Μητσοτάκης: Οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι δύσκολες – Κάναμε ό,τι είναι δυνατό για τις ΜΕΘ

«Προκάλεσα τη σημερινή συζήτηση για να μπορέσουμε να κάνουμε έναν νηφάλιο ειλικρινή διάλογο για την κατάσταση στη χώρα. Η κυβέρνηση θα ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και τους πολίτες για την κατάσταση», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, ανοίγοντας τη συζήτηση για την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε «να σεβαστούμε ως προς τον τόνο της συζήτησης την κρισιμότητα της κατάστασης» ενώ υπογράμμισε πως οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι μέρες δύσκολες, μέρες εξαιρετικά κρίσιμες και «πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

«Η χώρα πέτυχε να ανασχέσει το πρώτο κύμα της πανδημίας, γιατί όλοι συστρατευτήκαμε σε μια κοινή προσπάθεια. Η κυβέρνηση ουδέποτε διεκδίκησε εύσημα αποκλειστικότητας για την επιτυχία», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται, σημείωσε αναφερόμενος στις ΜΕΘ και στην κατάσταση στα νοσοκομεία, ενώ δήλωσε ακόμη ότι η χώρα τους τελευταίους 8 μήνες αύξησε κατακόρυφα τα τεστ που διεξάγει. «Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε rapid test».

«Εγώ προειδοποιούσα να μην εφησυχάσουμε. Το τι έγινε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι γνωστό» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Να συμφωνήσουμε στους αριθμούς. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία δεν είναι ακριβή, ότι είναι λιγότερα τα κρεβάτια, οι προσλήψεις. Κουβέντα, την οποία δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν οι πολίτες».

«Αντί να παραθέσω όλα τα στοιχεία, θα αρκεστώ στο να διαβάσω αυτό το οποίο είπε η καθηγήτρια εντατικολογίας και πνευμονολογίας κα Κοτανίδου» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Δεν την γνώριζα, την γνώρισα στα πλαίσια της τακτικής μας συνεργασίας. Είναι εξαιρετικά καταξιωμένη επιστήμων και γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα. Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε το μεσοδιάστημα από το πρώτο κύμα μέχρι σήμερα να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις ΜΕΘ».

«Από το τέλος του 1ου απαγορευτικού, στόχος ήταν η αποφυγή ενός μεγάλου, δρακόντειου lockdown. Έπρεπε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην προστασία τη δημόσιας υγείας και την στήριξη της οικονομίας. Επιλέξαμε τις τοπικές παρεμβάσεις», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως επισήμανε ακόμη, «όλοι [οι χώρες της ΕΕ] προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα. Δεν καταφέραμε δυστυχώς να συγκρατήσουμε τις δύσκολες εστίες του ιού ώστε να αποφύγουμε την εκθετική αύξηση που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

Αναφερόμενος στον τουρισμό και την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές του φθινοπώρου. Για 2 μήνες βλέπαμε μια λελογισμένη, ελεγχόμενη αύξηση κρουσμάτων. Η οποία δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού. Αν συνδεόταν θα έπρεπε να την είχαμε δει Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Η αντιπολίτευση μας ζητούσε τον Μάιο να ανοίξουμε τον τουρισμό και μας ρωτούσε γιατί δεν το κάναμε ακόμα. Ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα, με πολύ αυστηρή μεθοδολογία τεστ σε μέρος των εισερχομένων. Αν κάναμε τεστ PCR σε όλους, όπως ζητούσατε θα είχαμε το 10-20% του τουρισμού που είχαμε».

Σημειώνεται πως τη συζήτηση στη Βουλή για την έξαρση της πανδημίας άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά

«Να συζητήσουμε τι κάναμε σωστά και τι όχι. Δεν υπάρχει ένα βράδυ που να μην γυρίσω σπίτι μου και να μην σκεφτώ τι μπορούμε να κάνουμε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Και δεν δέχομαι να ακυρώνει κανείς αυτή την προσπάθεια. θα παρακαλούσα ειλικρινά μην μπείτε σήμερα στον πειρασμό κε Τσίπρα να επαναλάβετε τα στοιχεία με τους θανάτους. Μην το κάνετε. Μην παίξετε αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι πάνω στις πλάτες οικογενειών που έχασαν δικούς της ανθρώπους. Δεν θέλω να μιλάω με στατιστικές νεκρών, δεν θέλω να το κάνω. Μην με αναγκάσετε να μπούμε σε αυτή την μακάβρια σύγκρουση. Μην το κάνετε γιατί είναι προσβολή στη μνήμη των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά;

  • Να είχαμε βάλει καθολική χρήση μασκών νωρίτερα
  • Να περιορίσουμε τη διασκέδαση νωρίτερα.
  • Στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να κλείσουμε τη διασκέδαση νωρίτερα

Αλλά δεν είδα έναν από την αντιπολίτευση να το ζητάει. Γιατί το μονά ζυγά δικά μου είναι εύκολη τακτική. Στον τόπο μας συμβαίνει ένα παράδοξο. Δεν ενοχοποιείται ο κορονοϊος αλλά η κυβέρνηση. Γιατί αυτό ισχυρίζεστε όταν λέτε ότι το απαγορευτικό επέβαλε η κυβέρνηση…. Πάλι καλά που δεν κηρύξατε το νέο υγειονομικό αντιμνηνόνιο.

Πριν από μερικές ημέρες μίλησα στους Έλληνες έχοντας δίπλα μου τον κο Τσιόδρα. Ανέλυσα τις επιλογές μας, απάντησα σε ερωτήσεις και πιστεύω ότι αντιπροσωπεύουμε την εμπιστοσύνη απέναντι στους ειδικούς. Και διαχωρίζουμε τους ρόλους. Είναι ένας τρόπος πολιτικής λογοδοσίας».

Newsbeast

Σχολιάστε Ελεύθερα