Δήλωση της προέδρου τη δημοκρατίας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Στεφάνι στο ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού κατέθεσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου και στη συνέχεια επισκέφτηκε το Γ’ Σώμα Στρατού.

sakellaropoulou-trito-swma-stratou2.jpg

Κατά τη διάρκεια της τελετής κατάθεσης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Την ώρα της κατάθεσης δύο ζεύγη F-16 (τέσσερα στο σύνολο) και αμέσως μετά εννέα ελικόπτερα -τρία Apache, τρία Kiowa Warrior και τρία Χιούι πέρασαν σε σχηματισμούς πάνω από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η επέτειος που γιορτάζουμε σήμερα είναι πηγή υπερηφάνειας για το έθνος μας. Το Όχι που βροντοφώναξε σύσσωμος ο ελληνικός λαός ενάντια στην ιταμή φασιστική πρόκληση είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της ιστορίας μας. Μια στιγμή πατριωτικής έξαρσης και εθνικής αυτοπεποίθησης, μια στιγμή υπέρβασης. Ένα μικρό έθνος αψήφησε την υπεροπλία των Δυνάμεων του Άξονα που είχαν ήδη σαρώσει την Ευρώπη, ύψωσε το ανάστημά του και απέκρουσε τη φασιστική εισβολή. Τάχθηκε με την σωστή πλευρά της ιστορίας, υπερασπίστηκε την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, τις ανθρωπιστικές αξίες ενάντια στη βαρβαρότητα του φασισμού και τη βία του ναζισμού, νίκησε τον φόβο, πολέμησε ηρωικά στις πιο αντίξοες συνθήκες και απέσπασε τον θαυμασμό όλου του κόσμου.

Το έπος του 40 μας συγκινεί και μας εμπνέει. Σήμερα, σε δύσκολες συνθήκες, εν μέσω πανδημίας και έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι ένα πρότυπο ομοψυχίας, ενότητας και εθνικής αυτοπεποίθησης. Η ιστορία μας διδάσκει ότι η πατρίδα μας δυναμώνει και υπερβαίνει κάθε εμπόδιο, όταν είναι ενωμένη. Θυμόμαστε τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη, ενός από τους πολλούς που έζησαν «το θαύμα της Αλβανίας»: «Είδα στο πρόσωπο των στρατιωτών μου τη λάμψη που είναι ικανός ο Ελληνισμός να αναδύσει όταν πιστεύει στο δίκιο του».

Σχολιάστε Ελεύθερα