Αίτημα να κηρυχθούν σε έκτακτη ανάγκη τα νησιά Λέσβος, Σάμος και Χίος

Ο Περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ζήτησε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νησιά της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου.

Επεισόδια στη Μόρια, 3 Φεβρουαρίου 2020

Την κήρυξη της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο Περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, στον απόηχο των εκτεταμένων επεισοδίων έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», ο κ. Μουτζούρης απηύθυνε αίτημα στο Μαξίμου και το υπουργείο Εσωτερικών να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκες τα τρία προαναφερθέντα νησιά.

Όσον αφορά τα σημερινά (σ.σ. Δευτέρα) επεισόδια, ο Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι η ένταση υποκινήθηκε από «αλλότρια στοιχεία».

Χημικά, δακρυγόνα και φωτιές

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας, όταν περίπου 2.000 αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαβίωσης στο ΚΥΤ Μόριας.

Τα επεισόδια ξέσπασαν, όταν διμοιρίες των ΜΑΤ προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν εικόνες χάους, με φωτιές, ρίψεις δακρυγόνων, χρήση χημικών κ.α.

Μάλιστα, οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές σε χωράφια κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής, προκειμένου να κατασβήσουν την πυρκαγιά.

Η ένταση εκτονώθηκε αρκετές ώρες αργότερα.

Υπόνοιες Μηταράκη για υποκίνηση των επεισοδίων

Υπόνοιες για υποκίνηση των σημερινών επεισοδίων διατύπωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων» επεσήμανε, σε γραπτή του δήλωση, στον απόηχο των εκτεταμένων επεισοδίων κοντά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια.

Πρόσθεσε δε, με νόημα, ότι «μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν, η πολιτική άλλαξε». Στο ίδιο πλαίσιο, υπενθύμισε ότι πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας «είναι η ασφάλεια των πολιτών».

«Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων» έσπευσε να συμπληρώσει.

Sputnik

Σχολιάστε Ελεύθερα