Δημ. Παπαδημούλης: Θα υπερασπιστούμε όσα κατέκτησε η χώρα στα χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την ήττα του, με εφαλτήριο το 32%, θα κάνει ό,τι χρειαστεί, διαμορφώνοντας ένα ευρύτερο αντιπολιτευτικό, προοδευτικό πολιτικό μέτωπο, βάζοντας φρένο σε πολιτικές με ισχυρό αντικοινωνικό και ταξικό πρόσημο.

Δεν πρέπει να μιλάμε πια για “κλιματική αλλαγή”, αλλά για “κλιματική κρίση”. Έχω καταθέσει πρόταση να συζητηθεί το θέμα του Αμαζονίου στην πρώτη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου

Συνέντευξη σε ραδιόφωνο (Στο Κόκκινο) και τηλεόραση (ΑΝΤ1)

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα στον ρ/σ Στο Κόκκινο (Στάθης Σχινάς) αλλά και στην τηλεόραση του ANT1 (Νίκος Ρογκάκος, Παναγιώτης Στάθης, Αλεξάνδρα Καϋμένου), όπου συμμετείχε σε πάνελ.
Απαντώντας σε μια σειρά από ερωτήματα για ευρωπαϊκά και εθνικά μας θέματα, για την κλιματική κρίση κι την καταστροφή στον Αμαζόνιο, καθώς και για την επόμενη ημέρα και τη διεύρυνση στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής:

Για την κλιματική κρίση

«Η ευρωπαϊκή κινητικότητα που υπάρχει για την καταστροφή στον Αμαζόνιο, είναι θετική, αλλά δεν αρκεί.

Γι’ αυτό και παίρνουμε πρωτοβουλίες: Ήδη εδώ και ένα μήνα, κατέθεσα πρόταση προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της ραγδαίας καταστροφής στον Αμαζόνιο, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο. Και ελπίζω να υποστηριχθεί όχι μόν από την Ευρωομάδα της Αριστεράς, αλλά και από άλλες πολιτικές ομάδες.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης Μπολσονάρου για την καταστροφή του Αμαζονίου. Πριν τις μεγάλες πυρκαγιές, είχαμε μια επιτάχυνση της αποψίλωσης των δασών με ρυθμούς της τάξης 50—60%, που σημαίνει αν όχι ενθάρρυνση τουλάχιστον ανοχή από την διοίκηση Μπολσονάρου. Νομίζω ότι η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα, πρέπει να χρησιμοποιήσουν περισσότερα και σκληρότερα εργαλεία πίεσης. Ανάμεσα σε αυτά και το μπλοκάρισμα, ή τουλάχιστον το πάγωμα της συμφωνίας Mercosur, που έστι κι αλλιώς την επικρίνει η ευρωομάδα της Αριστεράς και ένα προοδευτικό φάσμα Ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τις επόμενες μέρες και ώρες η κλιμάκωση αυτή πρέπει να ενταθεί. Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουμε και μια ερώτηση προς την Κομισιόν, ως ένα πρόσθετο μέτρο πίεσης, προκειμένου και η Κομισιόν να βάλει στην ατζέντα της το πάγωμα της Συμφωνίας Mercosur.

Είναι λάθος να χρησιμοποιούμε τον όρο κλιματική αλλαγή, μετά από όσα γίνονται στην Ανταρκτική, τον Αμαζόνιο και την Ευρωπη, πρέπει να μιλάμε για κλιματική κρίση».

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Τα σημάδια της αβεβαιότητας, με το άτακτο Brexit ως κίνδυνο, την ιταλική κρίση, η ορατή πιθανότητα να περάσει σε ύφεση η γερμανική οικονομία, αλλά και η επί θύραις πιθανότητα κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, δεν μπορεί κανείς να τα προσπεράσει εύκολα.

Η Ελλάδα, τα χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα, κατάφερε όχι μόνο να βγει από τα μνημόνια, αλλά να πετύχει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2% – ψηλότερο από τον μ.ο. της Ευρωζώνης, σημαντική μείωση της ανεργίας, εξασφάλιση μαξιλαριού ρευστότητας 37 δις και σημαντική ελάφρυνση του χρέους κ.λπ., αλλά δεν έχει μπει και σε κανέναν “αυτόματο πιλότο”. Νομίζω ότι μέσα σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αναμετρηθεί με τις ίδιες τις δεσμεύσεις της. Υποσχέθηκε διπλασιασμό των ρυθμών ανάπτυξης – από το 2 στο 4% και ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων άμεσης εφαρμογής, που το Γεν. Λογιστήριο του κράτους το υπολογίζει στα 6 δις, αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό του 2020.

Προβλέπω, ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τηρηθεί η δέσμευση πως δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο ούτε κατά ένα ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, και εκτιμώ ότι θα μετατεθούν χρονικά στις καλένδες, διάφορες φοροελαφρύνσεις που είχαν εξαγγελθεί. Είναι σίγουρο ότι θα υλοποιήσουν την φοροελάφρυνση για τις επιχειρήσεις. Αυτά που αφορούν όμως τους πολλούς και τους αδύναμους, νομίζω ότι θα μετατεθούν στο απώτερο μέλλον. Ζήσε Μάη μου δηλαδή…»

«Η κυβέρνηση Τσίπρα, αξιοποιώντας ένα μικρό ποσοστό από το μαξιλάρι των 37 δις, άνοιξε ένα δρόμο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3.5% στο 2.5%, χωρίς να παραβιάζουμε τις δεσμεύσεις. Περιμένουμε να δούμε, α) πώς θα υλοποιήσει ο Μητσοτάκης αυτά που έχει δεσμευθεί και β) αν θα επιδιώξει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Στον Μακρόν δεν το έθεσε αυτό το ζήτημα, με βάση όσα γνωρίζουμε. Σε λίγες μέρες θα δούμε αν θα το θέσει στην Μέρκελ και τι ψάρια θα πιάσει.

Σε ό,τι μας αφορά, εμείς θα υπερασπιστούμε όσα κατέκτησε η χώρα με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού στα χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα και θα αντιταχθούμε σε όσες επιλογές δυσκολεύουν τα πράγματα. Για παράδειγμα: Το γεγονός ότι αποφάσισε ο Μητσοτάκης να καταργήσει τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ που είχε ψηφίσει η Βουλή επί ΣΥΡΙΖΑ, να δώσει μπόνους 200-250 εκατομμύρια ευρώ, στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αυτό θα οδηγήσει κατά τη γνώμη μου, στην αθέτηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Από την άλλη, η αντιπολίτευσή μας είναι δυναμική, σκληρή όπου χρειάζεται, αλλά και υπεύθυνη, όπου θα βλέπουμε μια στροφή για την υιοθέτηση πολιτικών που εμείς καθιερώσαμε ή που ανοίξαμε το δρόμο, θα είμαστε θετικοί – όπως καλωσορίσαμε την κωλοτούμπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, επικρίνοντάς τους παράλληλα για τα άθλια προεκλογικά τους ψεύδη πατριδοκαπηλίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την ήττα του στις εθνικές εκλογές, με εφαλτήριο το 32%, θα κάνει ό,τι χρειαστεί παίρνοντας πρωτοβουλίες και για τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου αντιπολιτευτικού, προοδευτικού πολιτικού μετώπου, να βάλει φρένο σε αρνητικές επιλογές με ισχυρό αντικοινωνικό και ταξικό πρόσημο».

Σχολιάστε Ελεύθερα