Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Να αποσύρετε την αυταρχική και κυνική ΠΝΠ για το προσφυγικό

Σκληρή επίθεση και σαφές μήνυμα από την αξιωματική αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση. Στο στόχαστρο τα κλειστά κέντρα κράτησης και οι επιτάξεις

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση έστειλε σήμερα (Πέμπτη) η αξιωματική αντιπολίτευση από τη Βουλή, με σημείο αναφοράς την ΠΝΠ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) που προωθεί το Μαξίμου για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Η σκληρή κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην κοινοτική Οδηγία, σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την έρευνα, τις σπουδές, την πρακτική άσκηση, την εθελοντική υπηρεσία, τις ανταλλαγές μαθητών ή τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την απασχόληση ως εσωτερικών άμισθων βοηθών.

Σημειώνεται πως υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Αντίθετα, καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η ΜεΡΑ25.

«Ιδεοληπτική και αυταρχική πολιτική»

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως υιοθετεί μια «σχιζοφρενική, ιδεοληπτική, αναποτελεσματική, όπως και αυταρχική και κυνική» πολιτική, όπως αυτή «αποτυπώθηκε με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου».

Απευθυνόμενη στους κυβερνώντες, είπε πως «είστε η πολιτική παράταξη που καλλιέργησε τις πιο μισαλλόδοξες και ακραίες φωνές στις τοπικές κοινωνίες… δηλαδή σπείρατε ανέμους και τώρα εσείς θερίζετε τις θύελλες, τόσο εσωκομματικά όσο και με τα δικά σας στελέχη σε όλη τη χώρα».

Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθυνόμενη στους επικεφαλής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σημείωσε πως «οι τοπικές κοινωνίες» στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που είναι έντονο το προσφυγικό πρόβλημα «νιώθουν ότι τους κοροϊδέψατε», με αφορμή την ΠΝΠ.

«Φέρατε μία ΠΝΠ η οποία είναι αυταρχική, γιατί πολύ απλά, πρώτα απ’ όλα, η Βουλή είναι ανοιχτή. Η ΠΝΠ έρχεται όταν η Βουλή είναι κλειστή και εδώ δεν υπήρχε τέτοια διαδικασία, υπήρχαν νομοσχέδια στη Βουλή», συνέχισε στο ίδιο ύφος η κ. Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας πως η ΠΝΠ «είναι αυταρχική» και ως προς το περιεχόμενο, «γιατί έρχεστε και βάζετε το μέτρο της επίταξης».

«Ποιον διάλογο κάνατε και πότε μιλήσατε για επίταξη; Αυτά γίνονται σε έκτακτες καταστάσεις και περιόδους. Και μάλιστα φέρνουν στη μνήμη μας τις πιο σκοτεινές περιόδους. Πάντως στη μεταπολίτευση δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο», τόνισε η βουλευτής και συμπλήρωσε: «Είναι και κυνική γιατί στην ουσία, όχι απλώς αδιαφορείτε για τον διάλογο και τώρα τους καλείτε προσχηματικά, αφού έχετε ήδη εκδώσει την ΠΝΠ, να έρθουν να κάνουν διάλογο, αλλά ταυτόχρονα έχει ένα βαθύτερο νόημα, που τουλάχιστον, όπου πήγαμε στα νησιά μας το είπαν, νιώθουν ότι τους έχετε αφήσει στη μοίρα τους».

«Στην ουσία έχετε αποφασίσει να κάνετε γκέτο τα νησιά, ενώ ταυτόχρονα με τα κλειστά κέντρα κράτησης, μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες θα συσσωρεύονται ανθρώπινες ψυχές, αντίθετα με το ευρωπαϊκό δίκαιο και με την ανάγκη να υπάρχουν ανθρωπιστικές συνθήκες και χωρίς να έχετε στη πραγματικότητα τη διάθεση ή την δυνατότητα λόγω των εσωτερικών σας προβλημάτων να προχωρήσετε σε αποσυμφόρηση», σημείωσε επίσης και υπογράμμισε τα παρακάτω:

«Είναι μια κυνική τελικά πολιτική και εις βάρος των προσφύγων που είναι άνθρωποι κατατρεγμένοι, ανθρώπινες ψυχές που υποτίθεται όλους τους τελευταίους μήνες θέλατε να εξανθρωπίσετε και να επιταχύνετε τις διαδικασίες, ενώ στην ουσία πάτε να φτιάξετε επιπλέον κέντρα που θα είναι κλειστά και μάλιστα θα είναι σαν γκέτο μέσα στο γκέτο. Και ταυτόχρονα, δεν δίνετε καμία διέξοδο».

Τέλος, η κ. Ξενογιαννακοπούλου κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στρατηγική της, τα κέντρα κράτησης να παραμείνουν ανοιχτά, καθώς και να αποσυρθεί η επίμαχη ΠΝΠ.

Με επίθεση απάντησε ο Κουμουτσάκος

Ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, επιχείρησε να αιτιολογήσει την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό, εξαπολύοντας παράλληλα βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσπαθώντας στην ουσία να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, υπεραμύνθηκε των κλειστών κέντρων, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή αυτή σέβεται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και τις ανασφάλειες των πολιτών. Όσον αφορά την επίταξη, ισχυρίστηκε ότι το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο, καθώς —όπως είπε— οι υφιστάμενοι δημόσιοι χώροι δεν ήταν ικανοποιητικοί.

«Προφανώς δεν είναι φυλακές τα κλειστά κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων. Δίνουμε λύση στο πρόβλημα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και ακούγοντας τις ανησυχίες και την ανασφάλεια της κοινωνίας που υποδέχτηκαν και στήριξαν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος, που απέδωσε τις αντιδράσεις για τη λειτουργία κλειστών κέντρων στη «μεταναστευτική κόπωση που υπάρχει στα νησιά».

«Γίνονται τα κλειστά κέντρα για αυτούς που έχουν παραβατική συμπεριφορά και άρνηση ασύλου ώστε να μπορέσουμε να τους επιστρέψουμε. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν λέει να μην υπάρχουν κλειστά κέντρα», επεσήμανε και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι έχει επιλεκτική απώλεια μνήμης.

Ο κ. Κουμουτσάκος απέρριψε και τις αιτιάσεις περί αυταρχικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως υπήρξε εξαντλητικός διάλογος δύο μηνών με την κοινωνία και με προτάσεις για εναλλακτικούς τρόπους, ενώ επεσήμανε ότι «όταν προκύπτει επείγουσα, σοβαρή πρόκληση δεν μπορεί αυτός ο διάλογος να γίνει φρένο στο να επιλυθεί το πρόβλημα».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Σημειώνεται πως σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό, έξω από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών και στη συνέχεια έγινε πορεία προς τη Βουλή.

«Ήρθαμε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για τον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα η κυβέρνηση. Είναι ένας τρόπος αυταρχικός, ένας τρόπος που βασίζεται σε επιτάξεις και σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ενώ τόνισε ότι «θέλουμε με δημοκρατικό διάλογο να βρούμε λύσεις».

«Όσο υπάρχουν αυτές οι επιτάξεις αρνούμαστε να συζητήσουμε. Εάν η κυβέρνηση εκλογικευτεί και πει ότι θα συζητήσουμε δημοκρατικά, εδώ είμαστε», κατέληξε ο κ. Μουτζούρης.

Σημειώνεται ότι κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σχολίαζαν πως «οι σημερινές δηλώσεις δημάρχων του Βορείου Αιγαίου για την ανάγκη ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την κυβέρνηση, είναι ιδιαίτερα θετικές». Πρόσθεταν μάλιστα πως «θα προγραμματίσουμε εντός Φεβρουάριου τη συνάντηση που είχαμε προσωρινά αναβάλει προς όφελος των νησιών και της χώρας».

Εφημερίδα των ΣυντακτώνCategories: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΣΥΡΙΖΑ

Tags: , , ,

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: