Ν. Παππάς: Να υπερβούμε τον εαυτό μας και να λύσουμε το ιστορικό παράδοξο του ΣΥΡΙΖΑ

Σε τέσσερις αναμετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε από 1,7 εκατ. ως 2,2 εκατ. ψήφους με οργανωμένη βάση λίγο μεγαλύτερη από τότε που ήταν μικρό κόμμα, είναι το πρώτο χρέος μας να λύσουμε αυτό το ιστορικό παράδοξο, είπε το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Ο κ. Μητσοτάκης δίνει τα πρώτα δείγματα γραφής που είναι συμβατά με όσα είχαμε περιγράψει πριν τις εκλογές, είπε ο κ. Παππάς, ο σκληρός πυρήνας του προγράμματός του είναι μια συντηρητική αντιμεταρρύθμιση η οποία θα μας πάει σε μοντέλα που έχουν αποτύχει και το επικοινωνιακό περίβλημα θα είναι νόμος και τάξη. Είναι μια τυπική νεοσυντηρητική συνταγή η οποία θέλει τους φτωχούς, τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη να κοιτούν φοβούμενοι το διπλανό τους ή μια αόρατη απειλή άλλου τύπου και ταυτόχρονα να γίνεται λεηλασία στην τσέπη τους. Αυτή είναι η συνταγή που εφαρμόζουν παραδοσιακά οι επικοινωνιολόγοι τις συντεταγμένες των οποίων έχει ασπαστεί η ομάδα Μητσοτάκη.

Από την άλλη έχουμε τυπικά δείγματα σύγκρουσης συμφερόντων όπως η περίπτωση του Ελληνικού και έχουμε ακόμη το παράδοξο να είναι δίπλα στον κ. Μητσοτάκη ο κ. Σκέρτσος, ο οποίος -παρότι υποτίθεται ότι το πρόγραμμα της ΝΔ μιλάει για αύξηση του κατώτατου μισθού σε βάθος τριετίας- να είναι από τη φύτρα του ΣΕΒ που προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά του κατώτατου μισθού … ενώ βλέπουμε την καινούργια υφυπουργό Εργασίας να υποστηρίζει ότι το 2012-13 η Ελλάδα ήταν παράδεισος μεταρρυθμίσεων. Προωθούν ένα μοντέλο αντικοινωνικό, ένα μοντέλο που επενδύει στην «τεμπέλικη επιχειρηματικότητα» που προσδοκά κέρδη από την συμπίεση του εργατικού κόστους και όχι από την καινοτομία, την πρωτοτυπία και τη διακριτή ποιότητα του προϊόντος.

Για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάποια πλεονεκτήματα. Έχουμε μια πορεία διακυβέρνησης με σοβαρές ιστορικές παρακαταθήκες. Καταφέραμε να βγούμε από τα Μνημόνια, λύσαμε το Μακεδονικό, έχουμε καταφέρει να ψηφίσουμε πριν από τις εκλογές δύο μεγάλα κύματα θετικών μέτρων, ολοκληρώσαμε τις μεγάλες υποδομές, δρομολογήσαμε μεγάλες επενδύσεις… Όλο αυτό είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη κυβερνητικού έργου που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Επίσης επί της διακυβέρνησης μας κάναμε 13 περιφερειακά συνέδρια. Άρα έχουμε έναν προγραμματικό εξοπλισμό πολύ συγκεκριμένο, λεπτομερή και σε βάθος για κάθε γωνιά της χώρας που πρέπει να τεθεί στη διάθεση των αριστερών και προοδευτικών πολιτών της χώρας για να συστρατευτούν σε αυτή τη μεγάλη υπόθεση.

Το πρώτο χρέος μας είναι να λύσουμε το ιστορικό παράδοξο που αφορά τις οργανωτικές δυνατότητες του κόμματός μας. Τα όρια των οποίων είδαμε στις δημοτικές εκλογές που είχαμε ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Ποιο είναι το ιστορικό παράδοξο; Είμαστε ένα κόμμα που σε 4 αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις έχουμε πάρει από 1.700.000 μέχρι 2.200.000 ψήφους περίπου και η οργανωμένη μας βάση είναι λίγο μεγαλύτερη από ότι ήταν όταν είμαστε ένα μικρό κόμμα που δεν έπαιζε κεντρικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα. Πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας, να τα βάλουμε με την κακή πλευρά του εαυτού μας για να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε και να ανταποκριθούμε στον ιστορικό ρόλο, τον οποίο ο λαός διά της ψήφου του επιθυμεί να παίξουμε. Δηλαδή του κορμού της αριστερής προοδευτικής παράταξης. Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ισχυρό με  σοβαρά πατήματα στην Αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα , την οργανωμένη επιχειρηματικότητα στην κοινωνία των πολιτών. Είναι το μέγα ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχουμε ιστορικές ευθύνες αν δεν ανταποκριθούμε σε αυτό το καθήκον. Θα είναι λάθος να θεωρήσουμε το 31,5% σαν ένα πάτωμα κάτω από το οποίο δεν θα πέσουμε επειδή θα υπάρξει δυσαρέσκεια λόγω κυβερνητικής πολιτικής. Αν δεν αγκαλιάσουμε, δεν οργανώσουμε, δεν στρατεύσουμε ακόμη και τον τελευταίο διαθέσιμο σύντροφο και άνθρωπο που ήρθε κοντά μας στη διάρκεια της προεκλογικής σύγκρουσης θα είμαστε τελείως αναντίστοιχοι με τις προσδοκίες του ελληνικού λαού.

Διευκρίνισε επίσης ότι το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ υπαγορεύεται από την ιστορική αναγκαιότητα και υπογράμμισε ότι η αποφασιστικότητα του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα που με τη δήλωσή του από το βράδυ των εκλογών δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες. Και υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθούν τα κατάλληλα  οργανωτικά  και πολιτικά εργαλεία που θα οδηγήσουν σε επίτευξη του  στόχου του πολλαπλασιασμού των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στο επόμενο συνέδριό του με τη συμμετοχή και των συμβολή των νέων μελών του. Δεν θα είχε νόημα να γίνει διαφορετικά. Απαντώντας στην άποψη που υποστηρίζει ότι το κόμμα των 30.000 μελών οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 35%, ο κ. Παππάς είπε ότι αυτό έγινε όταν-πολιτικά- ο άνεμος ήταν ούριος.  «Όταν το κύμα των πολιτικών εξελίξεων σε πιέζει τότε τα ελλείμματα γίνονται φανερά. Πρέπει να αναμετρηθούμε  με αυτήν την πραγματικότητα πρόσωπο με πρόσωπο. Διαφορετικά βάζουμε τα θεμέλια για ένα πισωγύρισμα που δεν το χρειαζόμαστε» υπογράμμισε. Και συνέχισε:

«Για όσους υποστηρίζουν ότι πιθανώς θα υπάρξει κάποια παρέκκλιση ή  μη επιθυμητή αλλαγή, υποστηρίζω ότι αντιθέτως οι ιδέες μας και η διασφάλιση της αριστερής μας πορείας προϋποθέτουν ένα κόμμα μαζικό, ανοιχτό και με τη δυνατότητα να συστρατεύεται θα  κινητοποιεί  την κοινωνία … πλην της  αυριανής συνεδρίασης  της ΚΕ θα υπάρξει άλλη μία τον Σεπτέμβριο που θα καθορίσει τον οδικό  χάρτη προς το συνέδριο», όπως σημείωσε.

ΑΥΓΗ

Σχολιάστε Ελεύθερα