Βερολίνο: Τεράστιο λάθος το ευρωπαϊκό μπλόκο σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Τη δυσαρέσκεια του Βερολίνου, για την απόφαση της ΕΕ να μην ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, εξέφρασε ο Γερμανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίχαελ Ροτ.

Σε άρθρο του στη γερμανική Welt, χαρακτηρίζει τεράστιο λάθος αυτή την απόφαση για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ενώ προειδοποιεί ότι αν η ΕΕ γυρίσει την πλάτη στα δυτικά Βαλκάνια, τότε θα αφήσει πρόσφορο έδαφος για τη Ρωσία, την Κίνα ή την Τουρκία. Κάτι που επισήμανε με δηλώσεις του στη Financial Times και ο Ζόραν Ζάεφ, κάνοντας λόγο για τρίτες δυνάμεις που θα επιχειρήσουν να καλύψουν το κενό.

«Το να κάνει κανείς τα πάντα για την ειρήνη, τη συμφιλίωση και τη δημοκρατία στα δυτικά Βαλκάνια πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο. Διότι η περιοχή δεν είναι απλώς η “πίσω αυλή” του ευρωπαϊκού σπιτιού. Είναι η εσωτερική αυλή! Η σταθεροποίηση και σύνδεση της περιοχής (σσ. με την υπόλοιπη Ευρώπη) εξυπηρετεί άμεσα τα ευρωπαϊκά και γερμανικά συμφέροντά. Εάν η ΕΕ γυρίσει την πλάτη στα δυτικά Βαλκάνια τότε θα αφήσει το έδαφος σε άλλους πρωταγωνιστές, όπως τη Ρωσία, την Κίνα ή την Τουρκία. Και, ασφαλώς, βασικό τους μέλημα δεν είναι η ενίσχυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», τονίζει στο άρθρο του ο Ροτ, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

«Πικρή εξέλιξη η απόφαση για Β. Μακεδονία και Αλβανία» «Το ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία απέτυχε πρόσφατα εξαιτίας της αντίστασης μεμονωμένων χωρών είναι μια πικρή εξέλιξη», τονίζει το μέλος της γερμανικής κυβέρνησης, κάνοντας αναφορά στις ενστάσεις που προέβαλαν η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία.

«Αλλά θα ήταν λάθος να εγκαταλειφθεί τώρα η όλη προσπάθεια. Την άνοιξη του 2020 το θέμα θα επανέλθει στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών. Και τότε θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποσαφηνίσουμε ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στην ενταξιακή προοπτική. Και πως τυχόν νέες καθυστερήσεις θα ήταν ανεύθυνες», αναφέρει στο άρθρο του ο Ροτ και καλεί την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους.

«Είναι το καλύτερο μήνυμα προς όλους τους σκεπτικιστές. Την ίδια ώρα θα πρέπει και εμείς στην ΕΕ να κάνουμε το καθήκον μας και να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τις επιφυλάξεις μεμονωμένων χωρών», καταλήγει ο Γερμανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων.

iefimerida.gr 

Σχολιάστε Ελεύθερα