Δημ. Παπαδημούλης: Στις επόμενες εκλογές ο κ. Μητσοτάκης θα χάσει, γιατί η μεσαία τάξη θα τον τιμωρήσει για την κοροϊδία

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 (Γ. Παπαδάκης), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα εξής:

Ο Κ. Μητσοτάκης με τον προϋπολογισμό του 2020 αποδεικνύει ότι κορόιδεψε κατάμουτρα τη μεσαία τάξη και αδικεί κατάφωρα τους ασθενέστερους – Στις επόμενες εκλογές θα χάσει, γιατί η μεσαία τάξη θα τον τιμωρήσει για την κοροϊδία

Ο Κ. Μητσοτάκης με τον προϋπολογισμό του 2020 αποδεικνύει ότι κορόιδεψε κατάμουτρα τη μεσαία τάξη και αδικεί κατάφωρα τους ασθενέστερους.

Το 80% των φοροελαφρύνσεων θα πάει σε 6.000 επιχειρήσεις, που εκπροσωπούν το2,5% του ελληνικού ΑΕΠ.

Οκτώ στους δέκα από αυτούς που πήραν κοινωνικό μέρισμα πέρσι, θα πάρουν φέτος τα χρόνια πολλά του Κ. Μητσοτάκη κι ούτε ένα ευρώ.

Η μεσαία τάξη, αυτά που της υποσχέθηκε, δεν τα βλέπει ούτε στο φορολογικό νομοσχέδιο, ούτε στο ασφαλιστικό, ούτε στον προϋπολογισμό του 2020.

Επιπλέον, έταξε σε όλους τους Έλληνες 4% ανάπτυξη, διπλάσια δηλαδή αυτής που πέτυχε η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Αντί γι’ αυτό, μετά τις εκλογές το κατέβασε στο 3%, στον προϋπολογισμό το έχει στο 2,8%, ενώ όλοι οι διεθνείς οίκοι -ακόμη κι ο Στουρνάρας- λένε γύρω στο 2%.

Πιστεύω ότι, όταν έρθουν οι εκλογές, ο Μητσοτάκης θα χάσει, γιατί θα είναι η μεσαία τάξη αυτή που θα τον τιμωρήσει για την κοροϊδία.

Πρέπει να χαράξουμε μια εθνική και ρεαλιστική στρατηγική απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και να χτίσουμε συμμαχίες, προκειμένου να εφαρμοστούν οι κυρώσεις που αποφάσισαν οι 28 στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τον Ερντογάν και την ενίσχυση της τουρκικής προκλητικότητας, νομίζω ότι πρέπει να μπαίνει πρώτα το εθνικό, από το κομματικό και αυτό προσπαθούμε.

Πρώτα από όλα, πρέπει να χαράξουμε μια εθνική, ρεαλιστική στρατηγική. Γιατί η πρόβλεψη του Μητσοτάκη, όταν είδε τον Ερντογάν στη Ν. Υόρκη, ότι μπαίνουμε σε καλύτερη περίοδο και αναμένεται βελτίωση, ήταν λάθος και αποδείχθηκε από τις εξελίξεις.

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει στα χέρια του ένα όπλο: την απόφαση των 28 στην ΕΕ για ένα πλαίσιο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Οι κυρώσεις αυτές, όμως, δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί. Και η ευθύνη του Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή είναι να χτίσει συμμαχίες, ώστε να υλοποιηθούν αυτές οι κυρώσεις, που πέτυχαν Τσίπρας και Αναστασιάδης.

Κι αυτό θα είναι ένα καλό σήμα ότι, ακόμα κι αν έχουμε τις διαφορές μας, υπάρχουν κάποια θέματα στα οποία έχουμε κοινό μέτωπο. Στα λόγια η ΕΕ κρατάει καλύτερη στάση απέναντι στην Ελλάδα από ό,τι το ΝΑΤΟ ή ο Τραμπ, στην πράξη όμως μας λένε άλλα. Και προτείνω στον Κ. Μητσοτάκηνα αξιοποιήσει ως εργαλείο τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου, που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα.

Πρέπει, επίσης, στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής να συζητηθεί και η στρατηγική, γιατί στη μεν ΕΕ έχουμε μια απόφαση για κυρώσεις που δεν εφαρμόζεται, καθώς διάφορες χώρες παίζουν παιχνίδια σκοπιμότητας, το ΝΑΤΟ λέει «δυστυχώς, κόψτε τον λαιμό σας, βρείτε τα μεταξύ σας», ο δε Τραμπ κάνει πλάτες στον Ερντογάν.

Απέναντι σε αυτά, λοιπόν, πρέπει να χτίσουμε συμμαχίες, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Η Τουρκία έχει αρνηθεί να υπογράψει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο και θέλει με τσαμπουκά να επιβάλλει τα δικά της. Εμείς, ως χώρα, αναγνωρίζουμε διαχρονικά ότι υπάρχει μόνο μια διαφορά, ο προσδιορισμός της υφαλοκρηπίδας. Ότι τα νησιά μας φυσικά και έχουν υφαλοκρηπίδα κι είναι ανοησίες αυτά που λένε ο Ερντογάν κι οι δικοί του.

Πρέπει να πάει στα σκουπίδια η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης, γιατί εκεί είναι η θέση της, και να ξαναδεί με ευθύνη ο Κ. Μητσοτάκης κάτι που είχε ξεκινήσει ως σχεδιασμός επί Κων/νου Καραμανλή: η ιδέα για προσφυγή στη Χάγη για τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας.

Είναι περίπου βέβαιο ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί κάτι τέτοιο. Αυτό είναι ένα επιπλέον επιχείρημα, που αποδεικνύει ότι συμφέρει την Ελλάδα μια τέτοια πρωτοβουλία, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα μας δοθεί η δυνατότητα να πούμε ότι εφόσον δεν δέχονται τη μοναδική οδό, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, πάμε σε κυρώσεις.

Υπάρχουν βίντεο και φωτογραφίες, που δείχνουν αστυνομικά όργανα σε κατάχρηση εξουσίας – Θλιβερές οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη – Σκοπεύουμε να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα σε Ευρωκοινοβούλιο και Συμβούλιο της Ευρώπης – Το να προσπαθεί κανείς να λασπώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ταυτίζοντάς τον με τους μπαχαλάκηδες, είναι απαράδεκτο.

Όταν υπάρχουν γεγονότα, όλοι οφείλουμε να τα σεβόμαστε. Υπάρχουν βίντεο και φωτογραφίες, που δείχνουν αστυνομικά όργανα σε κατάχρηση εξουσίας. Προσαγωγή σημαίνει ότι συλλαμβάνω κάποιον και τον πάω στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τίποτα που να δικαιολογεί το ξεβράκωμα και την απειλή εικονικού βιασμού. Ενώ ακούγεται και κάποιος στον ασύρματο που λέει «απομακρύνατε τους ανθρώπους και ενεργήσατε συλλήψεις», σε έναν χώρο με ανθρώπους που δεν κρατούν μολότοφ, ρόπαλα ή πέτρες.

Η ίδια η Αστυνομία, μετά από αυτά, έβγαλε δημόσια ανακοίνωση, ζητώντας να τους προσκομιστούν τα βίντεο για να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν περιστατικά αστυνομικής βίας. Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προσέφυγε με αυτό το υλικό στον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη.

Οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη, δύο μέρες μετά, ότι δεν υπήρξαν περιστατικά αστυνομικής βίας, είναι θλιβερές και με λυπούν. Σας προαναγγέλλω ότι σκοπεύουμε, τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο, όσο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα, γιατί η αστυνομία οφείλει να τηρεί τη νομιμότητα. Κι όταν υπάρχουν όργανα της αστυνομίας που παραβιάζουν τους κανονισμούς και το νόμο, οφείλουν να ελέγχονται.

Όλοι ξέρουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το μεγάλο κόμμα της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης και το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη, είναι απέναντι στις μολότοφ. Κι έχει δεχθεί μολότοφ όταν ήταν κυβέρνηση. Το να προσπαθεί κανείς να λασπώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ταυτίζοντάς τον με τους μπαχαλάκηδες, είναι απαράδεκτο.

Σχολιάστε Ελεύθερα