Επίσκεψη του Κώστα Γαβρόγλου στο Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών

Επίσκεψη στο Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών πραγματοποίησε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργο Καλαντζή και παρουσία του ιμάμη Σίντι Μωχάμεντ Ζάκι και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Τεμένους. Ο κ. Γαβρόγλου ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών ανέγερσης που ολοκληρώνονται σύντομα.

Κατά την επίσκεψη του Υπουργού παραβρέθηκαν και μουσουλμάνοι, Έλληνες και αλλοδαποί πολίτες διαφόρων κοινοτήτων.

Ο κ. Γαβρόγλου περιηγήθηκε στον χώρο του Τεμένους και αμέσως μετά στον χαιρετισμό του ανέφερε:

«Όλα τα κόμματα της Βουλής ψήφισαν υπέρ της κατασκευής του Τεμένους. Η Δημοκρατία μίλησε και η επιθυμία της έγινε πράξη. Η Αθήνα έχει πλέον έναν αξιοπρεπή χώρο προσευχής για τους μουσουλμάνους που βρίσκονται εδώ είτε είναι πολίτες, είτε είναι μετανάστες είτε είναι επισκέπτες. Το δικαίωμα να προσεύχεται κάποιος στο Θεό που πιστεύει, όπως και το δικαίωμα ενός παιδιού να πάει στο σχολείο ή ενός ασθενούς να πάει στο νοσοκομείο, δεν εξαρτάται από το πώς βρέθηκε στη χώρα μας. Όλοι και όλες έχουν αυτά τα δικαιώματα, είναι αδιαπραγμάτευτα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο κ. Γαβρόγλου συμπλήρωσε: «Ζήσαμε σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της κρίσης η οποία απείλησε ακόμα και τη Δημοκρατία μας. Ο ρατσισμός σήκωσε κεφάλι και προσπάθησε να δηλητηριάσει ειδικά τους νέους μας χρησιμοποιώντας και εξευτελίζοντας ιερές έννοιες που περιέχει η Δημοκρατία. Οι φασίστες και οι ρατσιστές, όπως έκαναν πάντα, προσπάθησαν και προσπαθούν να στενέψουν τους ορίζοντες και να προβάλλουν ένα μέλλον για τη χώρα μας ώστε τελικά να χωρούν μόνοι οι ίδιοι και οι απάνθρωπες ιδέες τους. Αυτή τη μάχη την έχασαν στη Βουλή, την έχασαν στις εκλογές και την χάνουν στην κοινωνία».

Τέλος, ο Υπουργός ευχαρίστησε για τη συνεισφορά τους στην ανέγερση του Τεμένους την κ. Μαριέττα Γιαννάκου που εισηγήθηκε και τον βασικό νόμο του Τεμένους στη Βουλή το 2006, τον κ. Γιάννη Αμανατίδη, τον κ. Χρήστο Σπίρτζη, τον κ. Γιώργο Καλαντζή αλλά και πολλά στελέχη των Υπουργείων. «Τα συγχαρητήριά μας αξίζουν τα μέλη του ΔΣ του Ισλαμικού Τεμένους και τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας απευθύνουμε στους τέσσερις μουσουλμάνους που είναι μέλη του ΔΣ, τον Ιχάμπ, τον Χάλεντ, τον Ασήρ και τον Μουρταζά» ανέφερε.

Ο ιμάμης Σίντι Μωχάμεντ Ζάκι στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό «που μας δέχθηκε σαν Έλληνες πολίτες και μουσουλμάνους και το κράτος που μας βοήθησε για να υπάρχει αυτός ο χώρος», και κάνοντας χρήση αποσπάσματος του Κορανίου είπε χαρακτηριστικά: «ο καλύτερος για τον Αλλάχ είναι εκείνος που προσφέρει στην ανθρωπότητα».

Αμέσως μετά οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του Τεμένους.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Φίλες και φίλοι, καλώς ορίσατε.

Εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης σας καλωσορίζω σήμερα εδώ.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ανακοινώθηκε ότι θα κατασκευαστεί ένα Τέμενος στην Αθήνα. Έχουν περάσει τόσα χρόνια ώστε κάποιοι κουράστηκαν να περιμένουν και κάποιοι άλλοι σταμάτησαν να το πιστεύουν.

Σήμερα σας καλέσαμε εδώ για να δείτε με τα μάτια σας και μέσα από τα μάτια σας να δει όλος ο κόσμος ότι το Τζαμί δεν είναι πια μια υπόσχεση της Ελλάδας. Είναι μια πραγματικότητα.

Όπως βλέπετε το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Είναι θέμα χρόνου να παραδοθεί το κτίριο του Τζαμιού στο Υπουργείο Παιδείας και ο περιβάλλον χώρος στο Δήμο Αθηναίων. Αυτό σημαίνει ότι για να λειτουργήσει σωστά το Τζαμί θα πρέπει να υπάρξει στενή και ειλικρινής συνεργασία μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το Τέμενος της Αθήνας δεν είναι ένα ιδιωτικό Τζαμί. Δεν ανήκει σε κανέναν γιατί ανήκει σε όλους. Είναι, δηλαδή, ένα δημόσιο Τζαμί σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης όπου τα Τζαμιά είναι ιδιωτικά. Εδώ ιδιοκτήτης δεν είναι ούτε ένα πρόσωπο, ούτε μια κοινότητα, ούτε ένας σύλλογος, ούτε μια ξένη χώρα. Γι’ αυτό και το Τέμενος κατασκευάστηκε αποκλειστικά με χρήματα του ελληνικού λαού και τα έξοδα λειτουργίας του θα τα καταβάλλει το ελληνικό Κράτος.

Η Ελληνική Πολιτεία θα κάνει το παν για να εξασφαλίσει το δικαίωμα όλων να προσεύχονται στους χώρους λατρείας που ο καθένας και η καθεμιά επιλέγει. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να τους εμποδίσει, ακόμη και αν έχει διαφορετική γνώμη ως προς τη λειτουργία του Τζαμιού.

Ας σημειώσουμε ότι σχεδόν όλα τα κόμματα της Βουλής ψήφισαν υπέρ της κατασκευής του Τζαμιού. Η Δημοκρατία μίλησε και η επιθυμία της έγινε πράξη.

Η Αθήνα έχει πλέον έναν αξιοπρεπή χώρο προσευχής για τους μουσουλμάνους που βρίσκονται εδώ είτε είναι πολίτες, είτε είναι μετανάστες είτε είναι επισκέπτες. Το δικαίωμα να προσεύχεται κάποιος στο Θεό που πιστεύει όπως και το δικαίωμα ενός παιδιού να πάει στο σχολείο ή ενός ασθενούς να πάει στο νοσοκομείο, δεν εξαρτάται από το πώς βρέθηκε στη χώρα μας. Όλοι και όλες έχουν αυτά τα δικαιώματα, είναι αδιαπραγμάτευτα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ζήσαμε σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της κρίσης η οποία απείλησε ακόμα και τη Δημοκρατία μας. Ο ρατσισμός σήκωσε κεφάλι και προσπάθησε να δηλητηριάσει ειδικά τους νέους μας χρησιμοποιώντας και εξευτελίζοντας ιερές έννοιες που περιέχει η Δημοκρατία. Οι φασίστες και οι ρατσιστές, όπως έκαναν πάντα, προσπάθησαν και προσπαθούν να στενέψουν τους ορίζοντες και να προβάλλουν ένα μέλλον για τη χώρα μας ώστε τελικά να χωρούν μόνοι οι ίδιοι και οι απάνθρωπες ιδέες τους.

Αυτή τη μάχη την έχασαν στη Βουλή, την έχασαν στις εκλογές και την χάνουν στην κοινωνία.

Η Ελλάδα ακόμα και την πιο δύσκολη στιγμή της μεγάλης κρίσης δεν ξέχασε την ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητά της.

Για την Κυβέρνηση μας, η συνύπαρξη των διαφορετικοτήτων αποτελεί ένα πλούτο.

Ήταν πολλοί αυτοί που εργάστηκαν και ήταν πολλά τα προβλήματα που έπρεπε να ξεπεραστούν ώστε να κατασκευαστεί το έργο. Και υπάρχουν και άλλα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν για να λειτουργήσει. Από τη στιγμή που είναι ένα δημόσιο Τζαμί, θα λειτουργήσει σύμφωνα με τους νόμους και τις διαδικασίες που ισχύουν για το Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται χρόνος αλλά, επίσης, σημαίνει ότι εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η βιωσιμότητα του Τζαμιού. Και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι σύντομα θα υπάρξει η πρώτη προσευχή από τον Ιμάμη του Τεμένους Αθηνών.

Στον ορίζοντα του Τζαμιού φαίνεται η Ακρόπολη, ένα από τα πολλά σύμβολα της Δημοκρατίας που κληρονομήσαμε από ένα μακρινό παρελθόν. Φαίνεται ο Παρθενώνας που ήταν ένας ναός αφιερωμένος στη λατρεία της θεάς Αθηνάς, της θεάς της σοφίας. Από τη μια πλευρά του Τζαμιού υπάρχει η Ιερά Οδός, ο αρχαίος δρόμος που βάδιζαν οι Αθηναίοι προσκυνητές για να πάνε στα Ελευσίνια Μυστήρια, και από την άλλη υπάρχει η Εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου.

Εδώ, στο κέντρο της πόλης και όχι κάπου απόμερα, κάπου μακριά, εδώ που συναντιέται η αρχαία ιστορία με το σήμερα, εδώ που ο τόπος ήταν πάντα ένας τόπος συνδεδεμένος με το Ιερό, επέλεξε η Ελληνική Πολιτεία να χτίσει το Τζαμί. Αυτό το γεγονός είναι ο ισχυρότερος συμβολισμός.

Γι’ αυτό οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την συνεισφορά των πολιτικών εκείνης της εποχής και ιδιαίτερα της κ. Μαριέττας Γιαννάκου που εισηγήθηκε και τον βασικό νόμο του Τεμένους στη Βουλή το 2006. Θα μου επιτρέψετε, επίσης, να ευχαριστήσω τον Γιάννη Αμανατίδη, τον Χρήστο Σπίρτζη, τον Γιώργο Καλαντζή αλλά και πολλά στελέχη των Υπουργείων που αφιέρωσαν πολύ χρόνο και κόπο για να φθάσουμε σήμερα εδώ. Τα συγχαρητήριά μας αξίζουν τα μέλη του ΔΣ του Ισλαμικού Τεμένους και τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας απευθύνουμε στους τέσσερις μουσουλμάνους που είναι μέλη του ΔΣ, τον Ιχάμπ, τον Χάλεντ, τον Ασήρ και τον Μουρταζά.

Φίλες και φίλοι, το Ισλαμικό Τέμενος σιγά σιγά θα ενσωματωθεί στη ζωή της πόλης μας. Ο χρόνος θα περάσει και πολλά θα ξεχαστούν. Ας κρατήσουμε όμως στην καρδιά μας το δικαίωμα όλων να εκφράζουν με διαφορετικούς τρόπους την αίσθηση ιερού που έχουν μέσα τους. Και ας κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι το χρέος να σεβόμαστε και να υπερασπιζόμαστε τους νόμους και, πάνω απ’ όλα, το Σύνταγμα αυτής της χώρας το έχουμε όχι μόνοι όσοι είμαστε πολίτες της αλλά και όσοι βρίσκονται εδώ.

Σχολιάστε Ελεύθερα