Αμαζόνιος: Φωτιά στον «πνεύμονα» του πλανήτη

«Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Η Αμαζονία, ο πνεύμονας του πλανήτη μας που παράγει το 20% του οξυγόνου μας, είναι στις φλόγες. Πρόκειται για διεθνή κρίση. Μέλη της G7, ραντεβού για να συζητήσουμε αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση», έγραψε στο Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας την παγκόσμια αγωνία για την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που ήδη έχει συντελεστεί και εξελίσσεται στην Βραζιλία.

φωτιά

Σε αυτό δεν έχει κάποιο άδικο, αφού το Τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δάση του πλανήτη και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων λόγω του ποσοστού απορρόφησης του άνθρακα από τα φυτά στο έδαφος και τα ύδατα του δάσους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο τον χρόνο. Όμως δεν είναι μόνο η φωτιά αφού εδώ και δεκαετίες γίνεται παράνομη υλοτομία απειλώντας την ασύλληπτη ποικιλία ειδών βλάστησης.

Οι πυρκαγιές στο βραζιλιάνικο κομμάτι της ζούγκλας του Αμαζονίου έχουν ξεπεράσει φέτος κάθε ρεκόρ ενώ το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) έκανε λόγο για περίπου 2.500 νέες εστίες φωτιάς μέσα σε διάστημα 48 ωρών.

Στη σύνοδο κορυφής του Μπιαρίτς, το Σαββατοκύριακο, η φωτιά στον Αμαζόνιο αναμένεται να απασχολήσει τους ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.  Ο Μακρόν είπε ότι θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει τους ηγέτες για να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για την προστασία του τροπικού δάσους και να αναπτυχθούν μηχανισμοί που θα αποτρέπουν τις πυρκαγιές.

Στο Twitter, η παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα εκφράζει εδώ και μέρες τον αποτροπιασμό και την αγωνία της ενώ και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την βαθιά ανησυχία του για τις πυρκαγιές και τις καταστροφικές συνέπειές τους στο περιβάλλον – και κατ’ επέκταση στον άνθρωπο.

Οι ινδιάνοι κατηγορούν τον Μπολσονάρο

Ο ινδιάνος αρχηγός Ραόνι Μετουκτίρε κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπολσονάρο πως θέλει να καταστρέψει το τροπικό δάσος στον Αμαζόνιο και ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την απομάκρυνσή του από την εξουσία το συντομότερο δυνατό.

Εντωμεταξύ ο Ζαΐχ Μπολσονάρο δήλωσε την Παρασκευή ότι θα στείλει ομοσπονδιακά στρατεύματα με τον κατάλληλο εξοπλισμό για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος στον Αμαζόνιο, ρίχνοντας την ευθύνη για την εκτόξευση του αριθμού των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν φέτος στις πέρα του φυσιολογικού ξηρές καιρικές συνθήκες.

Σε ένα σύντομης διάρκειας τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο ακροδεξιός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «πρόσχημα για πιθανές διεθνείς κυρώσεις», δηλώνοντας βέβαιος ότι «τα κράτη» θα υπερασπιστούν τη Βραζιλία στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

«Δασικές πυρκαγιές υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα πρόσχημα για πιθανές διεθνείς κυρώσεις», επισήμανε ο αρχηγός του βραζιλιάνικου κράτους.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη επίγνωση της κατάστασης και θα καταπολεμήσει το «περιβαλλοντικό έγκλημα» με τον ίδιο τρόπο που πολεμά την κοινή εγκληματικότητα. Ωστόσο, τόνισε, ότι η διασπορά «ψευδών πληροφοριών» για την κατάσταση που επικρατεί στην βόρεια Βραζιλία «δεν βοηθά στην επίλυσή της».

Ο φίλος Τραμπ θέλει να βοηθήσει

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι προσέφερε στον Βραζιλιάνο ομόλογό του Ζαΐχ Μπολσονάρο τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην καταστολή των πυρκαγιών που κατακαίνε το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

«Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρο», είπε με ανάρτησή του στο twitter ο Τραμπ, επισημαίνοντας τις καλές σχέσεις των δύο χωρών. «Του δήλωσα ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε!», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το δάσος του Αµαζονίου είναι, µε τα περίπου 400 δισ. δέντρα του, το µεγαλύτερο τροπικό δάσος παγκοσµίως

∆ορυφορικές εικόνες που είδαν πρόσφατα το φως της δηµοσιότητας, εικόνες προερχόµενες µάλιστα όχι από κάποιον ξένο ή ανεξάρτητο φορέα αλλά από το ίδιο το κρατικό ερευνητικό ινστιτούτο INPE της Βραζιλίας, φανερώνουν ότι οι αποψιλωµένες εκτάσεις στο δάσος του Αµαζονίου έχουν πολλαπλασιαστεί από τις αρχές του 2019, από τη στιγµή δηλαδή που ανέλαβε την προεδρία της χώρας ο Μπολσονάρο και έπειτα. Ο ρυθµός της αποψίλωσης φαίνεται να έχει, µάλιστα, αυξηθεί κατακόρυφα ειδικά από τον µήνα Μάιο και µετά, µε το βρετανικό δίκτυο BBC να υποστηρίζει χαρακτηριστικά, επικαλούµενο τα στοιχεία από τις δορυφορικές εικόνες, ότι «κάθε λεπτό ισοπεδώνεται στον Αµαζόνιο και µια έκταση αντίστοιχη µε εκείνη ενός γηπέδου ποδοσφαίρου», και την εφηµερίδα «Guardian» να ανεβάζει το µέγεθος της καταστροφής σε «δύο γήπεδα ποδοσφαίρου ανά λεπτό» αναλύοντας τα στοιχεία ειδικά για τον Μάιο του 2019. «Είµαι πεπεισµένος ότι τα στοιχεία είναι ψευδή» δηλώνει από την πλευρά του ο Μπολσονάρο, αποκηρύσσοντας ως αναληθές ό,τι θα µπορούσε να στραφεί εναντίον του.

Μπολσονάρο: «Ο Αµαζόνιος ανήκει στη Βραζιλία. Οι ευρωπαϊκές χώρες ας κοιτάξουν τη δουλειά τους» 

Αµαζόνιος: Ο «πνεύμονας» της Γης πεθαίνει µε τις ευλογίες του Μπολσονάρο

Σύµφωνα πάντως µε το µη κυβερνητικό ερευνητικό κέντρο Imazon, που έχει την έδρα του στην πόλη Μπελέµ στη βόρεια Βραζιλία, το µέγεθος της αποψίλωσης στον Αµαζόνιο τους πρώτους µήνες του 2019 ήταν αυξηµένο κατά περισσότερο από 50% σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η εκτίµηση είναι, µάλιστα, ότι οι ρυθµοί της αποψίλωσης πρόκειται να ενταθούν το προσεχές διάστηµα, καθώς η περίοδος των βροχών ολοκληρώνεται δίνοντας τη θέση της σε περισσότερο ξηρές ηµέρες. Εκµετάλλευση Οσο για την αποψίλωση, λαµβάνει χώρα µε διαφόρους τρόπους. Με µπουλντόζες που ρίχνουν τα δέντρα, µε… αλυσίδες δεµένες σε οχήµατα που λειτουργούν σαν πριόνι σαρώνοντας ό,τι βρουν στο πέρασµά τους, αλλά και µε εµπρησµούς. Η ξυλεία που κόβεται, συνήθως πωλείται ή καίγεται, ενώ οι εκτάσεις που έχουν «καθαριστεί» προορίζονται κατά κύριο λόγο για βοσκοτόπια αλλά και εργασίες εξόρυξης µεταλλευµάτων. Ενώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων πιέζουν εδώ και δεκαετίες ζητώντας να ανοίξει ο δρόµος για την εκµετάλλευση µεγαλύτερων εκτάσεων του Αµαζονίου. Απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο, ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που αντιδρούν εντός των συνόρων της Βραζιλίας, αλλά και διεθνώς, επικαλούµενοι κυρίως περιβαλλοντικούς λόγους.

Σχολιάστε Ελεύθερα