Ο Μηταράκης δίνει μια βδομάδα προθεσμία για την υπόδειξη άλλων χώρων για κλειστές δομές

Προθεσμία μίας εβδομάδας έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στην τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά.

Ο Νότης Μηταράκης

Κατά συνέπεια παγώνει έως την επόμενη Δευτέρα η διαδικασία επίταξης εκτάσεων στα νησιά, για τη δημιουργία κλειστών δομών για τους πρόσφυγες.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, τονίζοντας ότι η απόφαση ελήφθη προκειμένου να υπάρξει χρόνος για διάλογο με τους τοπικούς φορείς. Μάλιστα, ανέφερε ότι πρότεινε στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη να συναντηθούν την Παρασκευή ή το Σάββατο, όταν ο ίδιος επιστρέψει από το Βερολίνο και ο κ. Μουτζούρης από τις Βρυξέλλες, ώστε να μην καθυστερήσει η διαδικασία του διαλόγου.

«Όσο διαρκεί η επίταξη δεν κάνουμε κανένα διάλογο… Θα κάνουμε διάλογο από μηδενική βάση γιατί μπορούμε να βρούμε μια πιο έξυπνη λύση», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ακόμη ότι η επίταξη δεν είναι τίποτε άλλο από μια ενοικίαση των συγκεκριμένων χώρων για τρία χρόνια. Τόνισε επίσης ότι δεσμεύεται πως θα κλείσουν οι σημερινές δομές και δεν θα λειτουργούν δύο δομές σε κάθε νησί.

Παράλληλα, μιλώντας στο Θέμα 104,6, ο Νότης Μηταράκης υποστήριξε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης πρέπει να προχωρήσει για λόγους δημοσίου συμφέροντος. « Έδωσα μια εβδομάδα διορία να προτείνουν άλλους χώρους, κατάλληλους και διαθέσιμους, για την κατασκευή αυτών των χώρων στα νησιά», σημείωσε και υπογράμμισε ότι θα συναντηθεί με τις τοπικές Αρχές την Παρασκευή ή το Σάββατο περιμένοντας να του υποδείξουν εναλλακτικούς χώρους. «Θέλουμε τον διάλογο, αλλά έχουμε την ευθύνη να υπάρχουν λύσεις».

«Είναι ξεκάθαρη η δέσμευση της κυβέρνησης ότι τα ανοιχτά κέντρα θα κλείσουν. Θα έχει μια πρακτική διαδικασία, θα ξεκινήσουμε από τον Φεβρουάριο», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογραμμίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό τα κλειστά κέντρα. «Πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι κακώς έρχονται, γιατί θα βρεθούν σε ένα κλειστό κέντρο και στη συνέχεια θα επιστρέφουν πίσω», είπε.

Στην απόφαση του υπουργού αναφέρθηκε και στην πρεμιέρα του τηλεοπτικού σταθμού Mega ο πρόεδρος της κοινότητας Μυτιληνιών, που είπε χαρακτηριστικά πως ο υπουργός κάταλαβε το λάθος του.

Ο πρόεδρος, κ. Ελευθερόγλου, μίλησε για τη νέα δομή που έχει αρχίσει να δημιουργείται στη Σάμο και τις εξαγγελίες του υπουργού, λέγοντας πως «κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Ισχυρίστηκε πως ο κ. Μηταράκης κατάλαβε το λάθος που έκανε με το να πάρει μια απόφαση περί επιτάξεων και σχολίασε πως πρόκειται για «πράγματα που θυμίζουν παλιές σκοτεινές εποχές».

«Δεν μπορεί σε δημοκρατία και εν καιρώ ειρήνης να γίνονται επιτάξεις. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και όχι προσωρινή, καθώς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος, ισχυρίστηκε, πρότεινε στον πρώην βουλευτή Σάμου, κ. Σεβαστάκη, ένα ακατοίκητο νησί για την εγκατάσταση των προσφύγων, προκειμένου να μην υπάρχει εμπλοκή των κατοίκων με τους πολίτες των τρίτων χωρών, ή μια απόμακρη περιοχή και όχι στο κέντρο του νησιού.

Οι κάτοικοι όμως προετοιμάζονται για μια εβδομάδα σοβαρών κινητοποιήσεων

Πολίτες της Λέσβου σε συνεργασία με την τοπική Κοινότητα Μανταμάδου και τον δήμο Δυτικής Λέσβου κατασκεύασαν στην τοποθεσία όπου θα γίνει η νέα δομή ένα τεράστιο ΟΧΙ και μια τεράστια Ελληνική σημαία. Πρόκειται προφανώς για μια συμβολική κίνηση που θέλει να δείξει ότι τα νησιά δεν είναι οι απορροφητήρες των προβλημάτων που έχει η χώρα μας σε ότι αφορά το μεταναστευτικό.

Οι κάτοικοι δεν ζητάνε προφανώς την κατασκευή της δομής σε άλλη περιοχή εντός των νησιών τους αλλά συνολική λύση από την αρχή με διάλογο όπου θα οδηγήσει στην οποιαδήποτε λύση. Το πρόβλημα του μεταναστευτικού στα νησιά είναι πολυ΄σοβαρό εαν αναλογιστεί κανείς ότι οι πληθυσμοί των νησιών που πλήτονται έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί από τους αιτούντες άσυλο στη χώρα μας.

Σχολιάστε Ελεύθερα