Στον προεδρικό θώκο της Σλοβακίας η Τσαπούτοβα

Η 45χρονη δικηγόρος, οικολόγος και ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς ανέλαβε επισήμως καθήκοντα, δυόμισι μήνες από την νικηφόρα εκλογική μάχη που έδωσε με αντίπαλο τον Μάρος Σέφκοβιτς.

«Δεν ήρθα για να κυβερνήσω» σημείωσε Ζουζάνα Τσαπούτοβα σε ομιλία της στην ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου στην Μπρατισλάβα. «Ήρθα για να υπηρετήσω τους πολίτες και τους κατοίκους της Σλοβακίας» συμπλήρωσε, σπεύδοντας επίσης να επισημάνει τον επείγοντα χαρακτήρα της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Για εμένα, αυτή η εκλογή αποτελεί απόδειξη ότι μπορούμε να νικήσουμε χωρίς να εξαπολύουμε επιθέσεις εναντίον των αντιπάλων μας» διαβεβαίωσε η νέα επικεφαλής του σλοβακικού κράτους, προτού συμπληρώσει ότι «η αβρότητα στην πολιτική δεν αποτελεί επίδειξη αδυναμίας, αλλά ισχύος».

Η Τσαπούτοβα, προερχόμενη από το εξωκοινοβουλευτικό φιλελεύθερο κόμμα Προοδευτική Σλοβακία, υποστηρίχτηκε από τις περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πετυχαίνοντας να συγκεντρώσει το 58,4% των ψήφων στις εκλογές του Μαρτίου έναντι του Ευρωπαίου επιτρόπου Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς (41,6%), τον οποίο στήριζε το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό (κατ’ όνομα) κόμμα Smer-SD.

Σφοδρή επικρίτρια της κυβέρνησης με επίκεντρο σκάνδαλα διαφθοράς και τις πολιτικές προεκτάσεις της δολοφονίας του Κούτσιακ και της συντρόφου του, η Τσαπούτοβα δεν διαθέτει πολιτική εμπειρία.

Κέρδισε ωστόσο την εκτίμηση της κοινής γνώμης και το παρατσούκλι «Εριν Μπρόκοβιτς της Σλοβακίας» ηγούμενη 14χρονου νικηφόρου δικαστικού αγώνα απέναντι σε εταιρεία του υπόδικου Σλοβάκου επιχειρηματία Μαριάν Κότσνερ, που επεδίωκε να κατασκευάσει παράνομη χωματερή στη γενέτειρά της.

ΕΦΣΥΝ

Σχολιάστε Ελεύθερα