Κομματική σύσκεψη στη ΝΟΔΕ Χίου για το μεταναστευτικό παρουσία του Ν. Μηταράκη

«Διαδικτυακή σύσκεψη» από το Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ για το μεταναστευτικό πραγματοποιήθηκε χθες στη Χίο.

Η δημοτική παράταξη «Χίος Μπροστά», που προσκλήθηκε στη σύσκεψη ενημερώνει, ότι συμμετείχε ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Καραβασίλης όπου “παρουσίασε τις σταθερές θέσεις και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα ενώ ζητήθηκε ουσιαστική αποσυμφόρηση του νησιού, αποσυμφόρηση και κλείσιμο της ΒΙΑΛ με στόχο στην Χίο να γίνεται μόνο καταγραφή.

Επισήμανς επίσης ότι δεν έχει ζητηθεί ούτε μία συγνώμη για την επέμβαση των ΜΑΤ στην παραμεθόριο και ανέδειξε τις παλινωδίες και την ανακολουθία του Υπουργού Μετανάστευσης και τα επιχειρήματα που αναιρεί από την μία μέρα στην άλλη, αλλά και την προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης με τη δημιουργική στατιστική του. Τονίστηκε ότι η διχαστική πολιτική που ακολούθησε το προηγούμενο διάστημα καταδικάστηκε από όλους τους Χιώτες.

Παρουσιάστηκαν δε όλες οι αντιφάσεις του υπουργού για τη δομή (δομές;) επιμένοντας στο ότι ακόμη και σήμερα δεν δεσμεύεται στην υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, αλλά επιμένει στην αδιέξοδη υλοποίηση σχεδιασμών που καταστρέφουν τα νησιά.

Η πραγματικότητα που βιώνει το νησί σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της παράταξης δεν ωραιοποιείται με επικοινωνιακά κόλπα. Δεν αλλάζει με προθέσεις ολοκλήρωσης ημιτελών έργων που κάποτε θα ολοκληρωθούν, ενώ τα μόνα έργα που ετοιμάζονται και προχωρούν ταχύτατα είναι αυτά των δομών, με τα απίθανα ποσά των 130 εκ και 300 εκ Ευρώ. Αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο σύνδεσης του μέλλοντος της Χίου με το μεταναστευτικό είναι αδιέξοδο και απορριπτέο.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης ζήτησε να υπάρξει επιτέλους σοβαρή εθνική πολιτική στον τομέα του μεταναστευτικού και να σταματήσει να υλοποιείται η πολιτική που διαμορφώθηκε το 2017 από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μόνιμες δομές στα νησιά. Δομές που λειτουργούν ως πόλοι έλξης νέων ροών. Ζητήθηκε επίσης η μεταναστευτική πολιτική να μην καταδικάζει την παραμεθόριο σε διαρκή κίνδυνο που τελικά υπονομεύει την εθνική μας κυριαρχία.

Στη συνάντηση έγινε παρουσίαση από τον υπουργό Νότη Μηταράκη της πολιτικής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου συνολικά για το προσφυγικό- μεταναστευτικό αλλά και ιδιαίτερα για τη Χίο, παρουσιάζοντας και αριθμητικά στοιχεία, που δείχνουν, ότι σήμερα στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ διαμένουν 2.612 άτομα και ακόμα 279 μέσω του προγράμματος ESTIA σε σπίτια.

Επίσης παρουσιάστηκαν τα έργα, που χρηματοδοτούνται στο Δήμο Χίου από το Ταμείο Αλληλεγγύης, τα ποσά, που έχουν δοθεί ως ανταποδοτικά τέλη στο Δήμο ενω παράλληλα ανακοινώθηκε, πως οι αποζημιώσεις σε ιδιώτες για τις ζημιές που υπέστησαν, ανέρχονται σε 100.000 ΕΥΡΩ.

Στους πίνακες που παρουσιάστηκαν, αποτυπώνεται ο αριθμός των εργαζομένων στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ μέσω διαφόρων προγραμμάτων καθώς και ο σχεδιασμός του υπουργείου για τα Κλειστά Κέντρα Κράτησης.

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα