Για την υγεία των καρκινοπαθών στην Ικαρία

Γράφει η Άννα Παπασιμάκη

19 Μαϊου 2019

Κατά την επίσκεψη του τότε υφυπουργού υγείας, Παύλου Πολάκη στο Γ.Ν. Ικαρίας δόθηκε το παρακάτω κείμενο για τους καρκινοπαθείς στο νησί μας.

Κ. Υπουργέ, κ. Βουλευτή, κ. Γενικέ Γραμματέα, κ. Διοικητή του Νοσοκομείου και κ. Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, αγαπητοί συμπατριώτες. Αυτή την ημέρα την περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία αλλά δυστυχώς προέκυψε ανάγκη να φύγω για Αθήνα και έκλεισα τα εισιτήρια (μετ’επιστροφής λόγω εκλογών) και τα ραντεβού με τους γιατρούς πριν μάθω ότι έρχεστε στην Ικαρία.

Φεύγω γιατί έπρεπε να κάνω εξετάσεις αίματος και καρκινικούς δείκτες και αξονική. Ήθελα να βρίσκομαι εκεί για να τονίσω πόσο ανάγκη είναι να ενισχύσουμε και στο Νοσοκομείο της Ικαρίας την εξέταση αίματος με καρκινικούς δείκτες που σε συνδυασμό με τον αξονικό τομογράφο θα γλυτώνανε εκατοντάδες συμπατριώτες μας από μία ταλαιπωρία κι έξοδα. Δεδομένου ότι όλοι σχεδόν οι καρκινοπαθείς με χημειοθεραπείες κτλπ συνοδεύονται για πολλά ταξίδια το χρόνο.

Επίσης θεωρώ ότι είναι εφικτό στο Νοσοκομείο Ικαρίας να γίνονται χημειοθεραπείες με μία καλή οργάνωση και απαλλαγή από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις σε συνεργασία με τα ογκολογικά νοσοκομεία της Αθήνας. Πώς γίνονται στη Σάμο χημειοθεραπείες? Η υγεία χρειάζεται πολιτική βούληση που υπάρχει και το φιλότιμο και την ευαισθησία των εργαζομένων, με συνθήκες ανθρώπινες οικονομικά, θεσμικά.

Ένα άλλο αίτημα είναι για την περίπτωση μίας συγχωριανής μου που τον Αύγουστο έκανε εγχείρηση, και αφού έκανε χημειοθεραπείες μετά ακτινοβολίες και μετά ενέσεις, με το HERSEPTIN 600mg υποδόρια κάθε 21 μέρες. Αφού γύρισε στο σπίτι της τον Απρίλιο τώρα είναι υποχρεωμένη να πηγαίνει κάθε 20 μέρες στην Αθήνα που κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα μπορούσε να γίνεται στην Ικαρία. Αυτή την ταλαιπωρία την υφίστανται πάρα πολλοί συμπατριώτες μας κι όλοι οι νησιώτες βέβαια.

Ευελπιστώ στην τόλμη σας, την αποτελεσματικότητά σας και στην ευαισθησία σας, ότι θα δώσετε άμεσα λύσεις σε αυτά τα αιτήματα, γιατί στοιχίζουν πολύ λιγότερα από την ταλαιπωρία και τα έξοδα των συμπατριωτών μας. Δεν χρειάζεται να σας τονίσω πόσο πρέπει να επισπεύσετε την ΜΤΝ.

Τέλος, από την προσωπική μου εμπειρία και από τις αντικειμενικές συνθήκες κάθε καρκινοπαθούς αλλά και με συζητήσεις με ευαίσθητους γιατρούς, καταλήγω σε μία πρόταση που δεν γνωρίζω ποιος φορέας θα την υλοποιήσει.

Θα μπορούσε στο ΓΝ Ικαρίας ένας γιατρός ή νοσηλευτής να φτιάξει ένα μητρώο των καρκινοπαθών όλης της Ικαρίας και των Φούρνων, και ιδιαίτερα αυτούς που είναι στο ξεκίνημά τους και πολλές φορές από άγνοια ή φόβο ή οικονομικούς λόγους αμελούν να πάνε στο γιατρό με αποτέλεσμα να χειροτερεύει η κατάστασή τους και να γίνεται μη αναστρέψιμη. Ο γιατρός ή ο νοσηλευτής που θα έχει την ευθύνη θα έρχεται σε επαφή με όλους τους γιατρούς του Νοσοκομείου που έχει περάσει ο ασθενής με τα αγροτικά ιατρεία, τα φαρμακεία, την Βοήθεια στο Σπίτι και θα παρακολουθούν την πορεία του ασθενούς από τα φάρμακά του, τις εξετάσεις, την διατροφή του, σε συνεργασία με την οικογένειά του, αλλά ιδιαίτερα με τους μοναχικούς ανθρώπους που δεν έχουν προστασία ή φροντίδα.

Επίσης θα μπορούσαν να οργανώνουν ενημερωτικές συζητήσεις για πρόληψη και ψυχολογική στήριξη.

Ευχαριστώ  Άννα Παπασιμακη

29 Οκτωβρίου 2020: Το νοσοκομείο λόγω της πανδημίας πρέπει να αποκτήσει αντιδραστήρια για καρκινικούς δείκτες. Δεν είναι εύκολη η μετακίνηση καρκινοπαθών στη Σάμο η στην Αθήνα με αυτές τις συνθήκες. Επίσης πρέπει να λειτουργεί τακτικά ο αξονικός τομογράφος και να καλυφθεί από το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό.

Σχολιάστε Ελεύθερα