Κώστας Τασούλας ο 13ος Πρόεδρος της μεταπολιτευτικής Βουλής

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας που εξελέγη με ψήφους- ρεκόρ νωρίτερα σήμερα, εκτός από μαχητικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας είναι και μελετητής του Καβάφη και αγαπά την ποίηση.

Γεννήθηκε στην Ήπειρο στις 17 Ιουλίου του 1959 και ήταν 9 χρόνια γραμματέας του Ευάγγελου Αβέρωφ, που τον αντιμετώπιζε ως παιδί του. Στην πολιτική βέβαια μπήκε μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπήρξε δήμαρχος Κηφισιάς πριν κατέλθει στον στίβο των εθνικών εκλογών το 2000 στο νομό Ιωαννίνων. Εκεί βρισκόταν συνεχώς, περισσότερες μέρες από τα Σαββατοκύριακα όπως συνηθίζουν οι βουλευτές της περιφέρειας. Όταν ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι υπουργοποιεί τον Κώστα Τασούλα δίνοντάς του το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού, βρισκόταν στα Ιωάννινα και έσπευσε να επιστρέψει οδικώς για την ορκωμοσία.

Την εκλογή του κ. Τασούλα στήριξαν οι ΚΟ της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25. «Παρών» δήλωσε η ΚΟ του ΚΚΕ.

Δείτε στο ρεπορτάζ του euronews την ομιλία του

Τελετή παράδοσης – παραλαβής

Κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής από τον Νίκο Βούτση στον Κώστα Τασούλα στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, ο νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου, τόνισε ότι το συμβολικό σκέλος της Βουλής, αυτό δηλαδή που την ταυτίζει με το πολιτικό σύστημα, είναι που οφείλουμε να βελτιώσουμε όλοι. «Γι’ αυτό έριξα βάρος στην ομιλία μου μετά την εκλογή μου στο συμβολικό σκέλος της Βουλής», διευκρίνισε ο κ. Τασούλας και εξήγησε:

«Να καταλάβει ο ελληνικός λαός με την συμπεριφορά μας ότι το εθνικό κοινοβούλιο, το αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτικό σύστημα, μπορεί να τον εκφράσει, μπορεί με βελτιώσεις και αυτοκριτική να τον κάνει να νιώθει περήφανος γι’ αυτό».

«Είναι δύσκολο έργο, κολοσσιαίο, αλλά δεν είναι έργο σισύφειο, που να αποτύχουμε. Κι αξίζει τον κόπο η εξακομματική Βουλή σε συνεργασία να επιχειρήσουμε αυτό το συμβολικό έργο. Την αναβάθμιση της συμβολικής αξίας του Κοινοβουλίου στα μάτια του ελληνικού λαού, γιατί αυτή η συμβολική αξία του Κοινοβουλίου υπέστη τρομερά πλήγματα ιδίως τα τελευταία δέκα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τασούλας εξέφρασε την χαρά του για το καλωσόρισμα εκ μέρους του απελθόντος προέδρου, Νίκου Βούτση, στο αξίωμα που – όπως είπε – τιμητικά και με απλοχεριά η Βουλή του απέδωσε. «Εσείς με καλωσορίζετε αλλά εγώ δεν σας ξεπροβοδίζω, διότι ο ελληνικός λαός σας εξέλεξε βουλευτή κρατώντας σας στους κόλπους της Βουλής», είπε στον προκάτοχό του ο νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ευχαριστώντας τον για την ενδελεχή, ειλικρινή και φιλική ενημέρωση που του παρείχε για το έργο του κατά την περίοδο των τεσσάρων χρόνων.

«Η διάρκεια την οποία απολαύσατε είναι βασικός παράγων επιδόσεως, πράγμα το οποίο συχνά ξεχνάμε στη χώρα μας, που κυνηγάμε το πρόσκαιρο και το προσωρινό» ανέφερε προς τον κ. Βούτση κατά την παράδοση του προεδρικού γραφείου και επισήμανε ότι ο απελθών πρόεδρος επέδειξε έργο το οποίο αξίζει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί. Πέραν της ανάδειξης του «συμβολικού προσώπου» της Βουλής, όπως το ανέδειξε ο κ. Τασούλας, υπογράμμισε ότι η Βουλή έχει και το κυριολεκτικό πρόσωπο, που είναι οι υπάλληλοί της, η πολυσχιδής δράση της, «που έχει μια βεντάλια μεγάλη κι έχει να κάνει με την Παιδεία, την ιστορία, τις σχέσεις της χώρας».

«Το σκέλος αυτό, έχει ένα σωρό δράσεις που έχουν να κάνουν με τα κτιριακά, τα ιδιοκτησιακά, τις λαμπρές εκδόσεις, τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία. Είναι φροντισμένο έργο και μπορεί προφανώς να βελτιωθεί», είπε χαρακτηριστικά και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην για πρώτη φορά επιβεβλημένη παρουσία του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Άουσβιτς που τιμά την μνήμη των θυμάτων του ναζισμού χάρη στη Βουλή.

Αναλαμβάνω την “σκυτάλη” και θα επιχειρήσω να την πάω όσο μπορώ παραπέρα, δεσμεύτηκε ο νέος πρόεδρος της Βουλής ενώπιον των στελεχών του Κοινοβουλίου και επισήμανε: «Θεωρώ ότι έχουμε περιθώριο καλής δουλειάς εδώ. Προσδιόρισα κάποια πράγματα αλλά αντιλαμβάνομαι ότι άλλα λεν τα γράμματα κι άλλα λεν τα πράγματα. Καταλαβαίνω ότι πολλοί στόχοι όταν είναι ρομαντικοί και ενδεχομένως υπερβολικοί μπορεί να μην επιτυγχάνονται, αλλά υπάρχει μια αφετηρία κι επειδή όλα στη δημόσια ζωή και στη Βουλή είναι μια σκυταλοδρομία».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Βούτσης απευθυνόμενος προς τον κ. Τασούλα τον ευχαρίστησε για τα λόγια του, του ευχήθηκε «ό,τι καλύτερο» και υποσχέθηκε ότι «θα προσπαθήσουμε θεσμικά εδώ να προχωρήσουμε μαζί».

Ο κ. Βούτσης, επισήμανε ότι υπάρχουν δύο μεγάλα θέματα τα οποία αφορούν στον φάκελο της Κύπρου και τις γερμανικές αποζημιώσεις με την ελληνική πλευρά να έχει ξεκινήσει την διεκδίκηση και εξέφρασε προς τον νέο πρόεδρο την πεποίθηση ότι «με τις επιστημονικές γνώσεις του και την πολιτική στήριξη που έχει, θα συνεχιστούν».

«Διότι γνωρίζω ότι δεν είναι όλοι ευτυχείς ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο εξωτερικό για το ότι αυτά τα δύο θέματα έχουν δρομολογηθεί», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

Οι προηγούμενοι πρόεδροι της βουλής

 1. Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου (1974-1977)
 2. Δημήτριος Παπασπύρου (1977-1981)
 3. Ιωάννης Αλευράς (1981-1989)
 4. Αθανάσιος Τσαλδάρης (1989-1993)
 5. Απόστολος Κακλαμάνης (1993-2004)
 6. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη (2004-2007)
 7. Δημήτρης Σιούφας (2007-2009)
 8. Φίλιππος Πετσάλνικος (2009-2012)
 9. Βύρων Πολύδωρας (2012)
 10. Βαγγέλης Μεϊμαράκης (2012-2015)
 11. Ζωή Κωνσταντοπούλου (2015)
 12. Νίκος Βούτσης (2015-2019)

Η εκλογή των Αντιπροέδρων, Κοσμητόρων και Γραμματέων της Βουλής

Υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, συνεδρίασε η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου αμέσως μετά την εκλογή του, με θέμα ημερήσιας διάταξης την εκλογή Αντιπροέδρων, Κοσμητόρων και Γραμματέων του Σώματος.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, από τη Συμπολίτευση (ΝΔ) εκλέγονται οι τρεις πρώτοι Αντιπρόεδροι, δύο Κοσμήτορες και τέσσερις Γραμματείς. Από την Αξιωματική Αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ), εκλέγονται ο Δ Αντιπρόεδρος, ένας Κοσμήτορας και ένας Γραμματέας. Από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΚΙΝΑΛ), εκλέγονται ο Ε΄ Αντιπρόεδρος και ένας Γραμματέας. Από τις τρεις επόμενες σε δύναμη Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥΣΗ, ΜΕΡΑ25) εκλέγονται οι ΣΤ, Ζ΄ και Η΄ Αντιπρόεδροι.

Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας που διεξήχθη έχει ως εξής:

Ψήφισαν συνολικά 295 βουλευτές.

Για το αξίωμα του Α΄ Αντιπροέδρου εξελέγη ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ), ο οποίος έλαβε 290 ψήφους, ενώ 5 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Για το αξίωμα του Β΄ Αντιπροέδρου εξελέγη ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου (ΝΔ), ο οποίος έλαβε 212 ψήφους, ενώ 83 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Για το αξίωμα του Γ΄ Αντιπροέδρου εξελέγη ο κ. Αθανάσιος Μπούρας (ΝΔ), ο οποίος έλαβε 273 ψήφους, ενώ 22 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Για το αξίωμα του Δ΄ Αντιπροέδρου εξελέγη ο κ. Δημήτριος Βίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος έλαβε 282 ψήφους, ενώ 13 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Για το αξίωμα του Ε΄ Αντιπροέδρου εξελέγη ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΚΙΝΑΛ), ο οποίος έλαβε 214 ψήφους, ενώ 81 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Για το αξίωμα του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου εξελέγη ο κ. Γεώργιος Λαμπρούλης (ΚΚΕ), ο οποίος έλαβε 273 ψήφους, ενώ 22 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Για το αξίωμα του Ζ΄ Αντιπροέδρου ψήφισαν 294 βουλευτές. Εξελέγη ο κ. Απόστολος Αβδελάς (ΕΛ.ΛΥΣΗ), ο οποίος έλαβε 180 ψήφους, ενώ 114 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Για το αξίωμα της Η΄ Αντιπροέδρου εξελέγη η κυρία Σοφία Σακοράφα (ΜΕΡΑ25), η οποία έλαβε 243 ψήφους, ενώ 52 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Για το αξίωμα των Κοσμητόρων εκλέχθηκαν οι βουλευτές:

κ. Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης (ΝΔ), ο οποίος έλαβε 269 ψήφους, ενώ 26 βουλευτές ψήφισαν «παρών»,

κυρία Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου (ΝΔ), η οποία έλαβε 268 ψήφους, ενώ 27 βουλευτές ψήφισαν «παρών»,

κ. Μάριος Κάτσης (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος έλαβε 280 ψήφους, ενώ 15 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Για το αξίωμα των Γραμματέων εκλέχθηκαν οι βουλευτές:

κ. Ευάγγελος Λιάκος (ΝΔ), ο οποίος έλαβε 270 ψήφους, ενώ 25 βουλευτές ψήφισαν «παρών»,

κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης (ΝΔ), ο οποίος έλαβε 238 ψήφους, ενώ 57 βουλευτές ψήφισαν «παρών»,

κ. Βασίλειος (Λάκης) Βασιλειάδης (ΝΔ), ο οποίος έλαβε 266 ψήφους, ενώ 29 βουλευτές ψήφισαν «παρών»,

κυρία Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα (ΝΔ), η οποία έλαβε 267 ψήφους, ενώ 28 βουλευτές ψήφισαν «παρών»,

κυρία Ραλλία Χρηστίδου (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία έλαβε 282 ψήφους, ενώ 13 βουλευτές ψήφισαν «παρών»,

κ. Απόστολος Πάνας (ΚΙΝΑΛ), ο οποίος έλαβε 273 ψήφους, ενώ 22 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Σχολιάστε Ελεύθερα