Η εισήγηση της εισαγγελέως για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Με βασικό σκεπτικό πως δεν προκύπτει δράση εγκληματικής οργάνωσης, η εισαγγελέας κ. Οικονόμου αποδόμησε όλο το παραπεμπτικό βούλευμα, λέγοντας πως όλες οι πράξεις που αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή είναι «μεμονωμένα περιστατικά που ουδεμία σχέση προέκυψε να έχουν με το κόμμα και την ηγεσία του».

Ανακοίνωση της πρότασης από την Εισαγγελέα Α. Οικονόμου, στην δίκη της Χρυσής Αυγής
Η απογοήτευση στο π΄ροσωπο τη Μάγδας Φύσσα μετά το άκουσμα της εισήγησης της εισαγγελέως

Με βάση αυτό το σκεπτικό ζητά την απαλλαγή του αρχηγού, των βουλευτών και των επικεφαλής των Τοπικών Οργανώσεων Νίκαιας και Περάματος της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και όλων των υπολοίπων κατηγορουμένων για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

Κατά την εισαγγελέα, κανένας μάρτυρας, ούτε οι προστατευόμενοι, ούτε αυτόπτες, ούτε δημοσιογράφοι, ούτε βουλευτές και καθηγητές που πέρασαν από το δικαστήριο, δεν εισέφεραν ουσιαστικά στοιχεία που να στοιχειοθετούν δομημένο και συγκροτημένο σχήμα το οποίο κατευθύνει από πάνω προς τα κάτω εντολές για εξόντωση πολιτικών αντιπάλων της οργάνωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Οικονόμου ανέφερε ότι ακόμη κι αν δεχόταν ως ενέργειες της οργάνωσης μεμονωμένα περιστατικά ρατσιστικής ή άλλης βίας είναι πλημμεληματικού βαθμού και σε κάθε περίπτωση δεν ανήκουν σε αυτά που ορίζονται από το νόμο ως δράση εγκληματικής οργάνωσης. Ανάμεσα σε αυτά που επικαλέστηκε προς επίρρωση της άποψης της, ήταν και η επίθεση με εμπλοκή του Γιάννη Λαγού στο στέκι Συνεργείο.

Η εισαγγελέας επίσης δέχθηκε πως η Χρυσή Αυγή δεν έχει άλλο καταστατικό πλην αυτού που κατέθεσε το 2012 στον Άρειο Πάγο, αμφισβητώντας εκείνο που είχε παραδώσει στις δικαστικές αρχές ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαράς στο οποίο γίνεται αναφορά στην απόλυτη αρχή του αρχηγού. Επίσης, αναφερόμενη στους ναζιστικούς χαιρετισμούς και τις εθνικοσοσιαλιστικές αναφορές και τις οξύτατες εκφράσεις στελεχών του κόμματος κατά αλλοδαπών, η εισαγγελέας τόνισε πως αντικείμενο του ποινικού δικαστηρίου δεν είναι η ιδεολογία αλλά εαν οι πράξεις αυτές είναι ποινικά κολάσιμες.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η εισαγγελέας υιοθέτησε πλήρως μια δήλωση του κατηγορούμενου Ηλία Κασιδιάρη ότι με αυτήν δολοφονήθηκε μαζί και η Χρυσή Αυγή, διότι πράγματι μετά τη δολοφονία άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Χρυσή Αυγή που κατέληξε στον αποκλεισμό της από την Βουλή. Κατά την εισαγγελική εκτίμηση ούτε στοχοποιημένος ήταν ο μουσικός ούτε ποτέ δόθηκε άνωθεν εντολή για την επίθεση, διότι δεν προέκυψαν στοιχεία για εντολή ή και έγκριση της ηγεσίας του κόμματος για βίαιες ενέργειες. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως προέκυψε ότι η δολοφονία του εργάτη από το Πακιστάν Σαχζάτ Λουκμάν δεν είχε απολύτως καμία σχέση με το κόμμα ενώ τόνισε πως και σε αυτή αλλά και σε άλλες υποθέσεις τα θύματα δεν είχαν στοχοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή.

Για τους προστατευόμενους μάρτυρες η κ. Οικονόμου είπε πως δεν εισέφεραν τίποτε ουσιαστικό και ότι κατέθεσαν ανακρίβειες αλλά και εξωφρενικά πράγματα, όπως η «σφαγή αμνοεριφίων» για εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και άλλα γεγονότα «που δεν αντέχουν στην κοινή λογική».

ΚΚΕ: Εξοργιστική η συγκεκριμένη πρόταση

“Προσβάλλει βάναυσα το λαϊκό αίσθημα, αλλά και τα δεκάδες θύματα της Χρυσής Αυγής, η πρόταση της εισαγγελέα της έδρας στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης για την απαλλαγή της ηγεσίας και των στελεχών της από τα βαριά αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται” σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και επισημαίνει πως “είναι εξοργιστικό, ότι η συγκεκριμένη εισαγγελέας, σε πλήρη αντίθεση με ό,τι προέκυψε από τα συντριπτικά στοιχεία που αναδείχτηκαν μέσα από την πολύχρονη αποδεικτική διαδικασία της δίκης, όχι μόνο υιοθέτησε τα επιχειρήματα των χρυσαυγιτών, αλλά και υπερθεμάτισε σε αυτά.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να εντείνουν την επαγρύπνηση και τον αγώνα τους για την απομόνωση των φασιστών παντού, αλλά και για την τιμωρία τους για τα αποτρόπαια εγκλήματα που έχουν διαπράξει”.

Κάλεσμα σε αντιφασιστική διαδήλωση στις 21/12/2019

Αντιφασιστική διαδήλωση
Σάββατο, 2μμ Προπύλαια

Όχι στην εισαγγελική πρόταση απαλλαγής των νεοναζί της Χρυσής Αυγής

Στη φυλακή οι δολοφόνοι νεοναζί

Η πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής µε την οποία υποστηρίζει την απαλλαγή των νεοναζί της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληµατική οργάνωση είναι σκανδαλώδης συγκάλυψη των δολοφονικών επιθέσεων των νεοναζί. Είναι ένα συγχωροχάρτι για τα εγκλήµατα τους.

Αποκάλυψε τους ακατάλυτους δεσµούς προστασίας και ασυλίας της πολύχρονης δράσης των νεοναζί της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, µε τις προσβάσεις τους στο εισαγγελικό, δικαστικό και αστυνοµικό σώµα. Εφερε στην επιφάνεια όµως και την τακτική της ίδιας της κυβέρνησης της Ν∆ που επιχειρεί την επαναφορά της Χρυσής Αυγής στο πολιτικό προσκήνιο σε συνθήκες όπου παίζει απροκάλυπτα το χαρτί του ρατσισµού και του “νόµου και τάξης”.

Η πρόταση για καταδίκη του Ρουπακιά αλλά και απαλλαγή όλων των συνεργών του τάγµατος εφόδου που ξεκίνησε απο τα γραφεία της ναζιστικής συµµορίας της Νίκαιας αποτελεί σκανδαλώδη απόπειρα συγκάλυψης της δολοφονικής δράσης των νεοναζί. Απαλλάσσει και την ηγεσία της ΧΑ από κάθε ευθύνη σβήνοντας τα συντριπτικά στοιχεία µε τις επικοινωνίες των µελών µε Λαγό και Μιχαλολιάκο.

Αντίστοιχα η εισαγγελέας εισηγήθηκε να πέσουν στα µαλακά οι χρυσαυγίτες για την βάρβαρη δολοφονική επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών µε την µετατροπή της κατηγορίας απο απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούµενη σωµατική βλάβη! Στην ίδια µεθόδευση υποβάθµισης των κατηγοριών προχώρησε και για τις δολοφονικές επιθέσεις κατα των κοµµουνιστών συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Η ενδεχόµενη υιοθέτηση της εισαγγελικής πρότασης από την έδρα θα µετατρέψει την δίκη στο µεγαλύτερο πλυντήριο των εγκληµάτων ναζιστικής οργάνωσης µετά τη δίκη των ναζί του Χίτλερ στη Νυρεµβέργη.

Θα αποτελέσει βήμα νοµιµοποίησης της δολοφονικής φασιστικής βίας και της σκανδαλώδους συνεργασίας της ΕΛΑΣ ανοίγοντας το δρόµο να επιστρέψουν ξανά στους δρόµους οι φασίστες αξιοποιώντας την ρατσιστική εκστρατεία της κυβέρνησης της Ν∆.

∆ώσαµε µάχη σαν αντιφασιστικό κίνηµα για να φέρουµε τους νεοναζί του Μιχαλολιάκου στο εδώλιο, για να µπει τέλος στις επιθέσεις τω ταγµάτων εφόδου από τα γραφεία-ορµητήρια τους, για να τους πετάξουµε έξω από τη Βουλή, κάτι που το πετύχαµε.

Είναι ώρα να κλιµακώσουµε για να µην επιτρέψουµε να πέσουν στα µαλακά οι νεοναζί. Μπροστά είναι η µεγάλη διεθνής κινητοποίηση στις 21 Μάρτη κατά του ρατσισµού και του φασισµού. Μέχρι τότε πολιορκούµε διαρκώς το δικαστήριο για να νοιώσει την οργή και τη δύναµη της µεγάλης δηµοκρατικής πλειοψηφίας, για να κλείσει κάθε επιλογή της κυβέρνηση και του κρατικού µηχανισµού να τους επαναφέρουν στους δρόµους και τη πολιτική ζωή, για να πάνε οριστικά φυλακή οι δολοφόνοι.

Ξεκινάµε το Σάββατο 21/12 µε την άµεση κινητοποίηση και θα πολιορκούµε το Εφετείο µέχρι την µέρα της καταδικαστικής απόφασης!

Καλούν: ΚΕΕΡΦΑ, ∆ικηγόροι Πολιτικής Αγωγής των αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της ΧΑ, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “Η Ενότητα”, Μουσουλµανική Ένωση Ελλάδος, Κοινότητα Αιγυπτίων, σωµατεία, συλλογικότητες

Προφανής η χαρά των Χρυσαυγιτών για την ουσιαστικά αθωωτική εισήγηση

Καταρχήν στο επίσημο site της οργάνωσης υπάρχει ένα άισθημα χαράς όπως είναι λογικό ενώ βέβαια γίνονται διάφορες ιδεολογικές αναφορές για άπλυτους και τα λοιπά γνωστά σχόλια όπως εκφ΄ραζονται μέσα πό την εθνικιστική ιδεολογία τους. Ο ΓΓ της οργάνωσης συγκεκριμένα λίγη ώρα μετά το άκουσμα της εισήγησης έκανε το παρακάτω tweet.

Το ερώτημα της Μάγδας Φύσσα στην εισαγγελέα

Μια ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή εξελίχθηκε στο Εφετείο όταν η εισαγγελέας ζήτησε να διακοπεί για λίγο η αγόρευση της. Η Μάγδα Φύσσα, μέσα σε απόλυτη ησυχία στην αίθουσα, κατέβηκε τα σκαλιά και πλησίασε την έδρα ζητώντας να κάνει μια ερώτηση στην εισαγγελέα…

Το προεδρείο προς στιγμήν «πάγωσε».

Η μητέρα του αδικοχαμένου Παύλου ζήτησε να απευθύνει ένα ερώτημα στην Α. Οικονόμου:

«Σήμερα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τον ξαναμαχαιρώσατε;» το ερώτημα της Μάγδας Φύσσα.

Φυσικά, δεν έλαβε καμία απάντηση…

Οι προτάσεις της εισαγγελέως συνοπτικά ήταν οι εξής:

 1. Η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του Ηλία Κασιδιάρη για τα δύο όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του λέγοντας αναλυτικά ότι η αφαίρεση του μειωτήρα ενός όπλου εντός οικίας δεν συνιστά μετατροπή του όπλου.
 2. Για τον Γιώργο Γερμενή ζήτησε να καταδικαστεί για πλημμεληματική κατοχή πυρομαχικών
 3. Για τον Ν. Μιχαλολιάκου πρότεινε την ενοχή του για πλημμεληματική κατοχή όπλων (όχι διακεκριμένη που ήταν)
 4. Για τον Ι. Λαγό πρότεινε την ενοχή για πλημμεληματική κατοχή όπλων (όχι διακεκριμένη που ήταν) και παράνομη κατοχή φωτοβολίδων κρότου λαμψης
 5. Για τον Στάθη Μπούκουρα πρότεινε την ενοχή για διακεκριμένη κατοχή
 6. Για τον Χρήστο Παππά πρότεινε την ενοχή για παράνομη οπλοκατοχή
 7. Για τον Θωμά Μπαρέκα (πρώην γενικός γραμματέας της τοπικής οργάνωσης στον Πειραιά) πρότεινε την ενοχή για παράνομη οπλοκατοχή
 8. Για την Βενετία Πόπορη (αστυνομικός στο τμήμα Πειραιά) πρότεινε την ενοχή  για παράνομη οπλοκατοχή.
 9. Για τον Νικόλαο Αποστόλου πρότεινε την ενοχή για το πλημμέλημα της εκβίασης
 10. Για την Μαργαρίτα Μικελάτου (σύζυγος Ρουπακιά) πρότεινε την ενοχή για ψευδή κατάθεση
 11. Για τις κατηγορίες της σύστασης της εγκληματικής οργάνωσης πρότεινε την αθώωση των κατηγορούμενων, διότι όπως είπαμε προηγουμένως δεν αποδεικνύεται ενώ εκτίμησε ότι όλα τα περιστατικά ρατσιστικής βίας είναι μεμονωμένα και ότι δεν προκύπτει οποιαδήποτε σχέση της ηγεσίας με αυτά τα εγκλήματα, πόσω μάλλον να έχει δώσει εντολή ή έγκριση.
 12. Η Χρυσή Αυγή καταδίκασε τη δολοφονία Φύσσα και ο γ.γ. Νίκος Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, δηλαδή το πολιτικό κόστος

Όλο αυτό το σκεπτικό βέβαια δεν είναι τελική απόφαση αλλά η πρόθεση της εισαγγελέως που εκπροσωπεί το κράτος στη δίκη αυτή είναι ορατή. Από κει και πέρα ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του

Σχολιάστε Ελεύθερα