Εξηγήσεις ζητά η Κομισιόν για τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο

Επιφυλακτική στάση κρατά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να τοποθετήσει πλωτά φράγματα στο Αιγαίο προκειμένου να αναχαιτήσεις τις ροές από την Τουρκία, ενώ το Βερολίνο αρνήθηκε να σχολιάσει τον ελληνικό σχεδιασμό.

«Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια της κυβέρνησης από τον Τύπο. Θα έρθουμε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τι σχεδιάζουν και ποιοι είναι οι στόχοι της εγκατάστασης ενός φράγματος», απάντησε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια καθιερωμένης ενημέρωσης την Πέμπτη για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η Επιτροπή θα διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου», προσέθεσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο να κάνουμε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση για το θέμα, καθώς δεν έχουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου».

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι γενικά τα φυσικά φράγματα δεν αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, όμως έσπευσε να υπογραμμίσει ότι αυτά «δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στην αναζήτηση ασύλου που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι πρωτίστως αρμοδιότητα των κρατών – μελών, όμως οι γενικές αρχές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας εξακολουθούν να ισχύουν όπως ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, η αναλογικότητα όπως και όλα τα δικαιώματα και η νομοθεσία που υπάγονται στο νόμο για το άσυλο».

Παράλληλα υπενθύμισε ότι μπορεί η Επιτροπή να μην μπορεί να πάρει θέση πάνω στη μορφή του φυσικού εμποδίου, όμως πάντα αξιολογεί την αποτελεσματική πρόσβαση στο άσυλο.

CNN

Σχολιάστε Ελεύθερα