Νέο βιβλίο του Στέλιου Σημάκη “Δρούτσουλας Ικαρίας, αφετηρία και προορισμός”

Είναι γνωστό, στην ευρύτερη περιοχή του, ότι ο Δρούτσουλας, υπήρξε αφετηρία πολλών ανθρώπων που μετεγκαταστάθηκαν και δημιούργησαν οικογένειες στους σύγχρονους οικισμούς της Ακαμάτρας, του Ευδήλου, της περιοχής Κεραμέ-Φλες-Αγία Κυριακή και του Κάμπου.

Ωστόσο, σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του ως κατοικημένος τόπος, λειτούργησε και ως προορισμός για, επίσης, πολλούς ανθρώπους, κυρίως μέσω γάμων και κυρίως από τους προαναφερόμενους οικισμούς.

Συγκοινωνιακά, συνέβαινε το ίδιο: η γεωγραφική του θέση και η μορφολογία της περιοχής του δεν του προσέφεραν τα πλεονεκτήματα ενός περάσματος, αφήνοντάς του μόνο τους δύο αυτούς ρόλους: της αφετηρίας και του προορισμού.

Η περιοχή στην οποία αναφέρεται το παρόν σύγγραμμα, κείτεται στο γεωγραφικό κέντρο του νησιού της Ικαρίας και από υψόμετρο 350 μέτρων «κοιτάζει» προς τις βόρειες ακτές του νησιού. Σε αυτήν, βρίσκεται ο οικισμός του Δρούτσουλα και δύο άλλοι, γειτονικοί του και μικρότεροι από αυτόν, το Ξερέδων και η Γλύνη, οι οποίοι, χωρίς να έχουν ποτέ παρουσιάσει στοιχεία που μπορούν να χαρακτηρίσουν ένα αυτόνομο οικισμό, όπως σχολείο, εκκλησία, πλατεία, καφενείο, λογίζονταν πάντα ως μακρυσμένες γειτονιές του.

Για αναλυτικούς, όμως, σκοπούς, στα επόμενα, η συστάδα των παραπάνω οικισμών θα ονοματίζεται περιοχή του Δρούτσουλα ή απλά Δρούτσουλας, ενώ ο συγκεκριμένος οικισμός, οικισμός ή χωριό του Δρούτσουλα.

Το παρελθόν της οργανωμένης κατοίκησης αυτής της περιοχής, μόλις που ξεπερνά τους δύο αιώνες. Η πληθυσμός της βρίσκεται σε ακμή του στα μισά αυτού του χρονικού διαστήματος. Κατόπιν μειώνεται τόσο ραγδαία όσο είχε προέλθει, χωρίς, έκτοτε, να μπορεί να ανακάμψει.

Σκοπός της παρούσας μελέτης, είναι να καταγράψει ότι απαρτίζει την εικόνα της ιστορικής πορείας του ανθρώπινου στοιχείου στον τόπο αυτό, καθώς και να εξηγήσει τις διακυμάνσεις που την χαρακτήρισαν”.

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα