Lockdown: Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε γενικό lockdown, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Μια ανακοίνωση που αναμενόταν με βάση τα δεδομένα

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού με τη συνδρομή του Δημήτρη Τσιόδρα

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός:

“Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν τέτοια μέτρα όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας” είπε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του.

Από το πρωί λοιπόν του Σαββάτου στις 6 π.μ. και για τρεις εβδομάδες, δηλαδή μέχρι της 30 Νοεμβρίου ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

 • Ενεργοποιούνται τα SMS
 • Ανοιχτά σούπερ μάρκετ, η διανομή έτοιμου φαγητού, οι δομές υγείας και τα φαρμακεία
 • Τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής θα παραμείνουν ανοιχτά
 • Κλειστά τα γυμνάσια και τα λύκεια
 • Καθολική χρήση μάσκας σε όλες τις μετακινήσεις

Ο πρωθυπουργός, αφού διαπίστωσε ότι τα νέα μέτρα είναι αναγκαία βάσει των επιστημονικών δεδομένων, ανέφερε πως ακολουθεί τις συστάσεις της Επιτροπής για να “πνίξουμε”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, το δεύτερο κύμα της πανδημίας και να επιτρέψουμε στους ευατούς μας “έναν σχετικά πιο κανονικό Δεκέμβριο”, με αυξημένους κανονισμούς μεν αλλά με ανοιχτή την αγορά.

“Τα επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα. Έχουμε πάρει την απόφαση από το πρωί του Σαββάτου στις 6 να ξαναμπούμε σε οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τόνισε πως αφενός στόχος είναι να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές και αφετέρου να δουλέψει η αγορά τον Δεκέμβριο. Σημείωσε δε πως η χώρα, που έχει το “μαξιλάρι” των 37 δισ., μπορεί να στηρίξει αυτή τη στιγμή ένα δεύτερο lockdown. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως “η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες μας υποχρεώνει να πάρουμε αυτά τα μέτρα αυτή τη στιγμή”, παρότι δεν είδαμε το αποτέλεσμα των προηγούμενων μέτρων που είχαν ανακοινωθεί πριν από λίγες ημέρες.

Προκειμένου όμως να εξομαλύνει τις οικονομικές συνέπειες των μέτρων ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και τα παρακάτω έκτακτα οικονομικά μέτρα

 • Για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή για τον μήνα Νοέμβριο – Ενίσχυση 800 ευρώ αντί για 534, πέραν του δώρου Χριστουγέννων
 • Επεκτείνονται δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν μέχρι τον Δεκέμβριο
 • Ενίσχυση 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνιους ανέργους που είναι περί των 130.000 σε όλη τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως “η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα αλλά η κριτική θα ήθελα να αφορά τις πολιτικές μας αποφάσεις και όχι τα επιστημονικά δεδομένα”. “Είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε, ελπίζω πως μέσα στο ’21 τα νέα περί εμβολίων θα είναι τόσο καλά που θα τελειώσουμε με την πανδημία”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα τα μέτρα έχουν ως εξής:

 • Σε ότι αφορά Σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνοι, αρτοζαχαροπλαστεία, μανάβικα, παραμένουν ανοιχτά αλλά με περιορισμό στον αριθμό των πελατών. Η λειτουργία τους θα είναι έως τις 20:30, ενώ θα διευκρινιστεί τι θα γίνει με το Σαββατοκύριακο.
 • Τα Φαρμακεία θα παραμείνουν ανοιχτά, με περιορισμό στον αριθμό των εισερχομένων
 • Τα καταστήματα της εστίασης (Καφετέριες, εστιατόρια κ.τ.λ) θα μπορούν να λειτουργούν μόνο μέσω delivery
 • Οι χώροι λατρείας (εκκλησίες κτλ) θα είναι ανοιχτοί, με τις λειτουργίες να πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ θα επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα
 • Τα σχολεία (Γυμνάσια, λύκεια) καθώς και τα φροντιστήρια θα παραμείνουν κλειστά, ενώ τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα μείνουν ανοιχτά
 • Στις μεταφορές προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα)
 • Απαγορευτικό θα ισχύει σε καθημερινή βάση για την κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο τις ώρες που επιτρέπεται με γραπτό μήνυμα στο 13033 και για συγκεκριμένους λόγους

Για τις μετακινήσεις με μήνυμα ισχύει ότι και στο πρώτο Lockdown, δηλαδή X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας στο 13033,,όπου χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω κατηγορίες μετακίνησης :

 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 4. Παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
 5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

3 thoughts on “Lockdown: Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Σχολιάστε Ελεύθερα