Δημ. Παπαδημούλης: Δεν θα επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές

Να δεσμευθεί ο Μητσοτάκης ότι θα μείνει αρχηγός της ΝΔ για να αναμετρηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στις εθνικές εκλογές του φθινοπώρουΣτόχος να κλείσουμε τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό και να έχει περισσότερα λεφτά στο σακούλι του για τη συνοχή, την απασχόληση, την έρευνα, την καινοτομία, τη νέα γενιά

Συνέντευξη στο Euronews

“Δεν θα επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές”, τονίζει μιλώντας στην ελληνική έκδοση του ευρωπαϊκού δικτύου Euronews ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αφήνοντας ανοικτό “το σενάριο της πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις ευρωεκλογές”, και ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη “να δεσμευθεί, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ευρωπαϊκών εκλογών, ότι θα μείνει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας για να αναμετρηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στις εθνικές εκλογές του φθινοπώρου”.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκτίμησε πως οι εθνικές εκλογές, ωστόσο, θα ωφελήσει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας. “Είναι καλό για τη χώρα, για την οικονομία, για την πολιτική σταθερότητα – και θα ωφεληθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ απ` αυτό κι αυτό δεν βλάπτει – να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας”, είπε, μιλώντας στο Euronews.

Για τις προτεραιότητες του ιδίου, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωκοινοβούλιο, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής είπε: “Πρώτον να εξασφαλίσουμε έναν επικεφαλής της Κομισιόν ως διάδοχο του Γιούνκερ, τον προοδευτικότερο δυνατό που μπορεί να έρθει ως πρόταση από το Συμβούλιο και να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το Ευρωκοινοβούλιο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση κι εγώ, αν εκλεγώ πάλι στο Ευρωκοινοβούλιο, θα οργανώσω την ευρύτερη δυνατή προοδευτική συμμαχία για να το πετύχουμε. Το δεύτερο είναι να κλείσουμε τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό και να έχει περισσότερα λεφτά στο σακούλι του για τη συνοχή, την απασχόληση, την έρευνα, την καινοτομία, τη νέα γενιά”.

Ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε εξάλλου πως “στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα χρειαστεί η συνεργασία τριών ή και τεσσάρων πολιτικών οικογενειών για να διαμορφωθούν σταθερές πλειοψηφίας”. “Απ` αυτή τη νέα γεωγραφία νομίζω ότι ο πρώτος χαμένος – κι αυτό θα φανεί γρήγορα – θα είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ”, δήλωσε.

Θεωρείτε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η Ευρώπη ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των πολιτών της;

«Όχι, δεν θα το έλεγα. Κι αν το έλεγα δεν θα ήμουν καθόλου πειστικός. Η Ευρώπη αυτά τα χρόνια δεν προχώρησε αυτά που είχε υποσχεθεί στους πολίτες της. Αυτά  τα πέντε χρόνια μεγάλωσαν οι ανισότητες, έχουμε ένα κράτος που αποφάσισε να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αρχίζει πια να γίνεται κατανοητό, έστω και με  μεγάλη καθυστέρηση, στην ευρωπαϊκή ελίτ ότι ή θα προχωρήσει μπροστά η ευρωπαϊκή ενοποίηση με νέες προτεραιότητες για να γίνει η Ευρώπη πιο “σέξι”, πιο  ελκυστική ή ο κίνδυνος της επιστροφής στα εθνικά κράτη, η οπισθοδρόμηση που προτείνει ολοφάνερα πια η ακροδεξιά, προτείνοντας τη διάλυση της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, θα ενισχυθεί».

Ποια Ευρώπη, λοιπόν, πιστεύετε ότι θα δούμε από τις 27 Μαΐου και μετά;

«Η ακροδεξιά θα ανέβει, αλλά δεν θα γίνει ρυθμιστής. Το σκάνδαλο στην Αυστρία νομίζω ότι δείχνει καθαρά ότι η σύμπραξη της δεξιάς με την ακροδεξιά δεν  παράγει μόνο ανισότητες, δεν παράγει μόνο ρατσισμό, αλλά παράγει και πάρα πολύ διαφθορά. Και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Ευρωσοσιαλιστές θα χάσουν  δυνάμεις, άρα στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα χρειαστεί η συνεργασία τριών ή και τεσσάρων πολιτικών οικογενειών για να διαμορφωθούν σταθερές πλειοψηφίας.  Απ` αυτή τη νέα γεωγραφία νομίζω ότι ο πρώτος χαμένος – κι αυτό θα φανεί γρήγορα – θα είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Η εκτίμησή μου είναι ότι ούτε η Άνγκελα  Μέρκελ δεν θα επιμείνει σε αυτήν την υποψηφιότητα».

Από τις προηγούμενες ευρωεκλογές είχαμε το ξέσπασμα της μεταναστευτικής κρίσης, η οποία ανέδειξε ενδοενωσιακές συγκρούσεις και σε πολλές περιπτώσεις έδωσε  έδαφος σε ευρωσκεπτικιστικές έως και ξενοφοβικές δυνάμεις. Ποια θεωρείτε ότι θα είναι η αντιμετώπιση από εδώ και στο εξής;

«Η απόφαση για μια ενιαία ευρωπαϊκή διαχείριση του προσφυγικού πρέπει να προχωρήσει. Αυτό σημαίνει αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη. Και  για όποιον δεν τηρεί τις δεσμεύσεις, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι ένα κλαμπ “α λα καρτ” με δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις, πρέπει επιτέλους να  εφαρμοστεί το άρθρο 7 που προβλέπει τις σχετικές κυρώσεις. Το ζητά η Κομισιόν, το ζητά το Ευρωκοινοβούλιο, είναι η ώρα και στο Συμβούλιο να σταματήσουν να  κάνουν πλάτες στον Όρμπαν, στον Κατσίνσκι και τους συγγενείς τους διάφορα κράτη-μέλη».

Από τις 29 Μαρτίου κάναμε ρεπορτάζ στο euronews διατρέχοντας όλη την ηπειρωτική Ευρώπη και όχι μόνο. Οι πολίτες δείχνουν να αποστασιοποιούνται από την  Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές φορές να αντιτίθενται σε αυτή. Το μήνυμα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος πιστεύετε ότι εξακολουθεί να πείθει τους πολίτες;

«Για να ξαναπείσει τους πολίτες, η υπαρκτή Ευρώπη πρέπει να γυρίσει στις ρίζες της και να δει τι έχει υποσχεθεί στους πολίτες. Οι ιδρυτικές συνθήκες  υπόσχονται ανάπτυξη, απασχόληση, σύγκλιση και συνοχή, κοινωνικό κράτος και κράτος δικαίου. Αντί γι` αυτό έχουμε εντεινόμενες ανισότητες ανάμεσα στους  πλούσιους και τους φτωχούς, ανάμεσα στο Βορρά και στο Νόμο, οι γίγαντες του διαδικτύου δεν πληρώνουν φόρους, υπάρχουν τρύπες, γιατί δεν προχωρά η φορολογική  εναρμόνιση για τις off-shore και τους πολύ πλούσιους να μην πληρώνουν φόρους, υπάρχουν τρύπες για το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά. Άρα, η Ευρώπη για  να αρέσει πρέπει να αλλάξει. Είναι σαν το ποδήλατο πρέπει να προχωρήσει προς τα εμπρός».

Τι πρέπει να αλλάξει, λοιπόν;

«Πρέπει να αλλάξουν οι πλειοψηφίες. Αυτή τη στιγμή σχέδιο για την πρόοδο της Ευρώπης και την πολιτική της ενοποίηση με κοινωνικά και δημοκρατικά και  αναπτυξιακά χαρακτηριστικά έχουν μόνο οι προοδευτικές δυνάμεις. Και γι` αυτό πρέπει να ενώσουμε τις προοδευτικές δυνάμεις σε ένα κοινό σχέδιο. Αντίθετα, η  παραδοσιακή δεξιά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ολοένα και περισσότερο διαβρώνεται από τις ακροδεξιές ιδέες του Όρμπαν, του Μπερλουσκόνι, του Κουρτς και τείνει  να αλληθωρίζει προς την ακροδεξιά που θέλει τη διάλυση της Ευρώπης».

Θέλω ως ΣΥΡΙΖΑ, ως Ευρωπαϊκή Αριστερά, ως Προοδευτική Συμμαχία να μου πείτε δύο συγκεκριμένα πράγματα για να αναστραφεί αυτή η τάση, η οποία πιάνει και την  Ελλάδα φυσικά.

«Πρώτον να εξασφαλίσουμε έναν επικεφαλής της Κομισιόν ως διάδοχο του Γιούνκερ, τον προοδευτικότερο δυνατό που μπορεί να έρθει ως πρόταση από το Συμβούλιο και  να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το Ευρωκοινοβούλιο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση κι εγώ, αν εκλεγώ πάλι στο Ευρωκοινοβούλιο, θα  οργανώσω την ευρύτερη δυνατή προοδευτική συμμαχία για να το πετύχουμε. Το δεύτερο είναι να κλείσουμε τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό και να έχει  περισσότερα λεφτά στο σακούλι του για τη συνοχή, την απασχόληση, την έρευνα, την καινοτομία, τη νέα γενιά».

Η Ευρωβουλή που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές και η Κομισιόν θα έχουν μια ιστορική πρωτοτυπία. Θα έχουνε μέσα τους μέλη από ένα κράτος-μέλος που είναι  υπό αποχώρηση. Πώς θα το διαχειριστείτε εσείς στην Ευρωβουλή αυτό το παγκόσμιο πρωτότυπο και πώς αυτό θα επηρεάσει τη θεσμική λειτουργία της Ένωσης;

«Αρκεί και μόνο η ταλαιπωρία του Brexit για τους Βρετανούς για να καταλάβει κανείς τι θα γινόταν αν η κυβέρνηση Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απενεργοποιούσαν τη  βόμβα Σόιμπλε για Grexit. Κατά τα άλλα, νομίζω ότι ούτε η Τερέζα Μέι δεν ξέρει τι ακριβώς θα γίνει, πόσο μάλλον εγώ. Νομίζω ότι είναι εξίσου πιθανό το  σενάριο του να μείνουν με το σενάριο του να φύγουν. Μια παρατεταμένη διαδικασία για την έκδοση ενός διαζυγίου, όπως ξέρετε, φέρνει ακόμη περισσότερους  καυγάδες και προστριβές».

Το 2014, μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο είχε ζητήσει εκλογές, είχε προειδοποιήσει την τότε κυβέρνηση να μην προχωρήσει στον  ορισμό επιτρόπου χωρίς να συνεννοηθεί. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών;

«Δεν έχει αξιοπιστία αυτό που λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης “Τσίπρα φύγε, αρκεί να κερδίσω τις εκλογές”. Η γνώμη μου είναι ότι δεν θα επιβεβαιωθούν οι  δημοσκοπήσεις. Η γνώμη μου επίσης προς τον πρωθυπουργό είναι ότι είναι καλό για τη χώρα, για την οικονομία, για την πολιτική σταθερότητα – και θα ωφεληθεί  και ο ΣΥΡΙΖΑ απ` αυτό κι αυτό δεν βλάπτει – να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ανοιχτό ακόμη και το σενάριο της  πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα διαψευστούν οι δημοσκοπήσεις. Κι επειδή του Κυριάκου Μητσοτάκη του  αρέσει να λέει κάθε τόσο “να δεσμευθεί ο Τσίπρας ότι θα φύγει”, το λέει από τον Ιανουάριο του 2016 που εκλέχτηκε αρχηγός, εγώ ζητάω από τον Κυριάκο  Μητσοτάκη το εντελώς αντίστροφο: να δεσμευθεί, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ευρωπαϊκών εκλογών, ότι θα μείνει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας για να  αναμετρηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στις εθνικές εκλογές του φθινοπώρου».

Δείτε εδώ το δημοσίευμα του Euronews.

Σχολιάστε Ελεύθερα