Πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ σε εγκάρδιο κλίμα

Σε φιλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον νέο ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, Ερσίν Τατάρ. Το τετ-α-τετ των δύο είχε διάρκεια σχεδόν 2 ώρες και πραγματοποιήθηκε στην κατοικία της Ειδικής Συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνάντηση με τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ

Η συνάντηση ήταν σε φιλική ατμόσφαιρα, όπως ήταν αναμενόμενο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αλλά ερωτηθείς από δημοσιογράφους, σημείωσε πως «αναμφίβολα υπάρχει διάσταση θέσεων» ως προς το μείζον ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συμμετάσχει σε μια νέα πενταμερή συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί το Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Όπως είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Τατάρ ανέφερε πως είναι πρόθυμος να συμμετάσχει, αλλά επιθυμεί να τεθούν κι άλλες παράμετροι.

«Εγώ είπα πώς προέχει να βρεθεί τρόπος να επανενωθεί ο τόπος και εκείνος επέμεινε πως πρέπει να δούμε κι άλλες μορφές επίλυσης», εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος της Κύπρου έθεσε το ζήτημα της Αμμοχώστου και ο κ. Τατάρ έθεσε το ζήτημα των υδρογονανθράκων.

«Δε θα ήθελα μετά την πρώτη συνάντηση να κάνω δηλώσεις που θα μολύνουν μια φιλική ατμόσφαιρα, αλλά αναμφίβολα υπάρχει διάσταση θέσεων», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερσίν Τατάρ: Η ομοσπονδιακή λύση δεν έχει και πολλές ελπίδες

Στην άτυπη πενταμερή συνάντηση θα ξεκαθαρίσει η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από δω και πέρα στο Κυπριακό, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, κάνοντας λόγο σε λύση «δίπλα – δίπλα» στη βάση δύο κρατών, που είναι η επιδίωξή του.

Σε δηλώσεις μιάμιση ώρα περίπου μετά την λήξη της συνάντησης, ο κ. Τατάρ σημείωσε ότι ήταν μια συνάντηση γνωριμίας, η πρώτη τους, την περισσότερη ώρα ήταν τετ α τετ και συζήτησαν διάφορα θέματα χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες, ενώ αναφέρθηκε και στην επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ για την οποία εξέφρασε την άποψή του, όπως είπε.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι στο πλαίσιο των πραγματικοτήτων στην Κύπρο και της εντολής που έχει πάρει από το «λαό», η ομοσπονδιακή λύση που συζητείται από το 1977 και εντεύθεν, δεν έχει και πολλές ελπίδες για την «τδβκ» – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος και τους Τ/κ. Γι αυτό, είπε, ήρθε η ώρα να συζητηθούν νέες ιδέες στο τραπέζι, λέγοντας πως ο χρόνος έχει παρέλθει.

Λέγοντας πως ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε δώσει χρόνο στις πλευρές για να σκεφτούν πώς θα προχωρήσει η διαδικασία, ο κ. Τατάρ είπε ότι αυτό συζήτησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προσθέτοντας ότι η πρόταση για πενταμερή συνάντηση ήταν από το τουρκικό ΥΠΕΞ. Περιλαμβάνονταν μάλιστα στην επιστολή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, πρόσθεσε. Αυτή είναι η προσδοκία και ο κ. Αναστασιάδης το βλέπει ζεστά αυτό, δήλωσε ο κ.Τατάρ εννοώντας την πραγματοποίηση της πενταμερούς συνάντησης.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι συζήτησαν και το θέμα του Βαρωσίου, όπως και εκείνο των υδρογονανθράκων και πως ο ίδιος με επιμονή έθεσε το θέμα των «εμπάργκο» κατά των Τ/κ λέγοντας πως η απομόνωσή πλέον δεν είναι αποδεκτή, είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το σημαντικό, συνέχισε, είναι ότι η τ/κ πλευρά με καλή θέληση είναι έτοιμη να παρακαθίσει σε κάθε είδους συνάντηση, «να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και όπως είπα και σε αυτή την συνάντηση, αυτή είναι μια κοινή υπόθεση, μια εθνική υπόθεση που συνεχίζεται εδώ και χρόνια των Τ/κ με την Τουρκική Δημοκρατία.

Για αυτό εμείς, σε διαβούλευση με την Άγκυρα, με την Τουρκία «όπως πάντα» θα είμαστε σε αυτή την πενταμερή και θα εκφράσουμε τις δικές μας ιδέες, απόψεις για τη διαδικασία και πως μπορεί να υπάρξει μια φόρμουλα για δύο κράτη που θα ζήσουν δίπλα δίπλα. Αυτό ευχόμαστε να πετύχουμε. Φυσικά και δεν αναμένεται η θετική ανταπόκριση της άλλης πλευράς σε αυτό. Έχουν κι αυτοί τις δικές τους σκέψεις».

Μετά το Κραν Μοντανά, ανέφερε, δεν έμειναν και πολλές ελπίδες για την ομοσπονδία, αυτό εξήγησε στην συνάντηση χωρίς να γίνεται απαισιόδοξος. Ερωτηθείς βέβαια εάν μετά την πρώτη αυτή συνάντηση βλέπει να υπάρχει κάποια προσέγγιση, ο κ. Τατάρ είπε ότι δεν μπορεί να το πει αυτό τώρα γιατί απέναντί του είχε έναν Ε/κ ηγέτη που είναι μέσα στις διαπραγματεύσεις εδώ και χρόνια. Οι θέσεις του, πρόσθεσε, είναι γνωστές και το τι έγινε στο Κραν Μοντάνα είναι γνωστό. Ο ίδιος ο κ. Τατάρ είπε ότι του εξέφρασε την ξεκάθαρη θέση του, που είναι αυτή που περιέγραψε προηγουμένως.

Ο καθένας, πρόσθεσε, είπε τις απόψεις του αλλά στην αποψινή συνάντηση αυτό που ήταν καθαρό είναι πως η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα ξεκαθαρίσει σε μια πενταμερή άτυπη συνάντηση. «Για εμάς είναι σημαντικό να ενεργούμε σε αρμονία με την Τουρκία», κατέληξε.

Το ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρεται ότι ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Ερσίν Τατάρ συναντήθηκαν για πρώτη φορά με την ιδιότητα των ηγετών των Ελληνοκυπριακών και των Τουρκοκυπριακών κοινοτήτων.

Η άτυπη συνάντησή του, σημειώνεται στην ανακοίνωση, έλαβε χώρα, υπό την αιγίδα της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και τους παρείχε την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και να έχουν μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σε εγκάρδια ατμόσφαιρα.

«Ο κ. Τατάρ και ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να απαντήσουν θετικά στη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα των Ηνώμενων Εθνών να διερευνήσει την πιθανότητα διεξαγωγής μιας άτυπης πενταμερούς συνάντησης, υπό τα Ηνωμένα Έθνη, σε ευνοϊκό κλίμα, και στο κατάλληλο στάδιο», καταλήγει η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Πρώτος έφτασε στον χώρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Λίγο αργότερα αφίχθηκε και ο κ. Τατάρ. Τους δύο ηγέτες υποδέχθηκε η κ. Σπέχαρ. Κατά τις 19:10 οι δύο ηγέτες φωτογραφήθηκαν μαζί με την κ. Σπέχαρ έξω από την οικία της.

Αναστασιάδης:«Δεν έχουμε μπει σε λεπτομέρειες ή συζητήσεις»

Σε δηλώσεις του, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από τη συνάντηση του με τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «πρέπει να πω, ότι ήταν σε φιλική ατμόσφαιρα που πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, από δικής μου πλευράς έθεσα και εξέφρασα την αποφασιστικότητα να συμμετάσχω σε μια νέα πενταμερή συνάντηση και σύμφωνα με το γράμμα του γενικού γραμματέα της 29ης που απευθυνόταν σε εμένα αλλά αντιλαμβάνομαι ότι ανάλογο είχε πάει και στον κ. Τατάρ, προκειμένου να συζητήσουμε στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένα Έθνη στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή, αλλά θα πρέπει στο τραπέζι να τεθούν και άλλες ιδέες. Εν συνεχεία ήγειρα το θέμα της Αμμοχώστου και από πλευράς του ήγειρε το θέμα των υδρογονανθράκων.

Ήταν η πρώτη συνάντηση, δεν έχουμε μπει σε λεπτομέρειες ή συζητήσεις. Βεβαίως, επέμεινα ότι αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι το πώς επανενώνεται ο τόπος και η προοπτική για το μέλλον και ο ίδιος επέμεινε ότι ύστερα από τόσα χρόνια θα πρέπει να δούμε και άλλες μορφές λύσης.

Οπωσδήποτε αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία, έτσι ώστε να επιτραπεί στον γενικό γραμματέα να συγκαλέσει μια άτυπη πενταμερή για να δούμε πού ακριβώς οδηγούμεθα». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση και σύμφωνα με όσα μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «δεν θα ήθελα μετά την πρώτη συνάντηση να κάνω δηλώσεις, οι οποίες θα μολύνουν ενδεχόμενα μια φιλική ατμόσφαιρα. Χωρίς αμφιβολία υπάρχει διάσταση θέσεων».

Σε ερώτηση αν θα έρθει στην Κύπρο η κ. Λουτ, ο πρόεδρος είπε ότι «εξαρτάται από τον ΓΓ», ενώ ερωτηθείς για το τι έθεσε σε σχέση με την Αμμόχωστο είπε ότι «για την Αμμόχωστο, ό,τι έπρεπε να λεχθεί ελέχθη».

Σχολιάστε Ελεύθερα