Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης

Επιστολή παραίτησης με άμεση ισχύ έστειλε το πρωί της 24ης Ιουνίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης στην υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου και στο Υπερταμείο.

Ο κ.Κρεστενίτης, που είχε αρχικά αναλάβει τα καθήκοντά του τον Μάιο του 2016, ζήτησε η παραίτησή του να έχει άμεση ισχύ, ουσιαστικά αρχής γενομένης από την ώρα που θα παραλειφθεί η επιστολή. Η θητεία του έληγε κανονικά τον Μάιο του 2021.

Στην επιστολή του ο καθηγητής του ΑΠΘ δεν εξηγεί τους λόγους παραίτησής του. Η παραίτηση όμως υποβλήθηκε μόλις μία μέρα πριν από την προγραμματισμένη κινητοποίηση των εργαζομένων στο νέο κατάστημα της ΕΥΑΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Αγγελάκη). Οι εργαζόμενοι σκόπευαν να εμποδίσουν συμβολικά τη λειτουργία του νέου καταστήματος, αντιδρώντας στη μη ικανοποίηση των μισθολογικών τους αιτημάτων από τη διοίκηση.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Κρεστενίτης βρισκόταν σε ανοιχτή κόντρα με τους συνδικαλιστές της επιχείρησης, οι οποίοι ζητούσαν επαναφορά της επιχειρησιακής σύμβασης στα μισθολογικά επίπεδα του 2009. Οι ζυμώσεις εργαζομένων και προέδρου είχαν ενταθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, χωρίς όμως να καταλήξουν στην υπογραφή νέας σύμβασης. Οι εργαζόμενοι κατηγορούσαν τη διοίκηση για αναποφασιστικότητα.

Ωστόσο ο κ. Κρεστενίτης εξηγούσε ότι η ισχύουσα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας δεν προέβλεπε αυτόματη και αυτοδίκαιη επαναφορά στα μισθολογικά επίπεδα του 2009. Επίσης, τόνιζε ότι αυξήσεις στις αμοιβές των εργαζομένων θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τρεις παράγοντες που καθορίζουν τις δυνατότητες της εταιρείας: την τιμολογιακή πολιτική, το επενδυτικό πρόγραμμα και την οικονομική ευρωστία της εισηγμένης στο χρηματιστήριο ΕΥΑΘ.

Ένα ακόμη ανοιχτό ζήτημα μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης της ΕΥΑΘ ήταν και η διαχείριση του υδραγωγείου της εταιρείας στον Αλιάκμονα. Η σύμβαση της ΕΥΑΘ με την κοινοπραξία Ακτωρ-Κωνσταντινίδη, η οποία και είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του διυλιστηρίου στον Αλιάκμονα λήγει αρχές Ιουλίου.

Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ ζητούν να αναλάβει η ίδια η εταιρεία ύδρευσης τη λειτουργία του και να μην παραχωρηθεί ξανά σε ιδιώτες.

Στο διυλιστήριο εφαρμόζεται προηγμένη πολυβάθμια διαδικασία καθαρισμού του νερού, η οποία περιλαμβάνει διεργασίες κροκίδωσης-καθίζησης, διύλισης σε κλίνες άμμου και ενεργού άνθρακα, οζόνωσης και χλωρίωσης. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα του παραγόμενου ύδατος με δυνατότητα επεξεργασίας 150.000 m3/ημέρα. Το καθαρό πόσιμο νερό διανέμεται στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης (ΒΙ.ΠΕ.Θ.) και μέσω του αντλιοστασίου Ιωνίας και αγωγών μήκους 36 km στις δεξαμενές ύδρευσης κυρίως του δυτικού αλλά και του ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης.

Ο κ.Κρεστενίτης, που έχει διατελέσει μέλος του κινήματος “SOSτε το Νερό”, είναι καθηγητής Παράκτιας Τεχνικής και Ωκεανογραφίας στον Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος ΑΠΘ, διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ (1987) και διπλωματούχος αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ (1974).

Σχολιάστε Ελεύθερα