Δ. Παπαδημούλης: Ένα κόμμα που χρεοκοπεί τον εαυτό του δεν μπορεί να το παίζει σωτήρας

Σε συνέντευξή του στον ρ/σRealFM (Ν. Χατζηνικολάου), στο πλαίσιο διαλόγου με την υποψήφια ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Η εικόνα της Ελλάδας, και στην Ευρώπη και παγκόσμια, είναι πολύ καλύτερη από ό,τι την άφησε η ΝΔ το 2009

Εκτιμώ ότι είναι εξαιρετικά πιθανό η πρώτη δόση από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων, ύψους 1 περίπου δισ., να προκύψει από το Eurogroup της 5ης Απριλίου. Αυτή η επιστροφή των ομολόγων, που είναι συνολικά 6 δισ., αποτελεί τμήμα της ελάφρυνσης του χρέους που πετύχαμε τον Ιούνιο του ’18.

Αυτή δε την εξέλιξη, την προεξοφλούν και οι αγορές, οι οποίες δεν παρουσιάζουν εικόνα εμπλοκής, καθώς η πορεία των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά συνεχίζει να είναι πτωτική. Κι αυτό είναι καλό σημάδι.

Η εικόνα της Ελλάδας, και στην Ευρώπη και παγκόσμια, είναι πολύ καλύτερη από ό,τι την άφησε η ΝΔ το 2009, με έλλειμμα 15,1% με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ. Τα δημόσια οικονομικά είναι υγιή, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης και η ανεργία έχει πέσει στο 18%. Αν συγκρίνει κανείς την καταστροφολογία της ΝΔ με όσα καταγράφει σύσσωμος ο διεθνής Τύπος θα δει τεράστια απόσταση. Είναι, λοιπόν, καλό η ΝΔ να αλλάξει τακτική, γιατί έχει «κολλήσει η βελόνα» στην καταστροφολογία.

Χθες, στη Βέροια, κάποιοι χρυσαυγίτες φώναζαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη προδότη. Είναι οι ίδιοι που πριν λίγες ημέρες στην ίδια πόλη φώναζαν τον Νίκο Παππά προδότη. Τότε η ΝΔ, και κάποια φιλικά της ΜΜΕ, τους εμφάνιζε ως δήθεν ευαίσθητους πολίτες και υπερπατριώτες.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι ευκαιρία και στα θέματα της οικονομίας και στην αντιμετώπιση των φασιστών να βάλουν λίγο μυαλό στη ΝΔ για να αντιμετωπίσουμε και τις υπερβολικές πιέσεις των δανειστών, όπου υπάρχουν, αλλά και το «αυγό του φιδιού», που εκκολάπτεται και στην Ελλάδα και κυριολεκτικά «έχει σπάσει».

Όλη η Ελλάδα ξέρει ότι τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χρωστάνε έκαστο δανεικά κι αγύριστα που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ

Δεν πρέπει να παραβιάζουμε την κοινή λογική και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, και μάλιστα με προκλητικό τρόπο. Όλη η Ελλάδα ξέρει ότι τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χρωστάνε έκαστο δανεικά κι αγύριστα που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, γιατί έπαιρναν δάνεια με εγγυήσεις «αέρα» τις επιδοτήσεις που θα τους έδινε το κράτος στα προσεχή 15 χρόνια, με τη βεβαιότητα ότι θα παίρνουν 40-45% το κάθε κόμμα. Και το έκαναν με τη βοήθεια κομματικών τους στελεχών, που είχαν τοποθετήσει σε τράπεζες, όπως η τότε Αγροτική.

Θεωρώ ότι η δικαιοσύνη ασκεί διώξεις γι’ αυτό το θέμα με καθυστέρηση και πρέπει να την αφήσουμε απερίσπαστη για να κάνει τη δουλειά της. Θεωρώ απαράδεκτη, επίσης, την επίθεση στη δικαιοσύνη από πλευράς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και συνάμα εκκωφαντική τη σιωπή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που τόσες μέρες σιωπά απέναντι στις επιθέσεις που δέχονται οι Έλληνες δικαστές, επειδή άσκησαν τις συγκεκριμένες διώξεις.

Όπως επίσης θεωρώ τελείως άδικο και παράλογο να επιχειρείται συμψηφισμός των εξυπηρετούμενων δανείων του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι της τάξης των 6-8 εκατ. ευρώ, με τα 200 και 250 εκατ. που χρωστάειη ΝΔ. Δεν είναι αλήθεια ότι η ΝΔ εξυπηρετεί τα δάνειά της, γι’ αυτό και η Πειραιώς της άσκησε δίωξη κι έχει καταδικαστεί η ΝΔ για το φέσι που ‘χει φορέσει στην Πειραιώς, που διαδέχτηκε την παλιά Αγροτική.

Δεν έχω καμία αντίρρηση να ψαχτούν τα πάντα για τον κ. Πετσίτη, τον οποίον δεν γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω, όμως, είναι ότι δεν είχε ποτέ καμία ιδιότητα ούτε στο κόμμα, ούτε στην κυβέρνηση.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι ένα κόμμα που χρεοκοπεί τον εαυτό του δεν μπορεί να το παίζει σωτήρας

Οι πάντες γνωρίζουν ότι η ΝΔ έριξε την Ελλάδα στα βράχια. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι ένα κόμμα που χρεοκοπεί τον εαυτό του, χρωστώντας 250 εκατ. ευρώ στην τράπεζα, και αφήνει τη χώρα ρημαγμένη με έλλειμμα 15,1% και τεράστια χρέη, δεν μπορεί να το παίζει σωτήρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει κάνει λάθη και η κυβέρνηση συμβιβασμούς με τους δανειστές, αλλά δεν κατακλέψαμε εμείς το δημόσιο χρήμα, ούτε χρεοκοπήσαμε την Ελλάδα. Αντιθέτως, εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και την επιστρέψαμε στην ανάπτυξη και οικοδομούμε βήμα-βήμα ένα κοινωνικό κράτος, που το έχουν ανάγκη οι πολίτες.

Το βράδυ της 26ης Μαΐου όσοι ονειρεύονται διψήφιες διαφορές υπέρ της ΝΔ, θα σπάσουν τα μολύβια τους και θα τρίβουν τα μάτια τους

Όπως την, πολύ θετική για την Ελλάδα, συμφωνία των Πρεσπών δεν μπόρεσε να την εμποδίσει η κα Σπυράκη με τους τυχαίους καφέδες της με τον κ. Ζάεφ στις Βρυξέλλες, έτσι δεν θα μπορέσει να εμποδίσει η ΝΔ και το πετυχημένο ταξίδι που οργανώνεται αύριο μαζί με όλους τους σημαντικούς επιχειρηματίες, που θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό, για να κάνουμε δουλειές που θα φέρουν στην Ελλάδα χρήματα, επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Το βράδυ της 26ης Μαΐου όσοι ονειρεύονται διψήφιες διαφορές υπέρ της ΝΔ, θα σπάσουν τα μολύβια τους και θα τρίβουν τα μάτια τους.

Σχολιάστε Ελεύθερα