Βρετανικές εκλογές: Νίκη των συντηρητικών

Οι βρετανικές εκλογές ολοκληρώθηκαν με σαρωτική νίκη των συντηρητικών με ηγέτη τον νυν πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, τον Μπόρις Τζόνσον.

Εκλογές στη Βρετανία : Η επόμενη μέρα για Μπόρις Τζόνσον, Εργατικούς | in.gr

Τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής:

hb apotlesmata

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως το κόμμα του brexit δεν πήρε ούτε μια έδρα στο βρετανικό κοινοβούλιο ενώ το κόμμα των εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν έχασε περιοχές όπου θεωρούνταν προπύργιο του κόμματος. Το συντηρητικό κόμμα επίσης έχει αποκτήσει πάνω από 326 έδρες που χρειάζονται για να κάνει πλειοψηφία και έχει πάνω από το μισό κοινοβούλιο υπό τον ελεγχό του.

Προφανώς το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι πολίτες του Ηνωμένου βασιλείου είναι υπέρ της πολιτικής του Μπόρις Τζόνσον που θα οδηγήσει σε έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ αλλά τα προβλήματα που δημιουργούνται από το αποτέλεσμα είναι ότι οι Σκωτσέζοι, που είχαν κατά πλειοψηφία ψηφίσει υπέρ του Bremain, θέλουν να διεξάγουν και δεύτερο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Σκωτίας από την μεγάλη Βρετανία με σκοπό να απαιτήσουν στη συνέχεια την παράμονή τους στην ΕΕ. Επίσης είναι σχεδόν σίγουρο πως θα προκύψει ζήτημα και με τη Βόρειο Ιρλανδία που ανήκει στο Η.Β και θα θέλει να παραμείνει και αυτή στην ΕΕ. Όλα βέβαια θα τα δούμε στη συνέχεια.

Αμέσως μετά την εκλογή του Μπόρις Τζόνσον ο ηγέτης των εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος στις αρχές του 2020. Οι Εργατικοί έχασαν σχεδόν 60 έδρες στις βρετανικές εκλογές, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του κόμματος από το 1935. Οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον κατέλαβαν πλειάδα εδρών σε παραδοσιακά κέντρα των Εργατικών, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία. Ο Κόρμπιν, που δήλωσε ότι θα παραμείνει βέβαια στην θέση του μέχρι να βρεθεί ο διάδοχος, δήλωσε επίσης ότι για την συντριπτική ήττα του κόμματος ευθύνεται η πόλωση που δημιουργήθηκε γύρω από το Brexit ενώ κατηγόρησε τα ΜΜΕ της χώρας του για «δολοφονία χαρακτήρων».

Υποστήριξε μάλιστα ότι τα έδωσε όλα σε αυτές τις εκλογές και ισχυρίστηκε ότι ένας πιο κεντρώος ηγέτης δεν θα τα πήγαινε καλύτερα (πολλοί τον κατηγορούν ως μαρξιστή-κομμουνιστή). Κατά την άποψή του μάλιστα, το μανιφέστο του- που περιελάμβανε πολλές κρατικοποιήσεις και για το οποίο δήλωσε υπερήφανος- ήταν δημοφιλές στη χώρα και το περιέγραψε ως βιώσιμη εκλογική πλατφόρμα.

«Είμαι πολύ λυπημένος για το αποτέλεσμα, για τους ανθρώπους που έχασαν τις έδρες τους και για πολλούς ανθρώπους σε αυτή τη χώρα που θα έχουν μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει την πολιτική της λιτότητας και θα υποφέρουν από την οικονομική στρατηγική που υποπτεύομαι ότι θα εφαρμόσει», τόνισε ακόμη ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Οι δηλώσεις του νικητή

«Νομίζω ότι αυτές θα αποδειχθούν ιστορικές εκλογές, που μας δίνουν τώρα, σε αυτή τη νέα κυβέρνηση, την ευκαιρία να σεβαστούμε τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού, να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο και να αφήσουμε ελεύθερες τις δυνατότητες ολόκληρου του λαού αυτής της χώρας», λέει ο Μπόρις Τζόνσον.

«Αυτό θα κάνουμε τώρα, κι αν είμαστε αρκετά τυχεροί και κερδίσουμε την εξουσία τότε η δουλειά μας θα αρχίσει σήμερα», πρόσθεσε ο ηγέτης των συντηρητικών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το exit poll που έγινε για το BBC, το ITV και το Sky News, το κόμμα του πρωθυπουργού, συγκεντρώνει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς φέρεται να κερδίζει την εκλογική μάχη με 368 έδρες από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων -δηλαδή οι Τόρις έλαβαν 50 περισσότερες έδρες από τις εκλογές του 2017.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι φαίνεται πως σημειώθηκε «μεγάλη νίκη» του πρωθυπουργού της Βρετανίας στις βουλευτικές εκλογές. «Φαίνεται πως έχουμε μεγάλη νίκη για τον Μπόρις στο ΗΒ!», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Διαμαρτυρίες μια μέρα μετά τις εκλογές

Εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία την Παρασκευή στο κέντρο του Λονδίνου για να διαμαρτυρηθούν κατά του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών τραγουδώντας «Μπόρις Τζόνσον: Δεν είναι ο πρωθυπουργός μου» και «Μπόρις, Μπόρις, Μπόρις, Έξω, Έξω, Έξω».

Οι διαδηλωτές κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Αψηφήστε την εξουσία των Τόρις» και «Ευπρόσδεκτοι οι πρόσφυγες» περπάτησαν με βήμα ταχύ από την πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνινγκ Στριτ έως την πλατεία Τραφάλγκαρ.

Οι διαδηλωτές μπλόκαραν την κυκλοφορία, υπό το βλέμμα μεγάλης αστυνομικής παρουσίας.

Σχολιάστε Ελεύθερα