Δημ. Παπαδημούλης: Ο προϋπολογισμός του 2020 είναι ανεπαρκής σε σχέση με τους στόχους και του ΕΚ και της Κομισιόν

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Διαδικασία προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2020: κοινό σχέδιο – Έκθεση: Moni kaHoh lmeier, Eider Gardiazabal Rubial».

Απευθυνόμενος προς την Κομισιόν, την οποία εκπροσώπησε ο αρμόδιος Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους, Γκ. Έτινγκερ, και προς το Συμβούλιο που εκπροσώπησε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Κ. Τιλικάινεν, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Σας ευχαριστώ κε Πρόεδρε.

Είναι γεγονός ότι υπό την πίεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στην αρχική πρόταση του Συμβουλίου. Λυπάμαι, όμως, αλλά δεν συμμερίζομαι το κλίμα των πανηγυρισμών και των αμοιβαίων συγχαρητηρίων, γιατί πολύ απλά ο προϋπολογισμός, κε Τιλικάινεν, είναι ανεπαρκής σε σχέση με τους στόχους που έχει θέσει τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και η Κομισιόν, αλλά ακόμη και το ίδιο το Συμβούλιο.

Απευθύνομαι στους συναδέλφους των άλλων Πολιτικών Ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: αν πανηγυρίζουμε με έναν προϋπολογισμό της τάξης του 0,99% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ – κάτω και από το 1%- πώς πιστεύετε ότι θα διαπραγματευθούμε αποτελεσματικά για να πετύχουμε τον στόχο που εσείς θέσατε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για 1,3% για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο;

Η αλήθεια είναι ότι από τα 380 εκατ. παραπάνω που ζητούσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις πολιτικές συνοχής -κοινωνικής και περιφερειακής-πετύχαμε μια αύξηση 34 εκατ. ευρώ, 11 φορές λιγότερη. Αυτό δεν είναι για πανηγυρισμούς.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι η πραγματικότητα δείχνει ότι στον τελικό συμβιβασμό την σφραγίδα την έβαλε το Συμβούλιο που, δυστυχώς, υιοθετεί πολιτικές ανεπαρκείς για το μέλλον της Ευρώπης, και κυρίως των πιο αδύνατων. Γι’ αυτό και η Ευρωομάδα της Αριστεράς δεν θα υπερψηφίσει τον τελικό συμβιβασμό.

Σας ευχαριστώ.»

Σχολιάστε Ελεύθερα