Αποχώρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση αποχώρησαν από τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής καταγγέλλοντας την αιφνίδια κατάθεση τροπολογιών για τα εργασιακά από τη ΝΔ

vouli.jpg

Παρόλα αυτά η κατάθεση έγινε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, που παρέδωσε δύο τροπολογίες προκαλώντας την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την ολομέλεια και το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, που αρχικά είχαν μείνει στην αίθουσα.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου, εισήλθαν στην αίθουσα της Βουλής και ψήφισαν το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ, και η Ελληνική Λύση. Από την ψηφοφορία απείχαν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ 25.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για απαράδεκτη αντικοινοβουλευτική, αντιδημοκρατική διαδικασία και ζήτησε την άμεση απόσυρση των τροπολογιών, ενώ κάλεσε το προεδρείο της Βουλής να μην τις κάνει δεκτές.

«Ό,τι χειρότερο συνέβαινε τα τελευταία χρόνια είδαμε να επαναλαμβάνεται σήμερα και μάλιστα στην πρώτη στιγμή της θητείας αυτής της κυβέρνησης», ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε επίσης και ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Είναι κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό από την κυβέρνηση. Ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν γίνει αυτά. Τον ξεπεράσατε κάνοντας κακή αντιγραφή του. Εμείς δεν θα συμμετάσχουμε στην παραβίαση του κανονισμού» ανέφερε ο κ. Κεγκερόγλου.

Παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που τόνισε ότι «αν αυτή είναι η έννοια της αποφασιστικότητας και της κυβερνησιμότητας, για τις οποίες διατείνεται η κυβέρνηση της ΝΔ, τότε υπάρχει έλλειψη σεβασμού σε βασικούς θεσμούς».

«Δείχνει ότι δεν καταλάβαμε τίποτα για τα αίτια της κρίσης και τον θεσμικό εκτροχιασμό που ταλαιπωρεί 10 χρόνια τη χώρα. Κάνατε κακή αρχή δυστυχώς Πλήττετε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αφήστε τα μεγαλεπήβολα περί κυβερνησιμότητας και αποφασιστικότητας και προστατεύστε τους θεσμούς», ανέφερε.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλουπου έκανε λόγο «για απαράδεκτη, μεθοδευμένη συμπαιγνία κυβέρνησης και προεδρείου της Βουλής για να περάσουν αυτές οι άθλιες τροπολογίες».

Η αποχώρηση του ΚΚΕ από την βουλή

«Είναι πλήγμα για τον κοινοβουλευτισμό και τεράστιο ατόπημα της κυβέρνησης. Δεν συμμετέχουμε στο κοινοβουλευτικό αυτό πραξικόπημα», τόνισε ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

«Κάνετε ένα απαράδεκτο έγκλημα και εσείς όπως οι προηγούμενοι. Πρέπει να αποσύρετε τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και να κρατήσετε τα προσχήματα. Διαφορετικά δίνετε άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται» υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Το ΚΚΕ πριν την αποχώρηση διαμέσω του Νίκου Καραθανασόπουλου αποκάλυψε τη συμπαιγνία που στήθηκε από την κυβέρνηση και το προεδρείο της Bουλής, για να περάσουν αυτές οι άθλιες τροπολογίες.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί η συζήτηση στις 16.00 και μετά να ξεκινήσει η ψηφοφορία. Στη συνέχεια, η συζήτηση παρατάθηκε έως τις 18.00, υποτίθεται για να προλάβουν να μιλήσουν περισσότεροι βουλευτές. Τελικά, ένα τέταρτο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης κατέθεσε αυτές τις δύο τροπολογίες.

Σχολιάστε Ελεύθερα