Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος ης Γαλλίας Ζακ Σιράκ

Όπως ανακοίνωσε ο γαμπρός του, Φρεντερίκ Σαλά-Μπαρού, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας απεβίωσε σήμερα το πρωί σε ηλικία 86 ετών. «Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ έσβησε σήμερα το πρωί ανάμεσα στους δικούς του. Γαλήνια», δήλωσε ο Σαλά-Μπαρού, σύζυγος της Κλοντ Σιράκ.

Ο Σιράκ διετέλεσε πρόεδρος δύο θητείες, από το 1995 έως το 2007 και ήταν αυτός που οδήγησε τη Γαλλία στη ζώνη του ευρώ. Μία από τις μεγάλες πολιτικές μεταρρυθμίσεις του ήταν η μείωση της προεδρικής θητείας από τα επτά στα πέντε χρόνια. Ήταν αντίθετος με την εισβολή, υπό τις ΗΠΑ, στο Ιράκ το 2003.

Η ζωή του

Γεννήθηκε το 1932 στο Παρίσι και εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής με το κόμμα UDR  το 1967, το 1968 έγινε γραμματέας του κράτους και το 1971 υπουργός για τις Επαφές με τη Βουλή ενώ το 1972 έγινε υπουργός  Γεωργίας και των Εσωτερικών το 1974. Εκείνη την εποχή στις προεδρικές εκλογές έπαιξε σημαντικό ρόλο υπέρ της ψήφισης του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, στον οποίο εξασφάλισε ένα στήριγμα ενός σταθερού μέρους του κόμματος του Σαρλ ντε Γκωλ. Αυτό τον ανακήρυξε πρωθυπουργό. Ερχόμενος σε ρήξη όμως με τον πρόεδρο, ο Σιράκ άφησε την κυβέρνηση το 1976.

Το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, για να σταθεροποιήσει τις θέσεις του κόμματος του Ντε Γκωλ προχώρησε στην επανίδρυση του, μετατρέποντας το παλιό UDR του Ντε Γκωλ σε Rassemblement pour La republique, του οποίου έγινε πρόεδρος. Στις εθνικές εκλογές του 1978 το κόμμα του έγινε το πιο ισχυρό στη χώρα. Το 1981 έβαλε υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας αλλά δεν έφτασε όμως στην τελική ψηφοφορία. Το 1986, με τη νίκη του επί του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έγινε πρωθυπουργός για δεύτερη φορά. Δύο χρόνια αργότερα, έβαλε και πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας μαζί με το σοσιαλιστή πρόεδρο Μιτεράν, όπου ηττήθηκε και παραιτήθηκε και από το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Εντωμεταξύ είχε εκλεγεί δήμαρχος του Παρισιού το 1977 και οδήγησε το κόμμα του σε μια νίκη στις πολιτικές εκλογές το 1993. Στις προεδρικές εκλογές του 1995, ο Σιράκ νίκησε στην τελική ψηφοφορία τον σοσιαλιστή υποψήφιο, Λιονέλ Ζοσπέν, εγκαινιάζοντας για τη χώρα μια δεξιά κυβέρνηση. Μια από τις πρώτες πράξεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του ήταν η επανάληψη των πυρηνικών πειραμάτων στον Ειρηνικό. Στην εξωτερική πολιτική, ο Σιράκ ακολούθησε την προηγούμενη πολιτική γραμμή της Γαλλίας, διατηρώντας σταθερό τον προνομιούχο άξονα με τη Γερμανία. Το 2002 επανεξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία, έχοντας απέναντί του τον ακροδεξιό υποψήφιο, Ζαν-Μαρί Λεπέν.

Το 2005 αντιμετώπισε τις ταραχές με τους νεαρούς μετανάστες, που πήραν χαρακτήρα εξέγερσης και ανάγκασαν την κυβέρνησή του να κηρύξει ξανά το νόμο που ίσχυε την περίοδο του Πολέμου στην Αλγερία. Μετά τις προεδρικές εκλογές του 2007 αποσύρθηκε από την πολιτική. Όμως το Δεκέμβριο του 2011 κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της Υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος, της κατάχρηση της εμπιστοσύνης, την παράνομη οικοιοποίηση συμφερόντων. Οι πράξεις αυτές διαπράχθηκαν, κατά τη γαλλική δικαιοσύνη στη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος του Παρισιού την περίοδο 1990 – 95 και ενώ κατείχε τη θέση του ηγέτη του κόμματος RPR.

Σχολιάστε Ελεύθερα