Νέες ανακοινώσεις για την πανδημία αύριο από τον πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αύριο στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

mitsotakis_tsiodras_main

O πρωθυπουργός είχε νωρίτερα διάσκεψη με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους διερευνώντας πιθανά νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Αντικείμενο της συζήτησης, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο περιορισμού κυκλοφορίας μεταξύ νομών, όπως και άλλα αυστηρότερα μέτρα που προσδοκάται ότι θα καταφέρουν να περιορίσουν την εξάπλωση της CoViD-19.

Από τη Θεσσαλονίκη, την αγωνία του για την κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Βόρεια Ελλάδα, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας. Τη χαρακτήρισε δραματική και έκανε λόγο για εγκληματικές ευθύνες, ολιγωρία και αδράνεια της κυβέρνησης. Ζήτησε την άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών τονιζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροκομματικές συμπεριφορές και όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε την μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Εντωμεταξύ, νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία για την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενη για υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Για τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες αίρεται, μετά από παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, η απαγόρευση του take away καθώς υπήρξε έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια απο τους οι ιδιοκτήτες οι οποίοι έκαναν λόγο για καταστροφή και αναγκαστικό κατέβασμα ρολών, για όσο θα ίσχυε το μέτρο.

Τέλος η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ανακοίνωσε τη διακοπή των συνεδριάσεων για την ερχόμενη Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2020, από 9 π.μ. έως 12 μ.μ. σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχιστεί η λειτουργία των δικαστηρίων, κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19.

Σύμφωνα με πληρφορίες που διαδίδουν σχεδόν όλα τα ΜΜΕ οι λοιμωξιολόγοι έχουν προτείνει το γενικευμένο lockdown στα πρότυπα της Άνοιξης. Το πρώτο θέμα μεταφέροντας απόψεις του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρει τα εξής που ειπώθηκαν από κύκλους του Μαξίμου:

“Παρά τα μέτρα, παρατηρείται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού, γιατί φαίνεται ότι θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα Υγείας.

Γι αυτό , όπως και στην προηγούμενη φάση, πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζεται για να ανακοπεί η πανδημία.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά, τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν. από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών”. Ο κ. Μητσοτάκης μετά τις ανακοινώσεις θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Προτάσεις λοιμωξιολόγων

Νωρίτερα, σήμερα ο Καθηγητής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος προσδιόρισε ως ιδεατό χρονικό διάστημα για τη διάρκεια του μέτρου τις 15 ημέρες, σε περίπτωση που η κυβέρνηση υιοθετήσει την πρόταση των ειδικών, κάτι που θα φανεί τις επόμενες ώρες.

Στις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων φαίνεται πως επικράτησε η «άνιση μάχη» με το χρόνο, καθώς η ταχεία αντίδραση είναι αυτή που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα ποσοστά αναχαίτισης της πανδημίας, στη δεύτερη -και πλέον μεταδοτική ιστορικά- φάση της.

Στο πλαίσιο αυτό, «πρέπει να παρθούν γρήγορα αποφάσεις για lockdown» δήλωσε σήμερα το πρωί ο κ. Βατόπουλος δίνοντας τον τόνο από πλευράς των επιστημόων, καθώς δεν αποτελεί κριτήριο το αν έχουμε πολλές ΜΕΘ. «Δεν ξέρω αν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Η επιτροπή των ειδικών προτείνει πιο αυστηρά πράγματα από αυτά που υιοθετούνται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, υποδεικνύοντας τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την όποια αντίδραση.

Το ενδεχόμενο καθολικού lockdown δεν απέκλεισε και η Καθηγήτρια, Αθηνά Λινού, μιλώντας σήμερα στον Θέμα 104,6. Μάλιστα, η ίδια υπογράμμισε πως η αποφυγή του πλέον αυστηρού μέτρου θα είναι εφικτή μόνο αν τηρηθούν στο έπακρο όλα τα ισχύοντα μέτρα.

Το ενδεχόμενο γενικού lockdown δεν έκρυψε, άλλωστε, ούτε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο στην περίπτωση της Αττικής, ενώ προεξόφλησε σχεδόν την απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ διαφορετικών νομών της χώρας ως ένα ακόμη μέτρο άμεσης «απόδοσης» απέναντι στην πανδημία.

Η απότομη αύξηση

Δεδομένου πάντως και της σημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό και της εκθετικής ανόδου πιστεύουμε πως η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πιο ισχυρά μέτρα και αυτό βεβαίως πέρα από κομματικές ή ιδεολογικές σκοπιμότητες. Άλλωστε στην υγεία δεν χωράνε αυτές και για αυτό κανένα αντιπολιτευόμενο κόμμα δεν έχει πει όχι στα μέτρα. Σας δίνουμε τον παρακάτω πίνακα που φαίνεται η εκθετική αύξηση τις τελευταίες 4 ημέρες.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΚΡΟΥΣΜΑΤΑΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙΘΑΝΑΤΟΙ
1/11/202016781409
2/11/202011521537
3/11/2020216616913
4/11/2020264617918

Τα κρούσματα όπως φαίνεται στον πίνακα έχουν ανεβεί σε 1000 μέσα σε λίγες μέρες, κατώτερο 1152, ανώτερο 2646 (Διαφορά 1494). Οι θάνατοι δεκαπλασιάστηκαν σε λίγες ημέρες, κατώτερο 7, ανώτερο 18 (Διαφορά 11) και βέβαια ανέβηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων από το 140 στο 179 (39 μέσα σε 4 ημέρες).

Βέβαια ο κορωνοϊός δεν είναι στατιστική, αλλά οι λοιμωξιολόγοι χρησιμοποιούν τέτοιου είδους δεδομένα για να εξάγουν συμπεράσματα. Εντωμεταξύ σύμφωνα με την καθημερινή δρομολογείται πανελλαδικό lockdown από την Παρασκευή. Υπομονή λοιπόν μέχρι αύριο για να το ακούσουμε και από τα επίσημα χείλη.

One thought on “Νέες ανακοινώσεις για την πανδημία αύριο από τον πρωθυπουργό

Σχολιάστε Ελεύθερα