Ν. Μηταράκης : “Ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη διαχείριση του μεταναστευτικού”

Aπολογισμό δράσης στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος έκανε o Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου  Νότης Μηταράκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Αναλυτικότερα όπως σημείωσε  :

“Για την Εθνική Στρατηγική Μετανάστευσης 2020-2021: Εφαρμόζουμε μία συνολική πολιτική με στόχους τον ουσιαστικό περιορισμό των ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες και στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα. Μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις ανθρώπινες αξίες. Δεν θέλουμε η χώρα μας να αποτελεί πύλη εισόδου μεταναστών.

Για τους πρώτους 10 μήνες του Υπουργείου: Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και καταδεικνύουν σαφή, ουσιαστική και δραστική αλλαγή στο Μεταναστευτικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ανακτούμε τον έλεγχο, δεν υποτιμούμε τα προβλήματα, έχουμε αποφασιστικότητα και σχέδιο.

Για τη φύλαξη των συνόρων: Ακολουθούμε πολιτική στοχοπροσηλωμένη στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, με σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες εμπλοκής σε θάλασσα και στεριά. Η καλή επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων είναι συμφυής με την με την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως αποδεικνύουν οι χιλιάδες διασώσεις που έχει πραγματοποιήσει το Λιμενικό Σώμα. Αποστολή μας και αποστολή της Frontex, είναι η αποτελεσματική προστασία των κοινών  μας συνόρων. Ειδικά σε εποχές που η ασφάλεια είναι βασικό ζητούμενο στην Ευρώπη. 

Για την αποσυμφόρηση των νησιών: Καταστήσαμε σαφές ότι δεν πρόκειται να κινητροδοτούμε οικονομικά την άφιξη ανθρώπων που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας ή επιλέγουν συνειδητά να μην ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία. Σήμερα, τα νέα δεδομένα (μας επιτρέπουν να μιλάμε για διατηρήσιμη αποσυμφόρηση. Η αύξηση της έκδοσης αποφάσεων ασύλου σε σύγκριση με το 2019 είναι στο 73% και η μείωση των εκκρεμών αποφάσεων Ασύλου στο – 38%. Η μείωση των ροών στα νησιά είναι σχεδόν καθολική και κινείται στο – 97%, ενώ κατά – 97%, πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα εξέλιξη, μειώθηκε και ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Για την αποσυμφόρηση της ενδοχώρας:  Η μείωση των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στην ενδοχώρα, είναι η επόμενη πρόκληση και έχουν γίνει ήδη ουσιαστικά βήματα. Εντός του 2020 προχωράμε στο κλείσιμο του προγράμματος ξενοδοχείων. Μέχρι στιγμής έχουμε κλείσει 27 ξενοδοχειακές δομές και μένουν άλλες 40. Μέσα στο 2021 στοχεύουμε οι 32 δομές σε όλη τη χώρα να μειωθούν σε 26.

Για την προστασία από την πανδημία του Covid 19: Από την πρώτη στιγμή λάβαμε ισχυρά μέτρα προστασίας εντός και εκτός δομών. Το σχέδιο  «Αγνοδίκη» περιλαμβάνει την άμεση μεταφορά των νέων αφίξεων σε ειδικά σχεδιασμένες δομές υγειονομικής απομόνωσης στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουν διαπιστωθεί 950 κρούσματα σε όλη τη χώρα και 1 απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Για τον εκσυγχρονισμό των δομών και την ψηφιοποίηση του συστήματος: Δημιουργούμε νέες δομές με σύγχρονα μέσα ελέγχου εισόδου/εξόδου, με έλεγχο εισερχομένων (ήδη έχει παραληφθεί από τα ΚΥΤ ο σχετικός εξοπλισμός και εκδίδονται οι πρώτες κάρτες για αιτούντες και προσωπικό και θα ακολουθήσουν οι κάρτες για τα πιστοποιημένα μέλη των πιστοποιημένων στο Μητρώο ΜΚΟ), με διπλές περιφράξεις τύπου ΝΑΤΟ και δρόμο ανάμεσα, με συστήματα ασφαλείας και πυρασφάλειας, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης που δε θα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και δεν θα επηρεάζονται από μία δυνατή βροχή. Ήδη σε Σάμο, Κω και Λέρο έχουν αρχίσει τα έργα και το 2021 τα νέα κέντρα θα είναι έτοιμα και ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή δομών στα υπόλοιπα σημεία εισόδου της χώρας.

Για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου: Στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Ευρώπη καλείται να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη. Τα κράτη – μέλη της ΕΕ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επικυρώσουν συντεταγμένα στην ανακατανομή των μεταναστευτικών ροών με τη θετική τους ψήφο στο νέο Σύμφωνο. Δεν πρέπει η Ένωση να περάσει κάτω από τον πήχυ που θέτουν οι νέες προκλήσεις.

Για την ένταξη:  Στον τομέα της ένταξης των μεταναστών, πραγματοποιούμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Υλοποιούμε, μαζί με τον ΔΟΜ, το πρόγραμμα “Helios” για την αναζήτηση και επιδότηση στέγης για 12 μήνες, για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και άλλων χρήσιμων δεξιοτήτων μέσω σεμιναριακών μαθημάτων, με σκοπό την ομαλή πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Έχουν εγγραφεί ως σήμερα και λαμβάνουν υποστήριξη για την αυτόνομη διαβίωσή τους 21.069 δικαιούχοι, 7630 εκ των οποίων έχουν λάβει επιδότηση ενοικίου. Επίσης σε συνεργασία με τον ΔΟΜ, υλοποιούμε το μεταβατικό πρόγραμμα στέγασης για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα τύπου πλατείας Βικτωρίας.”

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα