Φοιτητικές εκλογές 2019

Για άλλη μια φορά η ΔΑΠ βγήκε πρώτη στις φοιτητικές εκλογές και η ΠΚΣ (δυνάμεις του ΚΚΕ στα πανεπιστήμια) σταθεροποιήθηκαν με άνοδο σε σχέση με την περσινή χρονιά στη δεύτερη θέση. Το bloco (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια) αν και με μικρές δυνάμεις, είναι σε σταθερή τροχιά μικρής ανόδου.

Τα αποτελέσματα

ΨΗΦΟΙΠΟΣΟΣΤΟ
ΨΗΦΙΣΑΝ50598
ΕΓΚΥΡΑ48693
ΑΚΥΡΑ1905
ΛΕΥΚΑ11692,40%
ΣΧΟΛΕΣ200/214
ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΔΑΠ1905139,12%
ΠΚΣ1148523,59%
ΕΑΑΚ600912,34%
ΠΑΣΠ628912,92%
ΔΙΑΦΟΡΑ37317,66%
BLOCO7041,45%
ΑΓ.ΚΙΝ2410,49%

Πιο αναλυτικά μπορείτε να τα δείτε εδώ 

Ανακοίνωση BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς για τα αποτελέσματα των φετινών φοιτητικών εκλογών

Την Τετάρτη 10 Απρίλη χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία των φοιτητικών εκλογών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όλης της χώρας. Οι φετινές φοιτητικές εκλογές ολοκληρώθηκαν αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά το τεράστιο τέλμα στο οποίο έχει βρεθεί το φοιτητικό κίνημα και οι δομές του. Νικητής για άλλη μια φορά αναδείχθηκε η αποχή. Η ανυπαρξία της ΕΦΕΕ, ο εκφυλισμός των φοιτητικών συλλόγων και η άρνηση της συμμετοχής στα όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες από τις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος και τις εκλογές.

Το BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς που διανύει το τέταρτο έτος ενεργής συνδικαλιστικής δράσης και εκλογικής καταγραφής σε συνεργασία με αυτόνομα σχήματα που κινούνται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο της Αριστεράς πραγματοποίησαν κοινή εκλογική κάθοδο και καταγραφή στη Ριζοσπαστική Συνεργασία Φοιτητών (BLOCO). Τα σχήματα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς κατάφεραν να αυξήσουν τον αριθμό των συλλόγων, στους οποίους σημείωσαν εκλογική καταγραφή, πολλαπλασίασαν τα εκλογικά τους ποσοστά σε πανελλαδικό επίπεδο και κατάφεραν να αυξήσουν την συμμετοχή τους στα όργανα λήψης των αποφάσεων των φοιτητικών συλλόγων.

Η μέρα των φοιτητικών εκλογών δεν αποτέλεσε για εμάς την τελευταία μέρα της συνδικαλιστικής χρονιάς αλλά την πρώτη μέρα δράσης κατά την οποίοι οι φοιτητικοί σύλλογοι οργανώνουν τη δράση τους για το επόμενο έτος. Την επόμενη μέρα αποτελεί ζωτικής σημασίας διακύβευμα για την αναζωπύρωση των φοιτητικών συλλόγων η πρακτική εφαρμογή του θεσμού της συνδιοίκησης. Οι φοιτητικοί σύλλογοι οφείλουν να ορίσουν εκπροσώπους στα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου, οι οποίοι θα δεσμεύονται πάνω στις συλλογικές αποφάσεις των συνελεύσεων των φοιτητών. Ταυτόχρονα, κρίνεται πιο αναγκαίο απο ποτέ όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να παλέψουν για την ανασυγκρότηση των δομών του φοιτητικού κινήματος. Για εμάς είναι ξεκάθαρο οτι η φετινή χρονιά θα πρέπει να δημιουργήσει την εναρκτήρια συζήτηση για την ανασύσταση του τριτοβάθμιου οργάνου των φοιτητών (ΕΦΕΕ).

Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να συνταχθεί με τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς για να δυναμώσουμε τον αγώνα για τις ανάγκες των πολλών, για να κάνουμε πραγματικότητα τον οραματικό μας στόχο, το Δημόσιο, Δωρεάν και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο. Συνεχίζουμε.

Δήλωση του γραμματέα της ΚΝΕ,Νίκου Αμπατιέλου για το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών

Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, η Πανσπουδαστική ΚΣ, το ψηφοδέλτιο που συγκροτούν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μαζί με πολλούς ακόμα αγωνιστές φοιτητές, καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο σε ψήφους και ποσοστά σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ενώ αναδεικνύεται και φέτος σε 2η δύναμη πανελλαδικά, κατακτώντας μάλιστα νέες πρωτιές σε μεγάλα ιδρύματα, όπως στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Οι χιλιάδες φοιτητές που συμμετείχαν στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές γύρισαν την πλάτη στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Τσίπρα, όπως και στις πολυδιαφημισμένες μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, αφήνοντας για μια ακόμα χρονιά την κυβερνητική παράταξη στην πλήρη ανυποληψία.

Μέσα στους φοιτητές δυναμώνει ένα ριζοσπαστικό ρεύμα, κάτι που πρέπει να επιστεγαστεί στις εκλογικές μάχες του επόμενου διαστήματος με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού. Όσοι στήριξαν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, αλλά και πολλοί ακόμα που προβληματίζονται και αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον τους έχουν μεγάλη ευκαιρία: Μπορούν να δώσουν απάντηση σε κεφάλαιο και ΕΕ, στις κυβερνήσεις και τα κόμματα που την υπηρετούν και έχουν γράψει το σενάριο για τη νέα γενιά, στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Ριχνόμαστε σε αυτές τις μάχες χωρίς να χάσουμε ούτε λεπτό.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ αναδεικνύεται σε 1η δύναμη σε δεκάδες Συλλόγους πανελλαδικά. Είναι ελπιδοφόρα η ενίσχυση εκείνου του μπλοκ Συλλόγων που παίρνει και θα πάρει πάνω του την υπόθεση της αγωνιστικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος. Που θα μπει μπροστά για να ενισχυθεί η γραμμή της αντιπαράθεσης με τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και το κεφάλαιο. Αυτό το μαχητικό τμήμα των φοιτητικών Συλλόγων, που εκφράζεται με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, αποτελεί και την ελπίδα για να μπει τέλος στη διάλυση και τον εκφυλισμό.

Ακύρωση των εκλογών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Αναβλήθηκαν οι φοιτητικές εκλογές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο λόγω επεισοδίων που έγιναν στο κτίριο από ομάδες κουκουλοφόρων, ενώ για άλλη μία χρονιά, «στον αέρα» βρίσκονται και οι εκλογές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τις παρατάξεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΠΑΣΠ να κατηγορούν η μία στην άλλη για τις διπλές κάλπες.

«Για ακόμα μια φορά οι παρακρατικές ομάδες που παρασιτούν στα πανεπιστήμια επέβαλαν το νόμο τους σε βάρος της δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, ομάδα περίπου 40 ατόμων με καδρόνια και με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους εισέβαλαν λίγο μετά τις  12.00 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με σκοπό να διακόψουν την εκλογική διαδικασία που μέχρι εκείνη την ώρα κυλούσε ομαλά. Μετά από μια τέτοια ενέργεια, οι φοιτητικές παρατάξεις αποφάσισαν ομόφωνα τη αναβολή των εκλογών στα τμήματα του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, ώστε να εξασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα των φοιτητών» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΝΝΕΔ «Η διακοπή των φοιτητικών εκλογών στο Πάντειο είναι μια ακόμη από τις αμέτρητες μαύρες σελίδες του ασύλου ανομίας και των υποστηρικτών του» τονίζει η νεολαία της ΝΔ.

Σχολιάστε Ελεύθερα