Ίδρυση κοινότητας Slow Food στην Ικαρία

Του Σταύρου Ραντά, Προέδρου Slow Food Ikaria

Slow Food δεν είναι μια κλασική οργάνωση ούτε μια μη κυβερνητική οργάνωση ONG αλλά ένα διεθνές κίνημα που δουλεύει σαν παγκόσμιο δίκτυο και μέσα από το διαδίκτυο αποκομίζει τον μεγάλο του πλούτο.

slow food

Το παγκόσμιο συνέδριο στο ΤΖΕΝΓΚ ΝΤΟΥ ( CHNGDOU ) στη Κίνα 23.11.2017,έβαλε τις βάσεις για ένα νέο οργανωτικό μοντέλλο: Αυτό που ονομάζεται ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Slow Food .

Απο την ελληνική λέξη ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ( λατινική λέξη COMMUNITAS, για τις άλλες γλώσσες) που σηματοδοτεί την ικανότητα να έχουμε από κοινού τις εμπειρίες, να συμμεριζόμαστε τα ίδια προβλήματα, τις γνώσεις, τους ανθρώπινους και φυσικούς πόρους, μαζί με την δυνατότητα συνεχούς συνεργασίας και επαφής, χάρις στη  μεγάλη βοήθεια που μας παρέχει σήμερα το διαδίκτυο .

Στο επίκεντρο αυτής της ιδέας είναι το κοινό αγαθό που στην περίπτωσή μας είναι συνδεδεμένο με την διατροφή, το περιβάλλον, την κοινωνικότητα, την πνευματικότητα, ενώ το πρωταρχικό και κύριο συστατικό είναι η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Δηλαδή,η αίσθηση του να μην είμαστε αποκομμένοι και απομονωμένοι και με τον διαρκή φόβο οτι δεν θα τα καταφέρουμε. Αυτός ο φόβος έχει μεγάλες επιπτώσεις στις τελικές μας προσπάθειες για μια καλή και σωστή διαχείριση τού μόχθου μας με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να μη είναι ούτε καλό, ούτε καθαρό ούτε δίκαιο αλλα να είμαστε έρμαια των αετονύχιδων και κάθε λογής εξαθλίωσης .

Τι είναι η Κοινότητα Slow Food

Οι κοινότητες Slow Food , απαρτίζονται από μια ομάδα φυσικών προσώπων που δεν είναι υποχρεωτικά μέλη του διεθνούς κινήματος Slow  Food αλλα αποδέχονται τις αξίες του και τη διακήρυξη του Τζενγ Ντου 2017 ότι δηλαδή, ξεκινώντας απο το κυριώτερο: η διατροφή
μας, πρέπει να είναι καλή, καθαρή και δίκαιη γιά όλους μας.

Μέχρις ότου και ένα μόνο άτομο πάνω στη Γή δέν θα έχει τα αυτονόητα για τη συντήρηση του και αξιοπρέπεια του, εμείς θα αγωνιζομαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να τα αποκτήσει.

Η ίδρυση της κοινότητας αποσκοπεί στην ανάδειξη και αξιοποίηση ενός τοπικού αγροδιατροφικού και κτηνοτροφικού προϊόντος τοπικής και βιολογικής προέλευσης , στη διατήρηση και διαφύλαξη της βιοποικιλότητας του τοπου δράσης, την κατασκευή και καλλιέργεια κήπων,τοπικών αγορών με τα προϊόντα της τοπικής κιβωτού και οχυρών Slow Food, όπως: απίδι, κάστανο, μήλο, κρασί, κρέας, βερίκοκο, καθούρα, αλλά και μουσικών παραδοσιακών χορών και οργάνων και πανηγυριών με τη πρωταρχική τους πολιτισμική και παραδοσιακή υπόσταση. Σωστή βάση στον τουριστικό τομέα με τη διασύνδεση των προϊόντων με την κατανάλωση σε εστιατόρια και σχολεία. Μεταφορά με όσο το δυνατόν λιγότερη οικολογική επιβάρυνση.

Επεξεργασία θεματικής ενότητας για περιβαλλοντική εκπαίδευση , αλλά κυρίως για θέματα σωστής και υγιεινής διατροφής στα σχολεία και σε ενήλικες. Από το σπίτι ξεκινάει η εκπαίδευση. Αλλα πρώτα, η διαπαιδαγώγηση στους γονείς αν αγαπάμε τα παιδιά μας.

Τι σημαίνει να είμαστε μέλη μιας κοινότητας.

Σημαίνει να δουλεύουμε με φίλους που πιστεύουν στις αξίες του κινήματος. Το Slow Food θα είναι πάντα στη πρώτη γραμμή στον αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο με ειρήνη και αλληλεγγύη στους καταπιεσμένους του πλανήτη.

Σημαίνει αυτογνωσία στον τρόπο που καταναλώνουμε και παράγουμε το φαγητό μας.

Σημαίνει να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, να αγκαλιάσουμε ένα σύστημα παραγωγικής αξιοπρέπειας φιλικής ως πρός το περιβάλλον και τα ζώα.

Σημαίνει μεταξύ μας συνεργασία σε καθημερινή βάση, σε μια κοινωνία που έχει οδηγό της την γνώση, τις καλές σχέσεις, την εξωστρέφεια, και την συμμετοχή. Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση. Μόνο έτσι μπορούμε να βάλουμε και το δικό μας πετραδάκι για την κλιματική αλλαγή και την αειφορία .

Σχολιάστε Ελεύθερα