Σε «πορτοκαλί συναγερμό» ο στρατός της Βενεζουέλας

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ της Βενεζουέλας και της Κολομβίας με τον πρόεδρο Νικολά Μαδούρο να κατηγορεί την κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε ότι χρησιμοποιεί την ανακοίνωση της αντάρτικης οργάνωσης «FARC» για να αρχίσει «στρατιωτική σύγκρουση» με τη χώρα του.

Ο Ιβάν Μάρκες, ο δεύτερος στην ιεραρχία των FARC, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η ένοπλη κολομβιανή οργάνωση (είχε αναστείλει τη δράση της) ξαναπαίρνει τα όπλα. Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει επιχειρήσεις εναντίον των πρώην διοικητών της ανταρτικής οργάνωσης.

Στην εξίσωση μπήκε και η Βενεζουέλα.

Η κολομβιανή κυβέρνηση, υπό τον Ιβάν Ντούκε, υποστηρίζει ότι οι Μάρκες και Σάντριτς κρύβονται στη Βενεζουέλα.

Ο Νικολά Μαδούρο με τη σειρά του ισχυρίζεται πως ο Κολομβιανός ηγέτης κατηγορεί τη Βενεζουέλα για να «ελιχθεί» και να αρχίσει «στρατιωτική σύγκρουση» εναντίον της.

«Όχι μόνο η κυβέρνηση της Κολομβίας έχει εμπλακεί σε έναν πόλεμο που επιδεινώνεται, αλλά χρησιμοποιεί αβάσιμες κατηγορίες για να επιτεθεί στη Βενεζουέλα και να πυροδοτήσει στρατιωτική σύγκρουση με τη χώρα μας», είπε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια στρατιωτικής τελετής στο Καράκας.

Οι σχέσεις ανάμεσα στον σοσιαλιστή πρόεδρο της Βενεζουέλας και τον δεξιό ομόλογό του της Κολομβίας βρίσκονταν σε ολέθρια κατάσταση με τον Μαδούρο να ανακοινώνει ότι θέτει σε «πορτοκαλί συναγερμό» τις στρατιωτικές μονάδες που είναι ανεπτυγμένες κατά μήκος των συνόρων 2.200 χιλιομέτρων των δύο Κρατών, «μπροστά στην απειλή επίθεσης της Κολομβίας εναντίον της Βενεζουέλας».

Ακόμη, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είπε ότι θα διεξαχθούν στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή των συνόρων από τη 10η ως την 28η Σεπτεμβρίου.

Να θυμίσουμε ότι ο Ντούκε έχει αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, τον Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο ενώ δεν χάνει ευκαιρία όπου βρεθεί και όπου σταθεί να αξιώνει την αποχώρηση από την εξουσία του Μαδούρο.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχολιάστε Ελεύθερα