Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάπα Φραγκίσκο

Με τον Πάπα Φραγκίσκο συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τον ευχαρίστησε από καρδιάς για την στήριξή του στην Ελλάδα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση με ανθρωπισμό. Η συνάντηση είχε διάρκεια μια ώρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ποντίφικα για τις προσπάθειές του να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη για την ανάγκη αντιμετώπισης της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης με ανθρωπισμό, για τη στήριξη της Ελλάδας με την επίσκεψή του στη Λέσβο τις δύσκολες εκείνες στιγμές, καθώς και για τα θερμά του λόγια προς τον ελληνικό λαό, αλλά και προς το πρόσωπό του.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επίσης εξέφρασε τη σταθερή στήριξη του στον ελληνικό λαό και την στάση που επιδεικνύει καθημερινά, ενώ για άλλη μια φορά συνεχάρη τον πρώην πρωθυπουργό για τις προσπάθειές του. Επανέλαβε δε ότι του έχουν μείνει χαραγμένα βαθιά στη μνήμη και στη ψυχή όσα είδε στη Λέσβο, αλλά και η φράση του Αλέξη Τσίπρας που συχνά μνημονεύει ότι “τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο σημαντικά από οποιεσδήποτε συμφωνίες”.

O Πάπας συναντήθηκε για τέταρτη φορά σε πέντε χρόνια με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όμως έχει πάει τις σχέσεις του με τον Πάπα και την Καθολική Εκκλησία σε άλλο επίπεδο! Η πρώτη τους συνάντηση έγινε το 2014 και είχε ξεπεράσει τα 35 λεπτά της ώρας! Και να φανταστεί κανείς ότι ο Α. Τσίπρας βρισκόταν τότε στην αντιπολίτευση.

Ο Πάπας και ο Α. Τσίπρας συναντήθηκαν όμως και στη Λέσβο το 2016 όταν ο Μπεργκόλιο έδειξε έμπρακτα την ευαισθησία του για το μεταναστευτικό και αποφάσισε να δώσει στον κόσμο ένα μήνυμα στήριξης της Ελλάδας και των μεταναστών. Με αφορμή λοιπόν εκείνη την συνάντηση ο Πάπας έκανε στον Τσίπρα δώρο μια γραπτή αφιέρωση τους στίχους του Βιργίλιου από την Αινειάδα.

Αυτό έχει μια ιστορική σημασία αφού ο Αινείας είχε λάβει μέρος στον Τρωικο πόλεμο ως σύμμαχος των Τρώων, στη πλευρά του Έκτορα. Μετά όμως την άλωση και τη λεηλασία της Τροίας, σύμφωνα με τη μεταγενέστερη Ρωμαϊκή μυθολογία, έφυγε από τη Τροία και μέσα από πολλές περιπέτειες οι απόγονοί του ίδρυσαν τη Ρώμη. Είναι ένας από τους μύθους που συνδέει ιστορικά την αρχαία Ελλάδα με την μετέπειτα Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και προφανώς την σημερινή Ιταλία.

Ο Αινείας κατά τη διάρκεια της πορείας του προς τη Ρώμη ξεβράστηκε αυτός μαζί με τους συντρόφους του από μια καταιγίδα στη Καρχηδόνα. Εκεί πάντα σύμφωνα με τον μύθο παρηγόρησε τους συντρόφους του με την φράση :Durate, et vosmet rebus servate secundis, που σημαίνει «Εγκαρτερειτε και κοιτατε εμπρος: καλυτερες μας περιμενουν μερες» (Βιργίλιος,Αινειαδα Βιβλιο 1, Στιχος 200).

Οι στίχοι αυτοί γράφτηκαν από τον Πάπα σε μια ιδιόχειρη κάρτα και δόθηκαν ως δώρο στον Αλέξη Τσίπρα, αφού βέβαια ο Ποντίφικας εξιστόρησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την παραπάνω ιστορία. Όταν του έδωσε την κάρτα του είπε χαρακτηριστικά:

Κράτα το να το θυμάσαι. Τα λόγια αυτά αντιστοιχούν σε αυτό που εσυ τώρα βιώνεις και για αυτό πρέπει να συνεχίσεις να μάχεσαι…

Σίγουρα στο μέλλον θα γίνουν και άλλες συναντήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας, το σίγουρο όμως είναι ότι οι σχέσεις τους είναι κάτι παραπάνω από πολύ καλές! Ο Πάπας πολύ σπάνια αναφέρεται σε πολιτικούς, στην περίπτωση όμως του Αλέξη Τσίπρα έχει αναφερθεί και με το παραπάνω, στηρίζοντας και την πρόταση για νόμπελ ειρήνης. Ας θυμηθούμε μέσα από ένα βίντεο τι είχε πει ο Ποντίφικας για τον Αλέξη Τσίπρα όταν ήταν πρωθυπουργός.

Σχολιάστε Ελεύθερα