Γ. Μπαλάφας: Ο προϋπολογισμός δεν έχει προβλέψεις για βιώσιμη ανάπτυξη στο διηνεκές

Ομιλία του βουλευτή Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2020

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Επιτρέψτε μου μια εισαγωγική παρατήρηση: Οι σύγχρονες κοινωνίες και οι σύγχρονες οικονομίες δεν προγραμματίζουν με ορίζοντα ενός έτους, αλλά κάνουν επιλογές με το βλέμμα στο μέλλον. Σε παγκόσμιο επίπεδο συζητείται η κλιματική αλλαγή, συζητείται η 4η βιομηχανική επανάσταση και κυρίως η ψηφιακή και η ενεργειακή μετεξέλιξη. Συζητείται το πώς η 4η βιομηχανική επανάσταση έρχεται για να αλλάξει τη ζωή μας, πώς οι αλγόριθμοι και η τεχνητή νοημοσύνη έχουν μπει στην καθημερινότητά μας, καθώς και για τα οφέλη και τους κινδύνους ενός κόσμου δεδομένων. Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι ότι αν η χώρα μας δεν συμμετάσχει (για να μην πω αν δεν πρωτοπορήσει) σε αυτές τις κοσμογονικές αλλαγές, θα μείνουμε πολύ πίσω.

Έρχεται ένας προϋπολογισμός ο οποίος δεν είναι σύγχρονος. Δεν εντάσσεται σε ένα συνολικό σχεδιασμό. Δεν έχει προβλέψεις για βιώσιμη ανάπτυξη στο διηνεκές. Ο προϋπολογισμός που μας έφερε η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε να πει στη νέα γενιά η οποία έχει λαμπρές σπουδές, αλλά καμία προοπτική όσο η χώρα μας μένει μακριά από τις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες κοσμογονικές αλλαγές.

Είναι όμως και ένας προϋπολογισμός ψευδεπίγραφος. Ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι κοινωνικά δίκαιος ο προϋπολογισμός δεν είναι καθόλου γενναιόδωρος στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, παρά τις προεκλογικές μεγαλοστομίες, ενώ προβλέπει σημαντικές φοροελαφρύνσεις στους ισχυρούς και πλούσιους.

Ο καθηγητής Μανόλης Δρετάκης σε ανάλυσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών εκτιμά ότι οι φόροι των φυσικών προσώπων θα αυξηθούν κατά 323 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα των νομικών προσώπων θα μειωθούν κατά 446 εκατ. ευρώ. Είναι, επομένως,ένας αντιλαϊκός προϋπολογισμός ο οποίος είναι και αναποτελεσματικός. Το δημόσιο χρέος τόσο στο σύνολό του όσο και το τμήμα του στον Μηχανισμό Στήριξης, δηλαδή στους δανειστές (που αντιπροσωπεύει το 75% του συνόλου) θα παραμείνουν αμείωτα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επόμενα χρόνια.

Να έρθουμε όμως και στην Υγεία, έναν τομέα όπου η ΝΔ υποστήριζε ότι τον διάλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ και θα τον ξαναστήσει στα πόδια του η σημερινή κυβέρνηση. Βέβαια, διαβάζοντας τον προϋπολογισμό του 2020 προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι και εδώ η ΝΔ σαν αντιπολίτευση έλεγε ψέματα. Σαν κυβέρνηση κυρίως ασχολήθηκε με το να διορίσει τα δικά της “άριστα” παιδιά στις διοικήσεις νοσοκομείων. Αν ίσχυαν οι τότε καταγγελίες της ΝΔ για “καμένη γη στην Υγεία”, στον προϋπολογισμό που συζητούμε θα υπήρχαν προβλέψεις για σημαντικές παρεμβάσεις. Καμία τέτοια δεν υπάρχει. Απολύτως καμία… Σε ότι αφορά τα μεγέθη του προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ και τους λοιπούς φορείς της υγείας είναι κοντά σε ό,τι είχαμε και εμείς στον προϋπολογισμό του 2019.

Η διαφορά μας είναι στην κατεύθυνση, όχι στα μεγέθη. Εμείς ξεκινήσαμε τις προσπάθειες για απομάκρυνση των ιδιωτικών συμφερόντων από τα νοσοκομεία και προχωρήσαμε στην σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας. Η κυβέρνηση της Δεξιάς κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, προσπαθεί να ξαναβάλει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις σε μια σειρά υπηρεσίες από τις οποίες εμείς τους απομακρύναμε, με οικονομικό όφελος για το Δημόσιο 25,7 εκ ευρώ.

Εμείς υποστηρίζουμε την καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική κάλυψη των διευρυμένων αναγκών υγειονομικής φροντίδας και για αυτό είναι αναγκαία η αναζήτηση και αξιοποίηση πρόσθετων πόρων, από κοινού με την αύξηση των δαπανών υγείας. Στόχος μας είναι να φτάσουν οι δαπάνες τις υγείας στο 6% του ΑΕΠ σε βάθος 4ετίας.

Αντιθέτως αυτό που γίνεται κατανοητό από τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης είναι ότι επιδιώκει τις Συμπράξεις Δημόσιου -Ιδιωτικού Τομέα και την αλλαγή του νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων (από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ ). Σαφής ο στόχος: Η διευκόλυνση ιδιωτικών επενδύσεων εντός του ΕΣΥ, η εκχώρηση «φιλέτων» της δημόσιας περίθαλψης σε επιχειρηματίες και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών, κάτι που οδηγεί στην πλήρη αποδόμηση του ΕΣΥ, στη μετακύλιση του κόστος στον πολίτη και στη διεύρυνση των ανισοτήτων στην υγεία.

Εδώ βρίσκεται η διαφορά των πολιτικών μας για την υγεία

Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν να είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι στον προϋπολογισμό σας. Σας ευχαριστώ πολύ

Σχολιάστε Ελεύθερα