Ετοιμάζουν πλωτό φράγμα κατά προσφύγων στο Αιγαίο

Ερωτήματα προκαλεί η προκήρυξη από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαγωνισμού πέντε ημερών για έργο 500.000 ευρώ, με στόχο την κατασκευή πλωτού φράγματος στο Αιγαίο κατά των προσφύγων και μεταναστών.

Την κατασκευή ενός πλωτού φράγματος, μήκους σχεδόν τριών χιλιομέτρων, ανάμεσα στη Λέσβο και την Τουρκία, ετοιμάζει η κυβέρνηση ως ένα ακόμη επιθετικό μέτρο κατά των προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Το υπουργείο Άμυνας προκήρυξε διαγωνισμό-εξπρές, καλώντας εταιρείες του ιδιωτικού τομέα για να καταθέσουν προτάσεις για την κατασκευή πλωτού φράχτη εντός τριών μηνών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε σήμερα, όμως δεν έχει γίνει γνωστή η εταιρεία που αναλαμβάνει το έργο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο το πλωτό φράγμα θα έχει ύψος 50 εκατοστών πάνω από το νερό, μήκος 2,7 χιλιομέτρων, ενώ θα έχει εγκατεστημένους δυνατούς φακούς. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας το κόστος του έργου αγγίζει τα 500.000 ευρώ.

Στην περιγραφή αναφέρεται ότι το πλωτό φράγμα «πρέπει να κατασκευαστεί με μη στρατιωτικές προδιαγραφές και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να πραγματοποιούνται αποστολές διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης».

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Associated Press, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας «η διαδικασία της υπογραφής συμβολαίου θα εκτελεστεί από το υπουργείο, όμως δεν είναι για στρατιωτική χρήση. Η διαδικασία αυτή έχει ομοιότητες με τους διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται π.χ. για την παροχή εξοπλισμού για τα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών».

Ο αξιωματούχος θέλησε να μιλήσει υπό το καθεστώς ανωνυμίας, καθώς εκκρεμούν οι ανακοινώσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

Ερωτήματα, πάντως, προκαλούν οι τελευταίοι χειρισμοί της κυβέρνησης πάνω στο προσφυγικό ζήτημα, καθώς η προκήρυξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού περιβάλλεται από απόλυτη μυστικότητα, ενώ και οι προδιαγραφές του έργου (σ.σ. ένας φράχτης μικρότερος από 3 χλμ για μία τεράστια θαλάσσια περιοχή) προκαλούν εντύπωση.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχολιάστε Ελεύθερα