο παιδάκι! Για να δημιουργήσουν σχολεία γκέτο για τα προσφυγόπουλα! Το σχολείο πρώτα και κύρια διδάσκει στα μικρά παιδιά την κοινωνικότητα και όχι τα όποια κριτήρια επιλογής κάποιων εξ αυτών και τον αποκλεισμό. Το ξεκίνημα της δημιουργίας σχολείων γκέτο με τέτοιου είδους κριτήρια τίποτα δεν αποκλείει ότι «αύριο» δεν θα οδηγήσει σε νέα σχολεία γκέτο για άλλες κοινωνικές ομάδες.

Πράξη αλληλεγγύης και ανθρωπισμού είναι να απλώνεις το χέρι σε αυτόν που έχει ανάγκη, ότι χρώμα και αν έχει, ότι γλώσσα και αν μιλάει. Είναι να παλέψουν οι γονείς μαζί με το εργατικό και λαϊκό κίνημα, με τα σωματεία και τους συλλόγους του νησιού για υγεία, εμβολιασμούς και περίθαλψη για όλα τα παιδιά και όλο το σαμιακό λαό. Για να σταματήσει να υπάρχει αυτό το κολαστήριο που λέγεται hotspot.

Καλούμε τους γονείς να προβληματιστούν με την απόφαση του συλλόγου γονέων του εν λόγω σχολείου. Να μην παρασύρονται από αντιλήψεις που προσπαθούν συγκαλυμμένα να σπείρουν τη ξενοφοβία και εν τέλει το ρατσισμό . Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη θέληση του Σαμιακού λαού που στις 7 Φλεβάρη διαδήλωσε εκφράζοντας αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες,  διεκδικώντας να απεγκλωβιστούν από το νησί και τη χώρα. Καλούμε να στρέψουν τα βέλη τους ενάντια στην κυβέρνηση που έχει εγκλωβίσει αυτούς τους ανθρώπους παρά τη θέλησή τους εδώ και δεν παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή και σωστή πρόσβαση των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη μόρφωση γι’ αυτό απαιτούμε:

  • Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών με ευθύνη του κράτους
  • Διασφάλιση του απαραίτητου εκπαιδευτικού, επιστημονικού  και βοηθητικού προσωπικού και να καλυφθούν όλες οι υλικές και λοιπές προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων
  • Εμβολιασμοί και ιατρικές βεβαιώσεις (ΑΔΥΜ) με ευθύνη των δημόσιων δομών υγείας.
  • Να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών στα σχολεία, με συνοδούς.
  • Να χρηματοδοτηθούν επιπλέον τα σχολεία που φιλοξενούν προσφυγικές δομές.
  • Να κλείσει τώρα το Hotspot, να μην δημιουργηθεί κανένα νέο.
  • Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα. Μετακίνησή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής και σίτισης και από εκεί με ευθύνη του κράτους σε όποια χώρα επιθυμούν.
  • Να ανατραπούν οι αποφάσεις Ε.Ε. και κυβέρνησης που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: