Ασφαλιστικό: Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση μετά τις γενικευμένες αντιδράσεις

Γράφει ο Ανδρέας Πετρόπουλος για την Αυγή

Ο διπλασιασμός των εισφορών στους αγρότες προκάλεσε γενικευμένες αντιδράσεις. Δεν θα μπούν στο φορολογικό νομοσχέδιο οι ασφαλιστικές κλάσεις.

Το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να περάσουν οι μεγάλες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, μέσω των ασφαλιστικών κατηγοριών (κλάσεων) και στους αγρότες απέτυχε παταγωδώς εκθέτοντας τον αρμόδιο υπουργό Γ. Βρούτση.

Επίσης το όλο εγχείρημα του υπουργείου να κρύψει τις διατάξεις και τις επιβαρύνσεις των ασφαλιστικών κλάσεων στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και να μην τις εντάξει στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα έρθει τον Ιανουάριο, πήγε κυριολεκτικά περίπατο…

Και αυτό καθώς μεσολάβησαν οι αποκαλύψεις της «Αυγής» ότι οι νέες εισφορές για τους αγρότες με βάση το κυβερνητικό σχέδιο για τις ασφαλιστικές κλάσεις θα έχουν ως βάση εκκίνησης τα 220 ευρώ, θα είναι δηλαδή σχεδόν διπλάσιες από τις σημερινές που φτάνουν τα 114 ευρώ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο, αλλά και σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι κατέθεσαν και συγκεκριμένες ερωτήσεις στον υπουργό Εργασίας ζητώντας εξηγήσεις για το «χαράτσι» εισφορών που για ένα ζευγάρι αγροτών θα έφτανε συνολικά τα 5.240 ευρώ τον χρόνο (440 ο καθένας τον μήνα). Ταυτόχρονα συνδικαλιστικά στελέχη της κυβερνητικής παράταξης έφτασαν στο σημείο να καταγγέλλουν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό το εξοντωτικό σχέδιο του υπουργού Εργασίας.

Οι νέες ασφαλιστικές κλάσεις

Το σχέδιο της κυβέρνησης και ειδικότερα οι νέες ασφαλιστικές κλάσεις (εισφορές) για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες έχει διαμορφωθεί ως εξής:

* 1η ασφαλιστική κλάση: 220 ευρώ.

* 2η ασφαλιστική κλάση: 250 ευρώ.

* 3η ασφαλιστική κλάση: 300 ευρώ.

* 4η ασφαλιστική κλάση: 350 ευρώ.

* 5η ασφαλιστική κλάση: 430 ευρώ.

* 6η ασφαλιστική κλάση: 530 ευρώ.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και έβδομη κλάση, η οποία θα αφορά τους νέους και μάλλον θα φτάνει γύρω στα 140 ευρώ τον μήνα από 120 ευρώ σήμερα. Με τον συγκεκριμένο σχεδιασμό η χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία (κλάση) θα έχει ετήσια επιβάρυνση 540 ευρώ, ενώ όσοι επιλέξουν υψηλότερες κατηγορίες θα έχουν πολύ μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.

Επιλέξτε πόσα θα χάσετε…

Μια απλή σύγκριση με το σημερινό καθεστώς εισφορών αποδεικνύει ότι οι 1,4 εκατ. μη μισθωτοί θα επιβαρυνθούν με δραματικές αυξήσεις. Το υπουργείο Εργασίας επιχειρώντας να εξωραΐσει το νέο καθεστώς ανέφερε ότι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλουν στον ΕΦΚΑ, ενώ ο ασφαλισμένος θα μπορεί να αλλάζει κατηγορία σε ετήσια βάση, προφανώς ανάλογα με το εισόδημά του. «Όσο υψηλότερες είναι οι εισφορές τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η μηνιαία σύνταξη», δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, που επιστρατεύει το ακόλουθο επιχείρημα: Με τις ασφαλιστικές κλάσεις -και με βάση τη χαμηλότερη των 220 ευρώ- σε συνδυασμό με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η μεγάλη πλειονότητα κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών θα ελαφρυνθεί από το 2021.

Όμως με έναν απλό υπολογισμό διαπιστώνει κανείς ότι τα οφέλη από τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή που θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2020 δεν θα ξεπερνούν τα 140 ευρώ. Οπότε δεν θα υπάρξει όφελος για έναν ελεύθερο επαγγελματία όταν θα κληθεί να καταβάλει αυξημένες εισφορές 450 σε ετήσια βάση, πόσο μάλλον για έναν αγρότη που η ετήσια επιβάρυνση θα είναι 1.284 ευρώ και για ένα ζευγάρι 2.568 ευρώ.

Σχολιάστε Ελεύθερα