Νίκη της κεντροαριστεράς στην Αργεντινή

Ο κεντροαριστερός περονιστής πολιτικός Αλμπέρτο Φερνάντες εξελέγη πρόεδρος της Αργεντινής επικρατώντας από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την  Κυριακή.

elections argentina

Ο Φερνάντες αναμένεται να  συναντηθεί με τον απερχόμενο κεντροδεξιό πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι και θα συζητήσει μαζί του σχετικά με τη μεταβίβαση της εξουσίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που μαστίζεται από οικονομική κρίση. Ο Φερνάντες επέμεινε ότι θα συνεργαστεί «με όποιον τρόπο μπορεί» με τον Μάκρι για την αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων της χώρας, ο πληθυσμός της οποίας (45 εκατομμύρια) βρίσκεται αντιμέτωπος με ταχεία άνοδο του πληθωρισμού και την παράλυση της δραστηριότητας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της νότιας Αμερικής.

Μιλώντας νωρίτερα στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, ο Μάκρι αναγνώρισε την ήττα του και συνεχάρη τον Φερνάντες, προσθέτοντας πως τον προσκάλεσε να πάει στο προεδρικό ανάκτορο σήμερα Δευτέρα για να συζητήσουν για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας, που θεωρεί ουσιώδη για την εξασφάλιση κλίματος εμπιστοσύνης στις αγορές.

Ο Φερνάντες, έχοντας στο πλευρό του την εκλεγμένη αντιπρόεδρό του Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, προειδοποίησε ότι «οι ημέρες που έχουμε μπροστά μας δεν θα είναι εύκολες», εν μέσω των ηχηρών επευφημιών των υποστηρικτών του. «Ασφαλώς θα συνεργαστούμε [με την απερχόμενη κυβέρνηση] με όποιον τρόπο μπορούμε, όμως το μόνο που έχουμε στο μυαλό μας είναι ο λαός της Αργεντινής να πάψει να υποφέρει μια για πάντα», πρόσθεσε. Τόνισε πως η μεγάλη πόλωση των τελευταίων μηνών, «το “εμείς” και “αυτοί”, έχει πλέον τελειώσει». Η σαρωτική νίκη από τον πρώτο γύρο ήταν «πολύ σαφής έκφραση της βούλησης του λαού της Αργεντινής», επισήμανε ο Φελίπε Σολά, σύμβουλος του Φερνάντες στο κόμμα του, το Μέτωπο για Όλους.

Ο Φερνάντες ήταν το φαβορί ήδη από τον Αύγουστο, όταν είχε σαρώσει στις προκριματικές εκλογές, καταγράφοντας διαφορά 17 μονάδων έναντι του Μάκρι, που είχε θεωρηθεί αδύνατο να καλυφθεί.

Η Αργεντινή, που κατατάσσεται κοντά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τις εξαγωγές σιτηρών και βρίσκεται στην πρωτοπορία σε τομείς όπως το σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο, αναμένεται να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της, που υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Φερνάντες καλείται να διεξαγάγει τις κρίσιμες συνομιλίες με τους πιστωτές εν μέσω των ανησυχιών ότι η Αργεντινή ενδέχεται να κηρύξει στάση πληρωμών, όπως εκείνη του 2001, από την οποία η χώρα χρειάστηκε χρόνια για να συνέλθει.

Το πέσο υπέστη πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κατά 5,86% την περασμένη εβδομάδα, κλείνοντας σε μια ισοτιμία 65:1 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Στις τράπεζες σχηματίστηκαν ουρές πολιτών που ήθελαν να αγοράσουν δολάρια ή να κάνουν αναλήψεις. Μετά τις προκριματικές εκλογές, οι αποταμιευτές απέσυραν 12 δισεκατομμύρια δολάρια από τους λογαριασμούς τους, ή το 36,4% του συνόλου των καταθέσεων.

Ο Αλμπέρτο Φερνάντες έκανε προσπάθειες να καθησυχάσει τους πολίτες, τονίζοντας «θα σεβαστούμε τις αποταμιεύσεις σας», σχολιάζοντας τις πληροφορίες για την επάνοδο του corralito, της επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων το 2001 για να τερματιστεί η φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Συγχαρητήριο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς τον νέο πρόεδρο της Αργεντινής

Πριν από τέσσερα χρόνια, με τη στήριξη των συστημικών Μέσων Ενημέρωσης της χώρας του και τις ευλογίες του διεθνούς οικονομικού κατεστημένου, ο εκλεχτός της Δεξιάς εξελέγη Πρόεδρος της Αργεντινής.

Βασική του υπόσχεση, με νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, να στηρίξει τη μεσαία τάξη, να μειώσει τους φόρους των επιχειρήσεων και να διπλασιάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης, καθότι η Αριστερά δε μπορούσε «λόγω ιδεοληψιών».

Τέσσερα χρόνια μετά, ο εκλεχτός του συστήματος, αφού τα έκανε θάλασσα σε όλους τους στόχους, αφού γύρισε τη χώρα πίσω στα νύχια του Δ.Ν.Τ., έχασε πανηγυρικά τις εκλογές.

Συγχαρητήρια στον Αλμπέρτο Φερνάντες για τη μεγάλη του εκλογική νίκη. Για ακόμη μία φορά, μια προοδευτική κυβέρνηση καλείται να μαζέψει τα σπασμένα των νεοφιλελεύθερων προκατόχων της. Καλή επιτυχία!

Σχολιάστε Ελεύθερα

Αρέσει σε %d bloggers: