Ο Γιάννης Σαλλάς στις ατραπούς της ιστορίας

Γράφει η Χαρούλα  Κοτσάνη

Με αφορμή ένα βιβλίο! Στην σημερινή συγκυρία ένα τέτοιο βιβλίο έρχεται να ταράξει τις σκέψεις και να κεντρίσει το νου και την καρδιά όλων μας, να ανοίξει ίσως νέα παράθυρα στο φως της ιστορικής αλήθειας… 

Σήμερα που αρχίζουν και πάλι να μας θυμίζουν την δύναμη του φασισμού οι πιο σκοτεινές δυνάμεις του πλανήτη, σήμερα που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στις γειτονιές του κόσμου, σήμερα που χρειάζεται η ενότητα και η δράση όλων των προοδευτικών δυνάμεων χωρίς αποκλεισμούς, όπως τότε…

Για να μην πέσουμε στα ίδια «ασυγχώρητα» λάθη, για να μην χαθούμε στους ατέρμονους λόγους των φλύαρων και ανοήτων, όπως τότε, για να έχουμε το κεφάλι ψηλά και να προχωρήσουμε πολύ πέραν από μικρότητες και φτηνούς «εγωισμούς» ή ακόμα και επικίνδυνες «φιλοδοξίες»… Τότε ΝΑΙ! Το βιβλίο ετούτο μπορεί να γίνει ο καλύτερος οδηγός μας!

Η δράση ενός από τους αγνότερους και εντιμότερους αγωνιστές του Αντιφασιστικού Αγώνα, του ΓΙΑΝΝΗ  ΣΑΛΛΑ είναι το νέο βιβλίο που πραγματεύεται με καταπληκτικό επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο η Ντούνια Κουσίδου.

 Αυτός ο ήρωας  που ξεκινά από μία φτωχή αγροτική οικογένεια στο Φραντάτο της Ικαρίας φτάνει μέσα από τις πιο σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες να κατακτά την αιωνιότητα. 

Πιστός ως το τέλος στα ιδεώδη του κομμουνιστικού κινήματος όχι όμως και στους καθοδηγητές του, παλεύει και αγωνίζεται για την ενότητα ενός λαού κι ενός στρατού για να βγει στο ξέφωτο της ελευθερίας για να ζήσουμε τα όνειρά μας εμείς οι κατοπινοί!

Παληκάρι, σεμνός, έξυπνος, διορατικός, λιγομίλητος, επικοινωνιακός, έτσι τον χαρακτηρίζουν όλοι οι συνοδοιπόροι του και ήταν πολλοί! ένας πραγματικός Ηγέτης που τον έτρεμαν τα ανθρωπάκια της «καθοδήγησης»!  Δημιουργεί, οργανώνει και καθοδηγεί τις Αντιφασιστικές Στρατιωτικές Οργανώσεις στην Μέση Ανατολή (ΑΣΟ), όπου η ηγεσία τότε του ΚΚΕ με τον «αδιαμφισβήτητο» Αρχηγό Ν. Ζαχαριάδη μιλάει ανοιχτά ότι η δράση της ΑΣΟ είναι έργο των Βρετανών και της Ιντέλιτζενς Σέρβις!

Κι όταν το κίνημα της Μ.Α. συντρίβεται από τους Βρετανούς ο ΣΑΛΛΑΣ μαζί με άλλους κλείνετε στα σύρματα… ο «πράκτορας» όπως αφήνεται να φημολογείται επιστρέφει τον Ιανουάριο του ’46 σε μια εμφυλιακή κατεστραμμένη Ελλάδα και αναλώνεται για μήνες να απολογείται στο κόμμα του με εκθέσεις επί εκθέσεων που κλονίζουν αλλά δεν αναιρούν τις «βεβαιότητες»… 

Και έρχεται η β’ πράξη της τραγωδίας, μέσα στη δίνη του εμφυλίου του προτείνουν να πάει στην Κρήτη για να οργανώσει το αντάρτικο, εκείνος ζητάει και μερικούς άλλους μιας και δεν γνωρίζει καθόλου τον τόπο. Ο Ζαχαριάδης αρνείται και τον στέλνει στη Σάμο… εκείνος αμέσως καταλαβαίνει την πορεία προς την θυσία κι όμως πειθαρχεί… ως ο πιο έντιμος και αγνός κομμουνιστής αυτός ήταν ο ΣΑΛΛΑΣ!

18 του Οκτώβρη 1949 ο Γ. ΣΑΛΛΑΣ με τον ξάδερφό του φοιτητή Ιατρικής Σ. ΚΑΡΟΥΤΣΟ εκτελούνται από τους φασίστες της χωροφυλακής στην πλατεία του χωριού ΚΑΛΛΙΘΕΑ… το πτώμα του διαπομπεύεται από τους πανάθλιους, τιποτένιους  φρουρούς του μίσους! Δεν κατάφεραν όμως να σβήσουν αυτή την φωτιά κι έτσι η «τραγική δυάδα» συνεχίζει να φέγγει σαν φάρος την πορεία μας και σήμερα και πάντοτε όσο υπάρχουν άνθρωποι που θα παλεύουν για το δίκιο και την ανθρωπιά μας!!!

Τιμή και περηφάνια στη Νικαριά που γέννησε έναν τέτοιο ΗΡΩΑ!

Υ.Γ./ το βιβλίο προλογίζει με ένα εκπληκτικό κείμενο η Ιστορικός κα ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

One thought on “Ο Γιάννης Σαλλάς στις ατραπούς της ιστορίας

Σχολιάστε Ελεύθερα