Οργή Ερντογάν για τη δήλωση Ακιντζί για εισβολή στη Συρία

Την αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε, η ανάρτηση του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος μετά από μέρες τοποθετήθηκε για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.

Η τοποθέτησή του Ακιντζί, προκάλεσε την οργή της Τουρκίας σπρώχνοντας τον στο να διαγράψει την ανάρτησή του από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Στην ανάρτησή του, ο κατοχικός ηγέτης έκανε αναφορές για την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και μεταξύ άλλων σημείωνε «παρόλο που τότε το αποκαλούσαμε «Ειρηνευτική Επιχείρηση», ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε «Ειρηνική Άνοιξη» δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα», κατακρίνοντας την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.

Το κείμενο αυτό εξόργισε και την τουρκική κυβέρνηση και τον Ταγίπ Ερντογάν με τον Οκτάι να του απαντά μέσω twitter λέγοντας ότι «η δήλωση Ακιντζί έκανε τα κόκαλα των Μουτζαχεντίν και Μεχμέττς να τρίζουν».

Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, , Φουάτ Οκτάι, τουίταρε κατά των δηλώσεων του Ακιντζί σχολιάζοντας πως τα λόγια του, «δεν αντικατοπτρίζει τη γνώμη των Τουρκοκυπρίων», είπε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «στην Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974, ο αγώνας του Ηρωικού Στρατού μας, ο οποίος διεξήχθη με στόχο την ειρήνη στην περιοχή, και ο αγώνας συνεχίζεται με την επιχείρηση «Ειρήνης της Ειρήνης» στη Συρία και διεξάγεται με τον ίδιο πνεύμα».

«Η δήλωση του Ακιντζί με την ιδιότητά του ως Προέδρου σήμερα είναι μια δήλωση που στερείται ιστορικής συνείδησης και γνώσης. Πιστεύω ότι αυτή η ατυχής δήλωση δεν αντικατοπτρίζει τη γνώμη των Τουρκοκυπρίων», είπε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας.

Τι έγραψε ο Ακιντζί?

Σε ένα μακροσκελές κείμενο ο Ακιντζί έγραψε πως, “μερικές φορές το να είσαι σιωπηλός δεν είναι επειδή δεν έχεις λόγια να πεις. Μερικές φορές τα πράγματα είναι τόσο περίπλοκα που είναι αδύνατο να πεις ‘ναι’ ή ‘όχι’. Εάν δεν μπορείτε να δείτε την ευκαιρία να επηρεάσετε την κατάσταση με αυτά που λέτε, μπορεί επίσης να χρειαστεί να μείνετε σιωπηλός”.

Πρόσθεσε πως, “πρέπει να δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου η Συρία μπορεί να φροντίσει τα δικά της όρια εδάφους και η Τουρκία μπορεί να νιώσει ασφαλής. Για αυτό πιστεύω ότι θα ήταν μεγάλο όφελος να δούμε εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Πέρα από αυτό, είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μου να δω τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου. Σε συνεργασία με την ΕΕ, μια Τουρκία που θα είναι καλύτερη για όλους”.

“Όταν ήμουν 27 χρονών το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στο στρατιωτικό κίνημα της Τουρκίας, το οποίο προκλήθηκε από την φασιστική ελληνική γλώσσα. Οι φίλοι μου μαρτύρησαν στο πλευρό μου σε μάχη στην Λευκωσία όπως πολλοί από εμάς, έζησα τι σημαίνει πόλεμος. Παρόλο που τότε το αποκαλούσαμε ‘Ειρηνευτική Επιχείρηση’, ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε ‘Ειρηνική Άνοιξη’ δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα”, τόνισε ο κατοχικός ηγέτης.

Έπειτα από την… παρέμβαση του Οκτάι, η ανάρτηση του Ακιντζί κατέβηκε από το Facebook.

Newsbeast

Σχολιάστε Ελεύθερα