Ο Στουρνάρας ζητά μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών σε συντάξεις και Υγεία

«Η ρύθµιση των 120 δόσεων αλλάζει την κουλτούρα πληρωµών και γίνεται τροχοπέδη για τους συνεπείς» δήλωσε ο τοµεάρχης Εργασίας της ΝΔ

Στενά θεωρεί ότι είναι πλέον τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων µόνο µέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εκτιµά ότι «για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και της επάρκειας των συντάξεων για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που συσσωρεύονται στο πλαίσιο του πρώτου δηµόσιου πυλώνα πρέπει να συµπληρωθούν µε συστήματα επαγγελματικής ασφάλισης του δεύτερου πυλώνα και µε προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα του τρίτου πυλώνα».

Σε ομιλία του στο 12th Insurance Conference, ο Γ. Στουρνάρας προσέθεσε ότι «τα δηµόσια συστήματα Υγείας δεν θα έχουν εσαεί τη δυνατότητα να παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες προς όλους. Συνεπώς, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών για υπηρεσίες Υγείας θα βαίνει αυξανόμενη».

Παράλληλα παραδέχθηκε ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα, μετά την κορύφωσή της το 2016 (17,3%), προβλέπεται να αποκλιμακωθεί ραγδαία και να διαμορφωθεί σε 10,6% του ΑΕΠ το 2070, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ, εντούτοις θεωρεί ότι «ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη βιωσιµότητα των δηµόσιων οικονοµικών».

Ο διοικητής της ΤτΕ σηµείωσε ακόµα ότι «αφενός η πληµµελής εφαρµογή ή και ανατροπή των µεταρρυθµίσεων αυξάνει τις απαιτήσεις από τα δηµόσια ταµεία και συνεπάγεται υψηλότερη συνταξιοδοτική δαπάνη. Αφετέρου, η εφαρµογή των αποφάσεων της ολοµέλειας του ΣτΕ, οι οποίες έκριναν αντισυνταγµατικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις, αφήνει ανοικτό το ενδεχόµενο περαιτέρω αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης και µάλιστα πιθανόν µε αναδροµική ισχύ».

O τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν∆, Γ. Βρούτσης, ανέφερε ότι «η Ν∆ υπερασπίζεται τους τρεις πυλώνες του Ασφαλιστικού, που πρέπει να τους διευρύνει και να τους ενισχύσει. Αδιαπραγμάτευτα, ο πρώτος πυλώνας είναι δηµόσιος, καθολικός και υποχρεωτικός, ο δεύτερος πρέπει να έχει χαρακτήρα κεφαλαιοποιητικού συστήματος και ο τρίτος είναι τα επαγγελματικά Ταµεία».

«Τροχοπέδη οι 120 δόσεις»

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση Βρούτση για τη νέα ρύθµιση των 120 δόσεων, καθώς τόνισε ότι «υπονοµεύει την εθνική οικονοµία, αλλάζει την κουλτούρα των πληρωµών και όσον αφορά στον υγιή ανταγωνισµό γίνεται τροχοπέδη για τις συνεπείς επιχειρήσεις και τον συνεπή πολίτη». Αµεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εργασίας, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει µεταξύ άλλων ότι «η ελάφρυνση των πολιτών από τη ρύθµιση των 120 δόσεων είναι αναµφίβολη. Αυτό που είναι προκλητικό, και δεν συµβαίνει για πρώτη φορά, είναι η θέση της Ν∆ να χαρακτηρίζει κάθε κοινωνικό µέτρο ως αντιαναπτυξιακό και υπονοµευτικό για την οικονοµία. Αντί να κάνουν υποδείξεις στους ασφαλισµένους, ας κοιτάξουν γιατί τους οδήγησαν σε χρέη ύψους 30 δισ. ευρώ».

Ο αναπληρωτής τοµεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν∆, Νότης Μηταράκης, επεσήµανε από την πλευρά του ότι «ο δεύτερος πυλώνας πρέπει να γίνει κεφαλαιοποιητικός. Από εκεί και πέρα, ο κάθε ασφαλισµένος θα έχει τον δικό του ατοµικό λογαριασµό. Θα ξεκινήσουµε από τους νέους ασφαλισµένους, καθώς το κόστος µετάβασης θα είναι διαχειρίσιµο σε βάθος δεκαετιών. Ο ασφαλισµένος θα διατηρεί το δικαίωµα να διαλέξει τον φορέα ασφάλισής του ανάµεσα στον κρατικό πάροχο, σε επαγγελµατικά Ταµεία ή ασφαλιστικές εταιρείες».

ΕΘΝΟΣ

Σχολιάστε Ελεύθερα