Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανς Τίμερμανς

Ο Φρανς Τίμερμανς είναι ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Πρωθυπουργός κατά την συνάντηση έδωσε την εκτίμηση ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές ίσως είναι οι κρισιμότερες για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός του ευχήθηκε καλή επιτυχία, τόνισε πως «η άνοδος της ακροδεξιάς δημιουργεί δυσκολίες στο κοινό μας μέλλον» και αναφέρθηκε στη ρητορική του εθνικισμού και του ρατσισμού που χρησιμοποιούν οι ακραίες δυνάμεις.

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτές οι δυνάμεις που παρουσιάζονται ως αντισυστημικές, είναι πιο συστημικές από τις συστημικές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Υπογράμμισε πάντως πως το πρώτο βήμα είναι να αντιληφθεί η Ευρώπη το πρόβλημα, ώστε να θέσει σε προτεραιότητα τη δημιουργία ενός μετώπου απέναντι στη ρητορική του εθνικισμού και του ρατσισμού.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως οι ακολουθούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές αποτελούν τον λόγο που αναπτύσσονται οι ακραίες δυνάμεις στην Ευρώπη και έθεσε ως προϋπόθεση για την αντιμετώπισή του, ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο. «Οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός μετώπου ενάντια στην ακροδεξιά» ανέφερε και σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει θετική αντιμετώπιση της συνεργασίας των σοσιαλιστικών δυνάμεων και της Αριστεράς στην Ευρώπη.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην σημαντική και παραγωγική, όπως είπε, συνεισφορά των Ευρωπαίων εταίρων στην Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Ήταν ένα σημαντικό και προοδευτικό βήμα» είπε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως η συμφωνία απέδειξε την πολιτική διαφορά ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση.

«Για μας ήταν ένα πολύ δύσκολο βήμα, αλλά με τη δική σας υποστήριξη τα καταφέραμε. Με τον Ζόραν (Ζάεφ) ανοίξαμε δρόμους συνεργασίας και φιλίας. Είμαι περήφανος, γιατί ο Ζόραν και εγώ ανήκουμε στην προοδευτική ευρωπαϊκή οικογένεια» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Τη χαρά του για τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό εξέφρασε ο κ. Τίμερμανς, μεταφέροντας το κλίμα της Ευρώπης για το τέλος της λιτότητας, την αύξηση των επενδύσεων και για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα που θα περιλαμβάνει και τις μεγάλες εταιρείες.

Εδώ οι διάλογοι που είχαν μπροστά στις κάμερες

Τίμερμανς: Υπάρχει κοινή αίσθηση πως πρέπει να αφήσουμε την λιτότητα πίσω μας, να επενδύσουμε στην κοινωνική Ευρώπη και να διασφαλίσουμε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τους φόρους τους. Επομένως, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι πολύ σημαντικές.

Τσίπρας: Εύχομαι τα καλύτερα για εσένα, Φρανς, γιατί πιστεύω, πως οι Ευρωεκλογές θα είναι πολύ κρίσιμες για την Ευρώπη. Ίσως οι πιο κρίσιμες στην Ελλάδα, αλλά και στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρώτα από όλα επειδή έχουμε την απειλή της ανόδου της άκρας Δεξιάς και πιστεύω πως αυτό είναι κάτι που δημιουργεί πολλές δυσκολίες για το μέλλον. Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να καταλάβουν πως αποτελεί προτεραιότητα να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο ενάντια στην άκρα Δεξιά και την εθνικιστική ρητορική.

Δεύτερον, όπως είπατε κι εσείς, εναντίον του νεοφιλελευθερισμού, επειδή  αποτελεί την αιτία που αυτές οι δυνάμεις ισχυροποιούνται.  Και κατά τη δική μου άποψη πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο. Παρακολουθώ πολύ θετικά τις εξελίξεις στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές που προσπαθούν και αποφάσισαν να συνεργαστούν με τις Αριστερές δυνάμεις και τους Πράσινους και όχι με τους Συντηρητικούς. Καθώς, πιστεύω, πως πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο εναντίον αυτών των δυνάμεων και αυτό σημαίνει πως πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στις ακροδεξιές δυνάμεις  και  τον νεοφιλελευθερισμό.

Και κατά την άποψή μου ήταν πολύ σημαντική και εποικοδομητική η δική σας βοήθεια  στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ακριβώς επειδή πιστεύω πως ήταν πολύ σημαντικό προοδευτικό βήμα μπροστά. Και μερικές φορές πρέπει να αποδεικνύουμε ότι η διαφορά μεταξύ των προοδευτικών και των συντηρητικών είναι στην ουσία πολιτική και όχι μόνο στα λόγια και για εμάς ήταν ένα πολύ δύσκολο βήμα μπροστά. Αλλά πιστεύω πως με τη δική σας στήριξη καταφέραμε να την υλοποιήσουμε, και ήταν δύσκολο και για εμένα αλλά και για τον Ζόραν. Αλλά πιστεύω πως τώρα αποδεικνύουμε ότι ανοίξαμε κανάλια συνεργασίας και φιλίας στην περιοχή μας και αυτό είναι ιδιαιτέρα σημαντικό. Και είμαι περήφανος, διότι ο Ζόραν και εγώ ανήκουμε και οι δύο σε μια ευρύτερη προοδευτική οικογένεια στην Ευρώπη. Διότι εάν και στις δύο χώρες, στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, υπήρχαν συντηρητικές  κυβερνήσεις  αυτή η Συμφωνία δεν θα είχε επιτευχθεί ποτέ.

Σχολιάστε Ελεύθερα