Απόπειρα κατά του ηγέτη του κόμματος FARC δηλώνουν ότι απέτρεψαν οι αρχές

Απόπειρα κατά της ζωής του Ροδρίγο Λονδόνιο, άλλοτε ηγέτη της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), γνωστού επίσης με το πολεμικό όνομα «Τιμοσένκο», απέτρεψε η αστυνομία της Κολομβίας, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της.

Ο στρατηγός Όσκαρ Ατεορτούα δήλωσε ότι οι άνδρες του σκότωσαν δύο υπόπτους που επρόκειτο να διαπράξουν επίθεση εναντίον του «Τιμοσένκο», κατά διαταγή των επικεφαλής αποστατών των FARC, που αποφάσισαν να ξαναπάρουν τα όπλα πέρυσι.

«Απετράπη τρομοκρατική ενέργεια με σκοπό να δολοφονηθεί ο Ροδρίγο Λονδόνιο Ετσέβερι, πρόεδρος του πολιτικού κόμματος FARC», είπε ο στρατηγός Ατεορτούα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην πόλη Αρμένια.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Κολομβίας διευκρίνισε ότι για την απόπειρα κατά της ζωής του Λονδόνιο έδωσε στοιχεία ένας πληροφοριοδότης των αρχών.

Ο Λονδόνιο, επικεφαλής των FARC όταν υπεγράφη η συμφωνία ειρήνης με την προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, τον Νοέμβριο του 2016, είναι πλέον πρόεδρος του πολιτικού κόμματος Επαναστατική Εναλλακτική Κοινή Δύναμη, που διατήρησε το ίδιο ακρώνυμο στα ισπανικά.

Δυνάμει της συμφωνίας ειρήνης, το κόμμα FARC έχει εξασφαλισμένες πέντε έδρες στη Γερουσία και άλλες πέντε στη Βουλή για δύο κοινοβουλευτικές περιόδους, ως το 2026.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας ανέφερε πως οι δύο άνδρες στους οποίους είχε ανατεθεί να διαπράξουν τον φόνο, σκοτώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, σε δρόμο που συνδέει τις περιφέρειες Κιντίο και Βάγιε δελ Κάουκα, όπου τους εντόπισαν στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Ατεορτούα, οι δύο άνδρες σκοτώθηκαν σε περιοχή όπου τις τελευταίες μέρες περιόδευε ο Λονδόνιο.

Κατά την ίδια πηγή, οι φερόμενοι ως δράστες έλαβαν οδηγίες στη Βενεζουέλα από τον Ιβάν Μάρκες και τον Ερνάν Νταρίο Βελάσκες, ή «Ελ Πάισα», δύο πρώην διοικητές μονάδων των FARC που ανακοίνωσαν τον Αύγουστο πως ξαναπαίρνουν τα όπλα, διότι πιστεύουν ότι η συμφωνία ειρήνης αποτελεί κενό γράμμα.

Ο ένας από τους φερόμενους ως δράστες της επίθεσης, τον οποίο σκότωσαν αστυνομικοί, ανήκε στο παρελθόν σε ειδική μονάδα προστασίας υψηλόβαθμων αξιωματούχων και ηγετών των πρώην ανταρτών, που το τρέχον διάστημα συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της Κολομβίας.

Ούτε ο Ροδρίγο Λονδόνιο, ούτε το κόμμα FARC έχουν αντιδράσει μέχρι στιγμής στις πληροφορίες για την απόπειρα.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχολιάστε Ελεύθερα