Για τον φίλο Βαγγέλη Καραγιώργο

Με πολύ θλίψη μάθαμε τον θάνατο ενός πολύ καλού φίλου και συνοδοιπόρου στην αριστερά Βαγγέλη Καραγιώργο. Ο Βαγγέλης Καραγιώργος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Μεγάλωσε στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και μέσα από τις γραμμές των οργανώσεων της Επαναστατικής Αριστεράς πρωτοστάτησε στους φοιτητικούς και κοινωνικούς αγώνες της δεκαετίας του ’80 και του ’90 μέσα, ενώ αργότερα διετέλεσε και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Την εποχή που γνωριστήκαμε εργαζόταν στην Ελευθεροτυπία των πολλών οικονομικών προβλημάτων. Από εκεί ήρθε στο πρώτο μεγάλο συνεταιριστικό επιχείρημα στον χώρο των ΜΜΕ, την εφημερίδα των Συντακτών, όπου έγινε αρχισυντάκτης της εφημερίδας. Θέση που κράτησε μέχρι σήμερα που έφυγε από τη ζωή. Ως δημοσιογράφος είχε εργαστεί και στο Κόκκινο 105.5 και σε άλλα έντυπα.

Την εποχή που γνώρισα τον Βαγγέλη, ήτανα η περίοδος που ξεκίναγε η ίδρυση του μεγάλου εγχειρήματος της αριστεράς, που είναι εν εξελίξει, τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ο Βαγγέλης Καραγιώργος μαζί με άλλους συναγωνιστές του απεχώρησε από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ) για να ιδρύσουν την Διεθνιστική Εργατική Αριστερά. Εγώ που συγγράφω αυτό το άρθρο ήμουν μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και παρακολουθούσα την αποφασιστικότητα που είχε στο ζήτημα της ενότητας της αριστεράς. Όταν η ΔΕΑ αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαγγέλης μαζί με άλλους συναγωνιστές δημιούργησαν το Κόκκινο για την ανασύνθεση της αριστεράς, μια βραχύβια μεν αλλά πολύ σηματνική ως προς το αποτέλεσμα οργάνωση της επαναστατικής αριστεράς. Εκεί κάπου συναντήθηκαν οι δρόμοι μας.

Θυμάμαι ακόμα στις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που κρατούσε τόσο τη σημαία του Κόκκινου όσο και τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Βαγγέλης βρέθηκε στην πρώτη γραμμή σε ότι αφορά την ενότητα και δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση τόσο με τους συντρόφους τους στο ΣΕΚ όσο και στη ΔΕΑ, πίστευε πολύ στην ενότητα της αριστεράς, ενδεχομένως περισσότερο και από τους πιο φανατικούς ιδεολόγους της μεγάλης ιδέας για το ενωμένο αριστερό-κομμουνιστικό κίνημα. Για αυτή την μεγάλη ιδέα αγωνίστηκε σθεναρά μέχρι το τέλος της ζωής του.

Όταν έκλεισε η Ελευθεροτυπία θυμάμαι το λύπη του, ήταν ο τόπος που εργαζόταν και έβγαζε τα προς το ζην και ήταν και το έντυπο που συχνά-πυκνά εξέφραζε τις ιδέες του μέσα από τη στήλη του κοσμοθεωρείου που επιμελούνταν ο ίδιος. Παρόλα αυτά δεν το έβαλε κάω και εκεί έδωσε τον δικό του αγώνα, πρωτοστατώντας στην δημιουργία της Εφημερίδας των Συντακτών. Τον συνάντησα θυμάμαι τότε στα πρώτα βήματα του συνεταιριστικού εγχειρήματος σε κάποια κοινωνική εκδήλωση και του πα ότι είναι θετικό πως η Ελευθεροτυπία συνεχίζει να υπάρχει μέσα από το νέο εγχείρημα, η απάντηση που εισέπραξα ήταν ότι δεν υπάρχει πια η Ελευθεροτυπία αλλά κάτι πολύ καλύτερο από αυτή, η Εφημερίδα των Συντακτών, ενδεχομένως είχε δίκιο. Μέσα από αυτό το κείμενο θέλω να τον ευχαριστήσω για όλα όσα μου πρόσφερε, ήταν από τους αγαπημένους συνοδοιπόρους μου στο ταξίδι της αριστεράς αυτού του αιώνα.

Με τον Βαγγέλη οι πολιτικοί δρόμοι μας μετά τη διάλυση του Κόκκινου χωρίστηκαν, αλλά η αλληλοεκτίμηση δεν έφυγε ποτέ. Ο ίδιος έγινε μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ ποτέ δεν διεκδίκησα τέτοια πόστα. Παρόλο λοιπόν που παραμείναμε στον ίδιο πολιτικό χώρο είχαμε καιρό να τα πούμε και για αυτό βέβαια δεν φταίει ο Βαγγέλη, αλλά το γεγονός πως μετά το 2014 αν και στηρίζω τον ΣΥΡΙΖΑ έχω φύγει από κάθε οργανωτικό πλαίσιο (οργάνωση, νεολαία και κόμμα). Παρόλα αυτά παραμένω πιστός στην ιδέα της μεγάλης κυβερνώσας αριστεράς και για αυτό αγωνίζομαι εξωκομματικά.

Ολοκληρώνοντας αυτό το κέιμενο θέλω να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους φίλους του και ιδίως στην οικογένεια του, ο Βαγγέλης υπήρξε δάσκαλος, φίλος, συνοδοιπόρος και πάνω απ΄ όλα ένας αξιοπρεπής και ηθικός αγωνιστής της ζωής και της αριστεράς.

Καλό Παράδεισο φίλε

Στέφανος Καραπέτης


H ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποχαιρετήσει τον Βαγγέλη Καραγιώργο συνέταξε το παρακάτω αποχαιρετιστήριο μήνυμα:

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε σήμερα τον πρόωρο χαμό του αγαπημένου μας συντρόφου Βαγγέλη Καραγεώργου. Ο Βαγγέλης Καραγεώργος ήταν αρχισυντάκτης και συνεταιριστής στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ενώ εργαζόταν ως δημοσιογράφος και στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο» από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Από τα νιάτα του στρατεύθηκε στην Αριστερά και διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Αποχαιρετούμε με οδύνη τον σύντροφο Βαγγέλη και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του.

Σχολιάστε Ελεύθερα