Ένοχοι οι δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκμάν

Η δικαιοσύνη σήμερα έδωσε την πρώτη μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος κρίνοντας ενόχους τους δολοφόνους του Σαχζάτ Λουκμαν και κρίνοντας πως η δολοφονία έγινε με ρατσιστικά κίνητρα.

Η υπόθεση Σαχζάτ Λουκμάν

Ήταν 17 Ιανουαρίου του 2013 όταν o 29χρονος πυροσβέστης Χρήστος Στεργιόπουλος και ο 25χρονος Διονύσης Λιακόπουλος επιβαίνοντας σε δίκυκλο και οπλισμένοι με πτυσσόμενα μαχαίρια επιτέθηκαν και σκότωσαν τον Λουκμάν ενώ εκείνος πήγαινε με το ποδήλατο στη δουλειά του στη λαϊκή.

Η αστυνομική έρευνα στο σπίτι του δράστη Λιακόπουλου έβρισκε στο σπίτι του τρία ακόμα στιλέτα πεταλούδα, μια σιδηρογροθιά, έναν σουγιά, ένα ξύλινο ρόπαλο, μια κυνηγετική σφεντόνα, φυσίγγια, 117 προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, αυτοκόλλητα και άλλα υλικά της οργάνωσης, ενώ στο σπίτι του Στεργιόπουλου βρέθηκαν ένα ξύλινο ρόπαλο, κάλυκες και μια μαύρη λεπίδα.

Στη δίκη σε πρώτο βαθμό που ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου 2013 κι έληξε στις 15 Απριλίου 2014 καταδικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Αθηνών σε ισόβια χωρίς ελαφρυντικά για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή, χωρίς όμως στο κατηγορητήριο να συμπεριληφθούν τα ρατσιστικά κίνητρα.

Οι δράστες μάλιστα ισχυρίστηκαν ότι του επιτέθηκαν «δια ασήμαντον αφορμήν» επειδή «τους έκοψε τον δρόμο με το ποδήλατο». Ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος Τζαβέντ Ασλάμ (Tzavent Ashlam) δήλωσε πως η Χρυσή Αυγή ήταν υπεύθυνη για έξι ή εφτά δολοφονίες και δεκάδες επιθέσεις για τις οποίες δεν υπήρξε δίωξη.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε στις 16 Απριλίου 2018 στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών. Παράλληλα οι δύο άντρες κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η απόφαση του εφετείου

Ως έγκλημα με ρατσιστικό κίνητρο έκρινε σήμερα τη δολοφονία του Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα. Το δικαστήριο με την απόφασή του απέρριψε όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων μεταξύ αυτών και τα αιτήματά τους για μετατροπή της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη ή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Δικαστές και ένορκοι δέχθηκαν πως οι δυο κατηγορούμενοι σκότωσαν με άμεσο δόλο τον Λουκμαν και μάλιστα οι πράξεις τους είχαν ρατσιστικό κίνητρο. «Η επιλογή του δράστη έγινε λόγω των φυλετικών χαρακτηριστικών και της καταγωγής του και για αυτό οι κατηγορούμενοι επιτέθηκαν σε βάρος του», σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους δυο κατηγορούμενους και συγκεκριμένα αυτά του προτέρου εντίμου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας. Όπως είπε ο εισαγγελέας, «οι κατηγορούμενοι πλανήθηκαν και παρασύρθηκαν στην πράξη αυτή» αλλά το δικαστήριο δεν θα πρέπει να τους αναγνωρίσει ελαφρυντικά.

Στο χώρο του δικαστηρίου υπήρχε το αντιφασιστικό κίνημα 

Στο χώρο υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απώθησαν τους αντιεξουσιαστές, που στη συνέχεια αποχώρησαν από το Εφετείο.

Η τελική ποινή διαμορφώθηκε στα 21 έτη και στους 5 μήνες για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο, της οπλοφορίας, της οπλοχρησίας και της οπλοκατοχής. Το μόνο που κέρδισαν οι κατηγορούμενοι ήταν το σπάσιμο των ισόβιων ενώ στην απόφαση δεν καταγράφεται η σχέση των κατηγορούμενων με τη Χρυσή Αυγή, παρόλα αυτά η συγκεκριμένη δίκη αποτελεί μέρος του βουλεύματος εναντίον της Χρυσής Αυγής, κάτι που συνεπάγεται ότι θα υπάρξουν επιπλέον ποινές στη συνέχεια αν και εφόσον αποδειχθεί ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, άρα οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Το σημαντικό σε σχέση με την αρχική απόφαση είναι η αναγνώριση ρατσιστικών κινήτρων.

Σχολιάστε Ελεύθερα