Στην Κομισιόν φέρνει την καθολική απαγόρευση των συναθροίσεων ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την καθολική αυτή απαγόρευση των συναθροίσεων κατ’αναλογία και σε συνέχεια με την ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση του κράτους – δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει το θέμα της καθολικής απαγόρευσης συναθροίσεων στην Ελλάδα η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την καθολική αυτή απαγόρευση των συναθροίσεων κατ’αναλογία και σε συνέχεια με την ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση του κράτους – δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι έξι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καλούν την Κομισιόν να πάρει θέση για το θέμα και την θέτουν προ των ευθυνών της σε σχέση με ένα ζήτημα, το οποίο αφορά ευθέως το κράτος – δικαίου σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την ευρωπαϊκή έννομη τάξη.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει το θέμα της καθολικής απαγόρευσης συναθροίσεων στην Ελλάδα για το διάστημα 15 έως 18 Νοεμβρίου 2020 η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα μέλη της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με την ερώτηση τους καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την καθολική αυτή απαγόρευση των συναθροίσεων κατ’αναλογία και σε συνέχεια με την ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση του κράτους – δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην έκθεση τονιζόταν η ανάγκη σεβασμού του κράτους – δικαίου και των δικαιωμάτων των πολιτών στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Κομισιόν καλείται να απαντήσει αν έχουν ληφθεί και σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ τέτοιου είδους στοχευμένες, καθολικές απαγορεύσεις συναθροίσεων.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, η απόφαση δεν περιορίζει απλώς, αλλά εισάγει καθολική αναστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαι που κατοχυρώνεται από το άρθρο 11 του Ελληνικού Συντάγματος αλλά και από το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθώς και από το άρθρο 12 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επισημαίνεται επίσης ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων – το πολυπληθέστερο όργανο εκπροσώπησης των Δικαστικών Λειτουργών της χώρας μας – αναφέρει ότι «η απόφαση βρίσκεται εκτός του ελληνικού συνταγματικού πλαισίου και καλέι τις ελληνικές αρχές για άμεση ανάκλησή της».

Στο ιστορικό της απόφασης αυτής αναφέρεται ότι εκδόθηκε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και απαγορεύει όλες τις δημόσιες συναθροίσεις στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα για το διάστημα από τις 15 έως τις 18 Νοεμβρίου 2020 (9 μ.μ.). Στην απόφαση υπάρχει επίκληση της ανάγκης των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας και τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού (COVID-19), ουσιαστικά πάντως στοχεύει στην καθολική απαγόρευση των συγκεντρώσεων ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της χούντας των συνταγματαρχών.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντουρά, καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει θέση για το θέμα και την θέτουν προ των ευθυνών της σε σχέση με ένα ζήτημα, το οποίο αφορά ευθέως το κράτος – δικαίου σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την ευρωπαϊκή έννομη τάξη.

Τέλος, υπενθυμίζουν το πρόσφατο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος – δικαίου, όπου ρητά αναφέρεται το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών στις συναθροίσεις.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

Δημήτρης Παπαδημούλης
Κώστας Αρβανίτης
Αλέξης Γεωργούλης
Πέτρος Κόκκαλης
Στέλιος Κούλογλου
Έλενα Κουντουρά

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση που έστειλαν στην Κομισιόν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:
Θέμα: Τετραήμερη καθολική απαγόρευση συναθροίσεων στην Ελλάδα
Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύονται από τις 15.11.2020 (6 π.μ.) έως και τις 18.11.2020 (9.00 μ.μ.) όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα.

Η απόφαση, επικαλούμενη την ανάγκη εξειδίκευσης και αυστηροποίησης των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας και τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, στοχεύει ουσιαστικά στην καθολική απαγόρευση των συναθροίσεων ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της χούντας των συνταγματαρχών (17 Νοεμβρίου).

Η απόφαση δεν περιορίζει απλώς αλλά εισάγει καθολική αναστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαι που κατοχυρώνεται όχι μόνο στο άρθρο 11 του ελληνικού Συντάγματος αλλά και στο άρθρο 11 της ΕΣΔΑ και στο άρθρο 12 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Ήδη η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει ότι η απόφαση βρίσκεται εκτός του ελληνικού συνταγματικού πλαισίου και καλεί σε άμεση ανάκλησή της.

  • Ερωτάται η Επιτροπή:
  • Πως αξιολογεί την ανωτέρω τετραήμερη καθολική απαγόρευση των συναθροίσεων ιδίως σε συνέχεια της πρώτης ετήσιας έκθεσής της για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην ΕΕ, όπου τονίζει την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων των πολιτών και της αρχής της αναλογικότητας στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας;
  • Έχουν ληφθεί σε άλλα κράτη-μέλη τέτοιου είδους στοχευμένες καθολικές απαγορεύσεις συναθροίσεων;

left

Σχολιάστε Ελεύθερα