Κ. Ζαχαριάδης: Πάμε για να κερδίσουμε μια δύσκολη μάχη

Συνέντευξη του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Greek News στον Γιάννη Φασουλά

Αισιόδοξος για τη μάχη της 7ης Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι ο «δρόμος είναι ανηφορικός» εμφανίζεται μιλώντας στην Greek News o Διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής στις ερχόμενες εκλογές Κώστας Ζαχαριάδης. Τονίζει χαρακτηριστικά ότι «πάμε για να κερδίσουμε μια δύσκολη μάχη, μια μεγάλη μάχη που η έκβασή της είναι ανοιχτή. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε την μεγάλη ανατροπή».

Ο Κώστας Ζαχαριάδης αναλύοντας το αποτέλεσμα της 26ης Μαϊου, παραδέχεται ότι «η συσσωρευμένη κόπωση και τα βάρη που σήκωσε η μεσαία τάξη είναι μεγάλη» και σημειώνει ότι  «ατόνησε η επικοινωνία μας με τον κόσμο, στις γειτονιές, στα χωριά, μέσα στην καθημερινότητα».

Στο δρόμο για την εθνική κάλπη καλεί την ηγεσία του ΚΙΝΛΑ «να επιλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Το δίλημμα «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση» αφορά και την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και τον ίδιο το χώρο συνολικά».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Κύριε Ζαχαριάδη, ποιος μπορεί να είναι  ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου μετά τη βαριά ήττα της 26ης Μαΐου;

Ο στόχος μας είναι να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες για το πρόγραμμά μας και τη σύγκρισή του με τις κοινωνικά ανάλγητες θέσεις της ΝΔ και τη συνταγή του ΔΝΤ που θέλει να επαναφέρει ο κ. Μητσοτάκης. Δεν πάμε ούτε να χάσουμε με αξιοπρέπεια, ούτε να μειώσουμε απλώς τη διαφορά, πάμε για να κερδίσουμε μια δύσκολη μάχη, μια μεγάλη μάχη που η έκβασή της είναι ανοιχτή. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεθοδικότητα, σκληρή δουλειά, συλλογικό πνεύμα, αποφασιστικότητα, συσπείρωση και πείσμα. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε την μεγάλη ανατροπή, να ανακτήσουμε τις δυνάμεις, έχοντας τον προοδευτικό κόσμο και την πλειοψηφία της κοινωνίας κοντά μας.

Τι και ποιοι έφταιξαν για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο πολίτης αλλά και η επιχειρηματικότητα, ιδίως η μικρομεσαία, ταλαιπωρούνται στην καθημερινότητά τους εξαιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και στρεβλώσεων που δεν δημιουργήθηκαν από εμάς προφανώς, αλλά δεν διορθώθηκαν και από την δική μας διακυβέρνηση στο βαθμό που οι ανάγκες το απαιτούν. Η συσσωρευμένη κόπωση και τα βάρη που σήκωσε η μεσαία τάξη είναι μεγάλη, ατόνησε η επικοινωνία μας με τον κόσμο, στις γειτονιές, στα χωριά, μέσα στην καθημερινότητα. Επίσης, εκτιμώ ότι κάποια στελέχη μας, κάποιοι βουλευτές μας και κάποια μέλη της κυβέρνησής μας δεν κατένειμαν σωστά τον χρόνο τους ώστε να επικοινωνήσουν το έργο μας με τους πολίτες, να ζυμωθούν καλύτερα με τις τοπικές κοινωνίες, να αφουγκραστούν τις δυσκολίες και τις μεγάλες «ανηφόρες», τα καθημερινά σκαμπανεβάσματα των πολιτών. Αυτήν ακριβώς τη σχέση θέλουμε και προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε.

Ποιο πρέπει να είναι το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο για την εθνική κάλπη, από τη στιγμή που το αφήγημα περί…πολλών και ελίτ αποδοκιμάστηκε;

Η αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου αφορά στο ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με ποιο σχέδιο και με ποιο πρόγραμμα. Η δική μας πρόταση αφορά στο τρίπτυχο «βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη, ισχυρή απασχόληση», με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και συγκεκριμένες προτάσεις που ενισχύουν τα μεσαία στρώματα και διαμορφώνουν ισχυρό δίχτυ στήριξης των πιο ευάλωτων στρωμάτων.

Δεν πρόκειται να δώσουμε ανέξοδες υποσχέσεις, όπως κάνει ανεύθυνα και χωρίς πλάνο ο κ. Μητσοτάκης, για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλή φορολογία. Οι εύκολες λύσεις είναι «κούφιες» και δείχνουν κρυφές ατζέντες. Εμείς από την πλευρά μας ζητάμε την εμπιστοσύνη και στήριξη της κοινωνίας για τις μεγάλες αλλαγές της επόμενης τετραετίας, για να βελτιώσουμε το έργο μας, να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, να εμβαθύνουμε εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα και στασιμότητα.

Η Προοδευτική Συμμαχία απέδωσε ή απλά έμεινε ως ένα …προσκλητήριο;

Η Προοδευτική Συμμαχία είναι στρατηγική μας επιλογή και μια διαδικασία εν κινήσει. Είναι κατά τη γνώμη μου η σωστή στρατηγική συμμαχιών για την Αριστερά του 21 αιώνα που θέλει να είναι παρούσα στις εξελίξεις και να επηρεάζει τα πράγματα, να παίζει ρόλο. Δεν σας κρύβω ωστόσο ότι χρειάζεται να «απλωθεί» καλύτερα και βαθύτερα στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας. Χρειάζεται δηλαδή να δουλέψουμε πιο συντονισμένα και συλλογικά προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί κανένας χώρος από μόνος του – ούτε η Αριστερά, ούτε η Σοσιαλδημοκρατία, ούτε ο χώρος της οικολογίας – δεν έχει το κρίσιμο μέγεθος για να επηρεάσει καθοριστικά τα πράγματα, χωρίς συμμαχίες, συλλογικές συγκλίσεις, συγκεκριμένους πυλώνες δράσεις και κοινές διεκδικήσεις.

Η ρήξη Βενιζέλου- Γεννηματά, ποιον τελικά ευνοεί, τη ΝΔ ή το ΣΥΡΙΖΑ;

Όσο πλησιάζουμε προς τις εθνικές εκλογές, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να επιλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Το δίλημμα «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση» αφορά και την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και τον ίδιο το χώρο συνολικά. Στη χώρα μας συμβαίνει το παράδοξο και πρωτοφανές, ότι όσο η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία κινείται αριστερά και επιδιώκει συμμαχίες με την Αριστερά και τους Πράσινους, στην Ελλάδα έχει αντίθετη πορεία με την κ. Γεννηματά να νιώθει άνετα με τις ιδέες και το πρόγραμμα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.

Πώς σχολιάζετε την εμμονή του ΚΙΝΑΛ για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές;

Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ επιβεβαιώνουν το στρατηγικό αδιέξοδο όσων με πάθος επεδίωκαν την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούσαν να αποκρύψουν ότι αυτό θα σήμαινε και στρατηγική νίκη της δεξιάς και της ΝΔ. Η ηγεσία του πελαγοδρομεί και βρίσκεται εκτός πραγματικότητας, μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας, μακριά από τις ζυμώσεις και τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Αν στις 7 του Ιούλη η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία, τι πρέπει να γίνει;

Μην προεξοφλείτε νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές. Είναι ανηφορικός ο δρόμος για εμάς, αλλά δεν είναι ακατόρθωτος ο στόχος της νίκης. Είμαστε ακόμα μακριά από το μετεκλογικό τοπίο.

Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και η νίκη στις εκλογές μπορεί να διασφαλίσει τη θετική πορεία και ομαλότητα στη χώρα. Ψήφος στην ΝΔ είναι ψήφος στη χρεοκοπία, στα μνημόνια, στο παρελθόν. Εάν καταφέραμε κάποια σημαντικά πράγματα εντός μνημονίου, με όλες τις δυνάμεις και τα συμφέροντα απέναντι μας, είναι βέβαιο ότι με καθαρό ορίζοντα και με 100% δικό μας πρόγραμμα θα καταφέρουμε πολλά περισσότερα. Γι’ αυτό το σενάριο εργαζόμαστε.

Θα πρέπει μετά τις 7 Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ να δει εκ νέου τα θέματα οργάνωσης του κόμματος ή θα πρέπει να πάει σε ένα νέο κόμμα;

Κανένας πολιτικός οργανισμός δεν μένει αμετάβλητος. Ακινησία σημαίνει θάνατος και στην ζωή και στην πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν πέτυχε, ακόμα και την πιο δύσκολη στιγμή του από το 2012 ως σήμερα, να είναι ο βασικός εκφραστής των προοδευτικών ψηφοφόρων στη χώρα, πέτυχε να είναι ο χώρος που συσπειρώνει πλειοψηφικά τους αριστερούς, τους κεντροαριστερούς, τους δημοκράτες πολίτες και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση και μια μεγάλη επιτυχία που διαμορφώνει ένα νέο μεταμνημονιακό πολιτικό τοπίο στη χώρα.

Κάθε πράγμα στο καιρό του, που λέει και ο λαός. Με συγκροτημένο και συλλογικό τρόπο θα συζητηθούν τα πάντα, όπως έχουμε μάθει να κάνουμε στο κόμμα μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σχολιάστε Ελεύθερα