Ρωσία: Καταρρίψαμε 58 drones στη Συρία το 2019

Ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε ότι έχει καταστρέψει από την αρχή της χρονιάς σχεδόν 60 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη Συρία που είχαν σταλεί να πλήξουν την αεροπορική βάση Χμάιμιμ.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Ιγκόρ Κονασένκοφ, 58 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) και 27 πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις σε αυτή τη βάση στην επαρχία της Λαττάκειας, οχυρό του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στο βορειοδυτικό τμήμα της εμπόλεμης Συρίας.

Όλες αυτές οι επιθέσεις αποκρούστηκαν, διαβεβαίωσε ο στρατηγός δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια περιήγησης που οργάνωσε ο ρωσικός στρατός στη Συρία.

Οι περισσότερες επιθέσεις έγιναν από τις πόλεις Χαν Σεϊχούν και Λαταμνέ, οι οποίες ανακτήθηκαν τον Αύγουστο από τον συριακό στρατό. Η Δαμασκός ανέφερε κατόπιν ότι εντόπισε εκεί εργαστήρια κατασκευής UAV σε αχανείς υπόγειες εγκαταστάσεις.

Τέτοιου είδους αεροσκάφη εκτοξεύονται επίσης και από άλλους τομείς, στην επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο μεγάλο οχυρό των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη Συρία, όπου εφαρμόζεται μια εύθραυστη συμφωνία εκεχειρίας που προώθησαν Μόσχα και Άγκυρα και επέτρεψε να αποφευχθεί μια ευρείας κλίμακας έφοδος των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του.

Η Ρωσία έχει εγκαταστήσει στη Χμάιμιμ συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Pantsir S-1 και Tor M-2, που χρησιμοποιούνται για να αναχαιτίζονται UAVs, καθώς και συστοιχίες του προηγμένου συστήματος S-400.

Συστοιχίες του παλαιότερου συστήματος S-300 έχουν εγκατασταθεί στη ναυτική βάση Ταρτούς, νοτιότερα.

Κατά τον στρατηγό Κονασένκοφ, οι αντάρτες βελτιώνουν συνεχώς την τεχνολογία τους, καθώς τα UAVs τους πλέον μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 250 χιλιομέτρων και να πετούν σε ύψος 4 χιλιομέτρων, κάτι που καθιστά πολύ πιο δύσκολο τον εντοπισμό τους. Ορισμένα κατευθύνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης τους, άλλα εκτοξεύονται προς συγκεκριμένους στόχους χωρίς παρέμβαση χειριστών, εξήγησε.

Την 11η Αυγούστου, η ρωσική βάση απώθησε επίθεση με έξι UAVs. Στην πιο πρόσφατη τέτοια επίθεση, την 3η Σεπτεμβρίου, χρησιμοποιήθηκαν δύο UAVs που έρχονταν από διαφορετικές κατευθύνσεις.

Στα τέλη Απριλίου, το συριακό καθεστώς και οι δυνάμεις της Ρωσίας που μάχονται στο πλευρό του κλιμάκωσαν την εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων στην Ιντλίμπ και τομείς στις γειτονικές επαρχίες Χάμα, Χαλέπι και Λαττάκεια που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές και τους αντάρτες. Τουλάχιστον 1.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς έκτοτε, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στα τέλη Αυγούστου η Μόσχα ανακοίνωσε την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός, που παραμένει εύθραυστη.

Ζούγκλα

Σχολιάστε Ελεύθερα