Έφυγε από τη ζωή ο Νάνος Βαλαωρίτης

Ένας σημαντικός άνθρωπος του πολιτισμού έφυγε από τη ζωή σήμερα 13 Σεπτεμβρίου του 2019 σε ηλικία 98 ετών. Ο Νάνος ή Ιωάννης Βαλαωρίτης ήταν ο δισέγγονος του εξίσου μεγάλου ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Ο βίος του

Ο Βαλαωρίτης γεννήθηκε στην Λωζάννη στις 5 Ιουλίου του 1921, στην Ελβετία και ήταν γιος του Διπλωμάτη Κωνσταντίνου Βαλαωρίτη, γιου του Ιωάννη Α. Βαλαωρίτη.Από νέος (18 ετών) άρχισε να δημοσιεύει στα Νέα Γράμματα (1939). Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής και μάλιστα το 1944 δραπετεύει απ’ την Ελλάδα μέσω του Αιγαίου στην Τουρκία και από εκεί στη Μέση Ανατολή και τελικά στην Αίγυπτο όπου συναντάει τον Σεφέρη ο οποίος υπηρετούσε την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση ως γραμματέας της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο. Ο Σεφέρης προτρέπει τον Βαλαωρίτη να ταξιδεύσει στο Λονδίνο για να βοηθήσει στην ανάπτυξη λογοτεχνικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας.

Εκεί συναντά τους Τ.Σ. Έλιοτ, Γ.Χ. Όντεν, Ντύλαν Τόμας και εργάζεται για τον Λούις ΜακΝις στο BBC. Εκτός από τη μελέτη της αγγλικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, κάνει και μεταφράσεις (στα αγγλικά) Ελλήνων μοντερνιστών ποιητών, μεταξύ των οποίων του Ελύτη και του Εμπειρίκου. Το 1947 εκδίδει την Τιμωρία των Μάγων, την πρώτη του ποιητική συλλογή, στο Λονδίνο. Από το 1954 μέχρι το 1960 συμμετέχει στην ομάδα των σουρεαλιστών του Παρισιού. Στο Παρίσι το 1960 γνώρισε την μελλοντική σύζυγό του, την Αμερικανίδα Μαρί Γουίλσον (1922-2017). Εκείνο το έτος επιστρέφει στην Ελλάδα, και ανάμεσα στο 1963 και 1967 είναι ο εκδότης και διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού Πάλι. Όταν η χούντα έρχεται στην εξουσία το 1967, νιώθει πως δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αυτοεξοριστεί.

Έτσι το 1968 ταξιδεύει στις ΗΠΑ όπου και διδάσκει συγκριτική λογοτεχνία και δημιουργικό γράψιμο στο πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, μια θέση που κράτησε για 25 χρόνια. Το 1983 βραβεύτηκε με το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του Μερικές γυναίκες (ενώ είχε αρνηθεί ανάλογη βράβευση το 1958). Το 1976 είχε επίσης αρνηθεί την πρόταση να γίνει αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών). Το Δεκέμβριο του 2009 του απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.

Πολιτικά ο Βαλαωρίτης τάχτηκε στο κόμμα των οικολόγων Πράσινων τα τελευταία χρόνια. Το 2009 όμως άφησε να εννοηθεί ότι στηρίζει ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αργότερα διέψευσε ο ίδιος με επίσημες δηλώσεις του. Το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων τελικά ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2015, την συνεργασία του με τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, με τη συμμετοχή μελών του στα ψηφοδέλτια των τελευταίων.

Θεατρικά του έργα έχουν παιχτεί σε Παρίσι, Σπολέτο, Ώρχους και Αθήνα. Είχε συνεργαστεί με τα λογοτεχνικά περιοδικά Τετράδιο, Σήμα, Horizon, New Writing και Daylight.

Σχολιάστε Ελεύθερα